Akuuttia alaselkäkipua pitäisi lääkkeiden sijaan hoitaa ensisijaisesti liikunnalla, venyttelyllä ja muilla ei-lääkkeellisillä hoidoilla. Lääkkeetkin voivat auttaa, mutta niillä ei pitäisi aloittaa hoitoa, yhdysvaltalaisasiantuntijat suosittavat.
Arvostetun sisätautilääkäreiden American College of Physiciansin asiantuntijat perustavat näkemyksensä olemassa olevaan tutkimusnäyttöön, jonka mukaan lääkkeiden teho akuuteissa alaselkäkivuissa on vain vähäinen.
Myöskään muut menetelmät ja hoidot eivät välttämättä ole kovin tehokkaita, mutta niillä ei myöskään ole samanlaisia haittavaikutuksia kuin lääkkeillä. Suurella osalla potilaista oireet parantuvat joka tapauksessa ajan myötä riippumatta heidän saamastaan hoidosta.
Kroonistuneissa alaselkäkivuissa tilanne on pitkälti samanlainen, sillä eri hoitomenetelmiä on tutkimusten perusteella vaikea laittaa paremmuusjärjestykseen. Näin ollen viisainta olisi aloittaa hoidoilla, jotka ovat edullisia ja turvallisia. Lääkehoidot ovat asiantuntijoiden mukaan kuitenkin paikallaan silloin, kun muut keinot eivät ole tehonneet.
Suomessa alle kuusi viikkoa kestäviä alaselkäkipuja hoidetaan pääasiassa tulehduskipulääkkeillä, mutta viimeaikaiset tutkimustulokset ovat asettaneet käytännön kyseenalaiseksi. Potilaita kannustetaan lisäksi pysymään liikkeellä, välttämään vuodelepoa ja jatkamaan normaalia elämää kipujen sallimissa rajoissa. Yleensä lyhyt sairausloma riittää.
Suomalaisista noin 35–40 prosenttia kärsii selkäkivuista. Yleisin selkäkipujen aiheuttaja on raskas fyysinen työ, mutta myös perimällä on suuri merkitys.
Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.
***
22:43