Tämän ravitsemusterapeutti huomioisi omissa lounaissaan: "Ihan eri asia raksamiehelle kuin keski-ikäiselle naiselle"

1:45img
Miten ravintolalounaiden nousseet hinnat ovat vaikuttaneet suomalaisten lounastottumuksiin?
Julkaistu 07.02.2024 07:35

Emmi Niiniaho

Buffet-lounaissa on hyvät ja huonot puolensa, mutta ovatko omat eväät kuitenkin parempi vaihtoehto? Ravitsemusterapeutti kertoo, mitä kannattaa ottaa huomioon, jotta lounas on riittävän ravitseva.

Ravintolalounaiden hinnat nousivat jälleen alkuvuodesta samalla kun verottaja nosti lounasedun määrää.

Osalle hinta alkaa olla jo liian suuri, minkä takia moni on alkanut viedä enemmän eväitä töihin.

Mutta miten ravintolalounas ja kotona kokatut eväät vertautuvat keskenään ravitsemuksen ja terveyden kannalta ja mitä kannattaa ottaa huomioon, jos eväät väsää itse?

Katso yllä olevalta videolta, miten lounaiden hinnan nousu on vaikuttanut MTV Uutisten haastattelemien ihmisten lounastottumuksiin. Huomenta Suomen keskustelun voit katsoa artikkelin lopusta löytyvältä videolta.

Lue myös: Moni tekee lounasvirheen, joka voi kostautua – näin vältät "ruokakooman"

Lounasravintola vastaan omat eväät

Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen kertoo Huomenta Suomen haastattelussa, että yleisellä tasolla hyvä ja terveellinen lounas on monipuolinen, sisältää riittävästi kasviksia ja antaa energiaa työhön.

Suosituissa buffet-lounaissa Partanen näkee kuitenkin pienoisen ongelman.

– Saattaa olla se ongelma, että siellä syödään koko rahan edestä ja jopa liikaa, mikä laskee energiatasoa, Partanen sanoo.

lounasravintola, buffet, lounas

Buffet-lounaan hyvä puoli on monipuolinen salaattipöytä, mutta toisaalta buffetista tulee otettua helposti liikaa ruokaa.

Söi lounaansa sitten lounasravintolassa tai taukohuoneessa, Partasen mukaan olisi hyvä huomioida juuri omat tarpeet ja itselle sopiva annoskoko. 

– Se on ihan eri fyysistä työtä tekevälle raksamiehelle kuin keski-ikäiselle naiselle, joka tekee toimistotyötä. Energiankulutus on eri tasolla.

Ravintolalounaiden ja omien eväiden ero näkyy Partasen mukaan usein kasvisten määrässä.

– Useissa ravintoloissa on alkuun salaattibuffet, missä on erilaisia raasteita, salaatteja ja eri tyyppisiä kasviksia. 

– Eväslounaassa kasvisten määrä saattaa olla aika vähäinen, Partanen toteaa. 

Lue myös: Vuoden 2023 paras lounasravintola löytyy Vantaalta – äänestyksen voittaja tuttu TikTokista

Lue myös: Lounasbuffeteissa on yksi iso ongelma Suomessa – ravintola-ammattilainen kertoo karun faktan

Lue myös: Lääkäri määräsi hedelmiä ja vihanneksia "reseptillä" – millaiset olivat vaikutukset?

Katso myös: Astetta parempi eväslounas – ravitsemusterapeutin vinkit

10:42img

Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen kertoo Huomenta Suomen haastattelussa, miten löytää juuri itselleen sopiva, terveellinen ja ravitseva lounas.

Lue uusimmat lifestyle-jutut!

Tuoreimmat aiheesta

Ravitsemus