Linnunpöntöt kuntoon – pesimäpaikkoja tarvitaan pian

1:45img
Julkaistu 27.03.2016 19:18
Toimittajan kuva
Päivi Mäki-Petäjä

paivi.maki-petaja@mtv.fi

@pmakipetaja

Viimeistään nyt on hyvä aika puhdistaa vanhat linnunpöntöt ja ripustaa uusia pönttöjä. Osa linnuista on jo ruvennut etsiskelemään sopivia pesimäpaikkoja. Lintujen kevätmuutto on vilkastunut pääsiäisen mittaan sään lämpenemisen myötä.

Hannu Ekblomin pihalla Espoossa on kahdeksan linnunpönttöä. Pöntöt pitäisi puhdistaa kerran vuodessa, syksyllä tai keväällä. Siivousta tarvitaan sen takia, että pönttö kestäisi pidempään käytössä.

Myös lintujen kannalta puhdas pesä on parempi. Jos pesään kerääntyy liikaa kerroksia, poikaset ovat ylempänä ja helpommin oravien, tikkojen, näätien, varisten ja muiden petojen vietävissä. Hyvin hoidettu pesä kestää käytössä yli 20 vuotta.

- Täältä löytyy näköjään vanha pesä, mutta siellä on yksi muna jäänyt viime vuodelta kuoriutumatta, esittelee Hannu Ekblom puhdistettavan pöntön sisältöä.

Linnut, linnunpönttö, pönttö, linnunpesä

Linnunpöntön sisältä löytyi viimevuotinen pesä.

Kymmeniä erilaisia pönttömalleja

Tiaiset etsiskelevät jo pesimäpaikkoja, mutta vielä ehtii siivota vanhat pöntöt.

- Juuri ja juuri kerkiää. Esimerkiksi kirjosiepot tulevat vasta huhtikuun puolella, että on tässä vielä sillä tavalla aikaa, arvioi Ekblom.

Linnunpönttöjä on monenlaisia kokoja ja malleja. Valinta riippuu siitä, mitä lintuja pönttöön haluaa. Linnut tosin eivät välttämättä piittaa siitä, mille lajille pönttö on tarkoitettu. Ekblomin varastoissa on kymmenen erilaista pönttömallia.

- Voihan näitä tehdä vaikka minkälaisia. Luonnossakin on varmaan miljoona erilaista mallia, kun jokainen puu on erilainen. Tärkeää on lentoaukon koko. Pienille linnuille pienempi ja isoille isompi. Metallireunus suuaukon ympärillä suojaa tikoilta, selittää Ekblom.

Linnut, linnunpönttö, pönttö, pöntöt, luonto

Hannu Ekblom vaihtaa huonokuntoisen linnunpöntön uuteen.

Lintujen kevätmuutto vilkastumassa

Pöntön sopiva sijoituspaikka selviää kokeilemalla.

- Aina kysytään, mihin suuntaan suuaukko pitäisi olla. Kyllä se kannattaa laittaa niin, että voi ikkunasta seurata lintujen elämää. Pöntön korkeudellekaan ei ole selvää standardia, kannattaa kokeilla. Eri linnut pesivät eri korkeudella. Jos linnut eivät pesi pöntössä, seuraavana vuonna voi nostaa sitä metrin ylemmäs tai vaihtaa pöntön paikkaa, neuvoo Ekblom.

Jos pönttöjä haluaa sijoittaa muualle kuin omalle pihalle, kannattaa pyytää lupa maanomistajalta. 

Lintujen kevätmuutto on nyt vilkastunut. Töyhtöhyyppiä, kiuruja ja peippoja on jo saapunut. Isoja laulujoutsen- ja hanhiparviakin on nähty.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa