Nykyään rummutetaan kehopositiivisuutta eli sitä, kuinka tärkeää on olla onnellinen omissa nahoissaan painosta riippumatta. Joidenkin mielestä ylipainoisen ihmisen kehopositiivisuus on terveydellisistä syistä nurinkurista, mutta Huomenta Suomessa maanantaiaamuna vieraillut Suomen lihavuustutkijat ry:n puheenjohtaja Patrik Borg on eri mieltä.
– Monesti pelätään, että voi voi, nyt jos ylipainoiset alkavat olla tyytyväisiä itseensä, niin sitten he vaan syövät enemmän sipsiä ja pötköttelevät enemmän. En minä törmää tällaiseen ilmentymään, Patrik Borg tyrmäsi lähetyksessä.
– En sano, etteikö joku voi sen näinkin tulkita, mutta yleensä kehopositiivisuudella tarkoitetaan nimenomaan sitä, että kokee olonsa hyväksi – ja se ei ole mitenkään pois siitä, että silti saatetaan toteuttaa hyviä elämäntapoja, jotka sitten saattavat sitä painoakin sulattaa.
Kuten kehopositiivisuuden puolestapuhujat, Borg sanoo lihavuustutkijana itsekin vastustavansa ”tyhmää laihduttamista”. Sillä Borg tarkoittaa tyyliä, jossa yritetään saada pois kilo viikossa syömällä vähän ja liikkumalla hulluna.
Lue myös: Tuore Miss Plus Size haluaa olla esimerkin näyttäjä: "Minulla on elettyä elämää ja paljon hyviä aterioita siellä välissä"
– Vanhan koulukunnan tiukka kuureilu on aikoja sitten kuopattu. Minäkään en näe siinä mitään järkeä.
Borgin mielestä esimerkiksi XL-missit ja vaakakapinoitsijat voivat olla hyviä kehopositiivisuuden lipunkantajia.
– Minusta kehopositiivisuus ei edusta sitä, että ollaan ylpeitä, koska oma paino on iso, vaan ollaan ylpeitä ja iloisia huolimatta siitä, minkä painoinen on.
Syyllistäminen ei auta laihtumaan
Lihavuus todella on Suomessa kansanterveydellinen ongelma, mutta Borg sanoo, että sitä ei hävitetä negatiivisuuden kautta syyllistämällä.
– Sellainen ajattelu, että jos ne (ylipainoiset) olisivat tyytymättömiä itseensä, niin ehkä ne sitten motivoituisivat liikkumaan, on tutkitusti ei-toimiva strategia. Syyllisyys ja negatiivisuus eivät voimaannuta vaan lannistavat ja lisäävät todennäköisyyttä, että ihmiset eivät jatkossakaan ehkä intoudu parantamaan elintapojaan.
Borg huomauttaa, että jos joku esimerkiksi käskee masentunutta ”ryhdistäytymään”, sitä pidetään nykyään jo hyvin vanhakantaisena suhtautumistapana, sillä kaikki tajuavat, että masennuksen taustalla on jotain muutakin.
– Mutta jostain syystä painonsa kanssa kamppailevalle ihmiselle voi yhä mennä sanomaan, että ”hei kuule, syö vähän vähemmän ja liiku enemmän”, mikä on ihan yhtä tyhmä ohje. Me olemme tässä vielä vähän sokeita, Borg selittää.
Miten ylipainoa sitten oikeasti pitäisi lähteä pudottamaan? Mitkä asiat omassa arjessa ja syömisessä ovat keskeisiä pysyvässä painonpudotuksessa ja -hallinnassa? Katso koko video ylhäältä.