Lihavuusleikkauksesta apua ylipainoon? Karin elämä muuttui täysin: ”Olen mielestäni ihan toinen ihminen nykyään”

7:43img
Julkaistu 11.12.2018 20:56

MTV LIFESTYLE

Mahalaukun ohitusleikkauksen läpikäynyt mies kertoo, miten kokonaisvaltaisesti hänen elämänsä on muuttunut leikkauksen jälkeen.

Yli puolet suomalaisista aikuisista on ylipainoisia. Missä tapauksessa lihavuusleikkaus tulee kysymykseen ja millaisia vaikutuksia sillä on? Aiheesta keskusteltiin eilen maanantaina Huomenta Suomen aamussa. Koko keskustelun voit katsoa yllä olevalta videolta.

Aineenvaihduntahyötyjä ja ruokahalun muutoksia

Vuoden 2017 alussa Kari Kinnula kävi työpaikkalääkärin vastaanotolla ja vaaka näytti 161,5 kiloa. Silloin hän päätti, että jonkin pitää muuttua. Vuoden päästä, alkuvuodesta 2018, Kinnulalle tehtiin lihavuusleikkaus.

Lue myös: Suomi lihoo, mutta saako siitä puhua? Kehopositiivisuusaktivisti: ”Lihavat ovat ihan samalla tavalla älyllisiä olentoja kuin muutkin”

Sisätautien erikoislääkäri ja lihavuustutkija Kirsi Pietiläinen kertoo, että mahalaukun ohitusleikkaus suoritetaan tekemällä mahalaukusta pieni ”pussukka”, jonka koko on aluksi noin puoli desilitraa. Sitten ohutsuoli katkaistaan ja yhdistetään tähän pieneen pussiin ja siten reitti, jota ruoka kulkee, muuttuu.

Vaikka mahalaukun koko pienentyy leikkauksessa dramaattisesti, se on vain osa vaikutusmekanismia.

– Oikeastaan se suolen uudelleenjärjestely tuottaa näitä aineenvaihduntahyötyjä ja sitä, että ruokahalu muuttuu, Pietiläinen kertoo.

Mielihalu ruokaa kohtaan säilyy

Kinnula kertoo olleensa todella tyytyväinen leikkaukseen ja ihmetelleensä, miksi ei ole hakeutunut siihen aikaisemmin.

– Annoskoot ovat selkeästi pienentyneet – monta kertaa päivässä pitää syödä pieniä annoksia. Siihen piti myös opetella, ettei voi syödä ja juoda samaan aikaan, Kinnula kertoo.

Vaikka mahalaukun koko pienenikin, mielihalut ruokaa kohtaan ovat silti samanlaiset kuin aikaisemmin.

– Kyllä edelleen välillä tekee mieli suklaata ja salmiakkia, mutta nyt olen oppinut sen, että jos tulee sellaisia hetkiä, niin riittää, että ottaa vaikka pikkulusikallisen kaakaojauhetta tai salmiakkiesanssia. Sillä saa sitten tyydytettyä sen mielihalun, mihin ennen olisi syönyt kokonaisen karkkipussin, Kinnula toteaa.

Kokonaisvaltaista hyvinvointia

Tällä hetkellä Kari painaa 92,6 kiloa, eli painoa on alkuvuodesta 2017 tippunut miltei 70 kiloa.

– Karin hieno painonpudotus kertoo siitä, että hän on tehnyt hirveän paljon asioiden eteen itse. Hän on ottanut täyden hyödyn tästä leikkauksesta, eikä ole suinkaan jäänyt lepäämään laakereillaan, Pietiläinen kehuu.

Kinnula itse kertoo elämänsä muuttuneen valtavasti.

Lue myös: Löytyykö syy väsymykseen ferritiinitasoista? Tästä raudanpuutetta mittaavassa testissä on kyse – tämä paljastui oireettoman toimittajan verinäytteestä

– Mitään huonoja puolia en tästä löydä, ainoastaan vaatekaapin on joutunut laittamaan kokonaan uusiksi. Olen päässyt lääkkeistä eroon, kolesteroli ja verenpaine ovat laskeneet sekä pääsin diabetes- ja uniapnea-epäilyistäkin, Kinnula kertoo.

Leikkauksella on ollut fyysisten ja terveydellisten hyötyjen lisäksi paljon vaikutusta Kinnulan mielialaan.

– Olen mielestäni ihan toinen ihminen nykyään. On tullut itsevarmuutta ja iloisuutta, olen löytänyt liikunnan ilon uudestaan – leikkauksella on ollut todella mahtavat vaikutukset, suosittelen kyllä kaikille! Kinnula naurahtaa.

Leikkaus oli alkusysäys

Kinnula harrastaa nykyään sauvakävelyä sekä viime kesään saakka punttisalia, jonka aikoo aloittaa taas uudestaan. Tänä talvena hän aikoo lisäksi ensimmäistä kertaa ikinä kokeilla talvipyöräilyä. Leikkaus oli iso alkusysäys koko painon tiputtamiselle ja säännöllisen liikunnan aloittamiselle.

sauvakävely (1)

Kinnula harrastaa nykyään aktiivisesti muun muassa sauvakävelyä (kuvituskuva).

– Kun miettii sitä minun lähtökohtaani, että kun oli niin paljon painoa, niin lyhytkin liikkuminen, pelkästään jo kävely oli todella tuskaista. Nivelet ja selkä särkivät ja hengästyin valtavan nopeasti. Nyt kun sain painoa alas, niin nuo pidemmätkin lenkit, mitä olen kulkenut sauvojen kanssa, ovat olleet vain iloa ja riemua, Kinnula kertoo.

– Ilman tätä lihavuusleikkausta, sen tuomia tuloksia ja tätä laihduttamista – en tiedä olisinko ikinä pystynyt liikkumaan tällä tavalla, miten nykyään pystyn, Kinnula jatkaa.

Leikkaukseen ja jatkohoitoon tulee sitoutua

Suurin osa aikuisista suomalaisista on ylipainoisia – kenelle lihavuusleikkaus on vaihtoehto ja ratkaisu?

– Siinä on monta tekijää. Yhtenä hirveän tärkeänä kriteerinä on se, että meidän pitää tietää, että potilas, joka tulee lihavuusleikkaukseen, on myös sitoutunut siihen hoitoon ja yhteistyöhön terveydenhuollon kanssa. Tämän vuoksi vaadimme seitsemän prosentin painonpudotuksen edeltävästi, ennen kuin lihavuusleikkausarvioita lähdetään tekemään. Karikin tosiaan teki sen, vaikkakin pudotti painoa tuplaten siitä, mitä vaadittiin, Pietilä toteaa ylpeänä.

Ennen leikkausta tehty painonpudotus varmistaa sen, että potilaan elintavat ovat terveellisiä myös leikkauksen jälkeen. Erityisesti liikunta on erittäin tärkeää, sillä lihavuusleikkaus usein laihduttaa niin paljon, että siinä tulee merkittävä lihaskadon riski. Monipuolinen liikunta estää lihaskatoa ja aineenvaihdunnan hidastumista.

Jos sinusta tuntuu siltä, että lihavuusleikkaus voisi olla vaihtoehto, kannattaa ottaa yhteyttä omaan lääkäriin, mistä prosessi lähtee liikkeelle. 

Tuoreimmat aiheesta

Painonhallinta