Itä-Suomen poliisilaitoksen liikennesektorin komisario Jarmo Puustinen neuvoo, miten tieliikenteessä onnettomuuspaikalle osuessa toimitaan.
1. Arvioi tilanne ja avun tarve
Jos satut ensimmäisenä onnettomuuspaikalle, tee tilannearvio. Mitä on tapahtunut ja onko loukkaantuneita? Tämän perusteella pitäisi pystyä arvioimaan mahdollinen avun tarve.
Tilannearviota tehdessä pitää aina muistaa oma turvallisuus, jottei jää auton alle tai muuten loukkaa itseään. On esimerkiksi järkevää pukea ylleen onnettomuuspaikalla heijastinliivit ja pitää mukana taskulamppua.
Nykyään myös onnettomuuksiin joutuneissa ajoneuvoissa on omat vaaransa: voi olla turvatyynyjä, jotka eivät ole aktivoituneet ja aktivoituvatkin vasta auttamistilanteessa. Onnettomuusautosta kannattaakin katkaista virta pois – niin toimimalla estetään myös tulipaloja.
Pitääkö pysähtyä, jos paikalla on jo muita auttajia?
Jos näkee selvästi, että muita auttajia on ja tilanne on kunnossa, niin matkaa voi jatkaa. Aina on silti kohteliasta kysyä, onko tilanne hallussa.
2. Hälytä apua
Heti, kun tilannearvio on tehty ja avun tarve arvioitu, pitää soittaa 112:een. Hätäkeskuksen on tärkeää tietää potilaan tila ja sijainti.
3. Estä lisäonnettomuudet
Pyri estämään lisäonnettomuudet varoittamalla muuta liikennettä. Laita heti esimerkiksi hätävilkut päälle siihen ajoneuvoon, jolla olet itse tullut paikalle.
Seuraava vaihe on viedä varoituskolmio tien päälle. Arvioi matka, jossa toiset ehtivät reagoimaan esteeseen tiellä. Varsinkin liukkaalla kelillä varoituskolmio pitää viedä astetta pidemmälle.
Siirrä tarvittaessa loukkaantuneet turvaan.
4. Anna ensiapua
Aloita hätäensiapu turvaamalla hengitys ja verenkierto. Perusensiaputaidot kuuluvat sivistykseen, joten niiden on hyvä olla tässä vaiheessa kerrattuina. Anna muuta ensiapua taitojesi mukaan.
Lähteenä haastattelun lisäksi: Punainenristi.fi, Lup.fi