Liikkumisen palveluiden lisääntyminen vaikuttaa myös asumiseen.
Kaupallinen yhteistyö: Suomen Asuntomessut
Uutta kotia etsiessä sijainti on monelle tärkein kriteeri. Perinteinen suomalainen haave järven rannalla sijaitsevasta omakotitalosta tarkoittaa kuitenkin usein myös pitkiä etäisyyksiä palveluiden pariin. Samaan aikaan palveluita siirretään pienimmältä paikkakunnilta isompiin.
Tulevaisuudessa liikkuminen tulee kuitenkin mullistumaan ja parhaassa tapauksessa myös tarttumaan syrjäseutujen asumisen ongelmiin.
Käytännössä Mobility as a Service (MaaS) eli liikkuminen palveluna -hankkeiden taustalla on se, että liikkuminen tulisi tulevaisuudessa koostumaan useista eri palasista.
Liikkuminen sujuisi ketterästi muun muassa kaupunkipyöriä, julkista liikennettä ja erilaisia autonvuokrauspalveluita hyödyntäen. Keskustelussa vilahtelevat niin robottiautot, älyliikenne kuin täysin autottomat keskustat.
Yhtenä ajatuksena on, että kaikki liikkumisen palvelut olisivat käytettävissä kiinteällä kuukausihinnalla.
Mullistukset näkyvät jo jokaisen arjessa
Vaikka älyliikenne kuulostaisi vielä kaukaiselta ajatukselta, näkyvät liikkumisen mullistusten vaikutukset asumiseen jo monella tavalla.
– Ihmiset haluavat asua hyvien liikenneyhteyksien päässä ja näillä alueilla myös asuntojen hinnat ovat nousussa, sanoo HSL:n osastonjohtaja Mari Flink.
Myös suurten joukkoliikennehankkeiden myötä Suomeen on syntynyt ja syntyy jatkuvasti uusia asuinalueita.
Lisäksi esimerkiksi kaupunkialueilla autopaikkoja kaavoitetaan yhä vähemmän. Helsingin keskustassa omasta autopaikasta voi joutua jo nyt pulittamaan jopa kymmeniä tuhansia euroja. Tulevaisuudessa keskusta-alueista kehitellään jopa täysin autottomia.
Liikkumisen mullistuminen ei kuitenkaan koske ainoastaan ”maalta kaupunkiin” -liikkumista, vaan toimii myös toisin päin. Esimerkiksi huonekalujätti Ikea kuljettaa jo sujuvasti shoppailijoita Helsingin keskustasta kauempana sijaitseviin huonekaluliikkeisiin ostoksille. Flinkin mukaan tämä on yksi esimerkki julkisen liikenteen uusista palveluista.