Liike Nyt lähtee eduskuntavaaleihin. Liikkeen tähän menossa ainoa julkinen ehdokas on kansanedustaja Harry "Hjallis" Harkimo.
Video: Harkimo spekuloi Liike Nytin ehdokasasettelulla jo huhtikuussa 2018.
Harkimon mukaan Liike Nyt asettaa ehdokkaita jokaiseen vaalipiiriin. Tavoitteena on 150 ehdokkaan lista koko Suomessa. Uudenmaan ja Helsingin listoille on tunkua. Harkimo lähtee itse ehdolle juuri Uudeltamaalta.
– Tulevaisuus näyttää valoisalta, Harkimo kertoo.
Koska Liike Nyt ei ole puolue, jokainen ehdokas kerää 100 kannattajakorttia, ja lähtee ehdolle oman vaalipiirin vaaliliiton ehdokkaina.
Liike Nyt toimii yhdistävänä tekijänä ja mahdolliset läpimenneet uudet kansanedustajat toimivat eduskunnassa netin kautta toimivien Liike Nytin "vaikuttajien" tahdon mukaisesti.
– Monet asiat päätetään meidän vaikuttajien osalta netissä. Ne saavat olla mukana päättämässä ja sitten kansanedustaja joutuu noudattamaan niitä asioita, mitä meidän vaikuttajat ovat äänestäneet siellä, kertoo Harkimo.
Jungner ei ehdolle
Tähän mennessä Harry Harkimo on ainoa jo nimetty ehdokas. Liike Nytin toinen priimusmoottori Mikael Jungner ei lähde ehdolle. Muiden ehdokkaiden nimet kerrotaan joulukuussa, ja loput ensi vuoden puolella. Harkimo uskoo että 150 ehdokasta on realistinen tavoite.
– Vaikka emme ole vielä ilmoittaneet, että lähdemme vaaleihin, meillä on jo nyt 50 aika hyvää ehdokasta. Nyt kun lähden kiertämään Suomea, kun olemme ilmoittaneet lähtevämme mukaan vaaleihin, uskon että löytyy 150 ehdokasta, Harkimo toteaa.
Netissä Liike Nytin vaikuttajat äänestävät esille heille tärkeitä aiheita mitä liike sitten lähtee ajamaan eduskunnassa. Tällä hetkellä aiheina ovat Itämeren puhdistaminen, sote-muutos, ay-liikkeen verovähennyksen muuttaminen sekä yrittäjien sosiaaliturvan uudistaminen. Ensi viikolla liikkeen vaikuttajat pääsevät äänestämään Liike Nytin sote-mallista.
Liike Nytillä heterogeninen vaikuttajaporukka
Liike Nytin oman tutkimuksen mukaan liikkeen nettivaikuttajat ovat peräisin eri taustoista. Joukosta löytyy niin kokoomusta, perussuomalaisia kuin vihreitä äänestäneitä.
Vaikka näkemykset asioihin voivat olla hyvinkin erilaiset, Harkimo uskoo porukan pääsevän yhteisymmärrykseen nettiäänestyksen kautta.
Eduskunnan työskentelytavat vaativat pitkäjänteisyyttä, mutta Harkimo uskoo, että Liike Nytin edustajien keskuudessa löytyy kärsivällisyyttä.
– En usko, että he pettyvät, koska meidän ryhmä tulee olemaan tiivis ja päätetään asioista ryhmässä mihin halutaan vaikuttaa. Meillä ei ole mitään elintä joka päättää heidän puolesta, sanoo Harkimo.
Liike Nyt tarkistaa kaikkien ehdokkaiden taustat ennen kuin liike hyväksyy niitä ehdokkaiksi.
Harkimon mukaan Liike Nytin toimintaa rahoitetaan vastaisuudessa yksittäisten ihmisten ja yritysten avustuksilla. Harkimo on itse rahoittanut toiminnan tähän asti. Liikkeen toimistolla on tällä hetkellä neljä kokopäiväistä työntekijää, pari osa-aikaista työntekijää, sekä vapaaehtoisia töissä.
Jutun kieliasua korjattu 27.11. klo 11.03.