Munkkikorppikotkasta tehtiin havainto Helsingissä syyskuun alussa, mutta sitten lintu katosi näköpiiristä. Sitten se havaittiin Limingassa sunnuntaina.
Lintuharrastajat saivat vipinää arkeensa viikonloppuna. Maailman suurin korppikotka munkkikorppikotka nähtiin Limingassa neljän vuoden tauon jälkeen. Munkkikorppikotka havaittiin ensimmäistä kertaa Suomessa vuonna 2010, jolloin se nousi uutisotsikoihinkin. Edellinen rariteettikomitean hyväksymä havainto linnusta on Lappeenrannasta vuodelta 2014.
Tuoreesta munkkikorppikotkahavainnosta kertoivat ensimmäisinä Rantalakeus-lehti ja Ilta-Sanomat.
Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellisen yhdistyksen (PPLY) puheenjohtaja Esa Hohtola oli onnekas ja ehti kuvaamaan komean linnun ilmassa.
Ensimmäiset puheet munkkikorppikotkan Suomen-vierialusta kuultin syyskuun alussa. Havainto oli kuitenkin niin pikainen, ettei sitä ehditty varmentaa.
Munkkikorppikotkaa esiintyy pääasiassa Aasiassa, mutta myös Espanjassa, Etelä-Euroopassa ja Turkissa. Suomessa vierailevalla yksilöllä ei ole rengasta, joten siitä ei voi tietää, mistä päin maailmaa se on tänne päätynyt.
Sen siipiväli voi olla jopa lähes kolme metriä.
Munkkikorppikotka onnistui pysyttelemään lintuharrastajien kiikareilta piilossa viime sunnuntaihin asti.
"Olin vähän häsessä siinä"
Kalle Hiekkanen oli kiikarinsa kanssa paikalla, kun petolintu laskeutui Liminganlahdelle. Hyvin nopeasti hän selvitti, että kyseessä oli munkkikorppikotka. Hän pyysi paikalla liikkuvia lintuharrastajia apuun kameroidensa kanssa, jotta näky saadaan ikuistettua.
– Olin vähän häsessä siinä. Muut olivat tulleet lähinnä katsomaan enemmän joutsenia ja muita lajeja, mutta kyllä ne siitä innostuivat, kun kerroin korppikotkasta, Hiekkanen naurahtaa.
– Olihan se unelmalaji. Aina sitä haaveilee, että jotain tuollaista tulisi vastaan, Hiekkanen kertoo.
Esa Hohtola oli jo sunnuntaina paikalla, mutta kuvan hän sai otettua vasta tiistaina. Hänen ystävänsä oli ollut taluttamassa koiraa ja nähnyt linnun lepäämässä puussa.
Hohtola lähti ajamaan ja ehti paikalle kreivin aikaan. Hän onnistui saamaan kuvia korppikotkasta, kun se lähti lentoon.
Myös helsinkiläinen konkarilintuharrastaja Olavi Kemppainen innostui kuullessaan munkkikorppikotkahavainnosta. Hän ei kuitenkaan päässyt sunnuntaina tai maanantaina paikalle, mutta tiistaina hän pääsi ajamaan 600 kilometriä Pohjois-Pohjanmalle.
– Söin aamiaista Tupoksen ABC:lla ja paras valistunut arvaus oli, että se on jossain Tyrnävän pelloilla, Kemppainen sanoo.
Lopulta lintu löytyi noin 10 kilometrin päästä. Paikalla oli myös parisen kymmentä muuta lintuharrastajaa. Kemppainen viritti kameransa ja sai kuvia maassa olleesta linnusta – ja sitten kävi tuuri.
Lintu lähti lentoon, mutta toisin kuin yleensä, se lähtikin ihmisiä kohti.
– Yleensä ne lähtevät pois päin ja ovat pian kaukana, Kemppainen kertoo.
Tuntemattomat tiet
Tällä hetkellä munkkikorppikotkan sijainnista ei ole tietoa. Se ei kuitenkaan liiku sateisella kelillä, joten seuraavan kerran munkkikorppikotka liikkunee loppuviikosta.
Hohtolan mukaan lintu on tottunut kylmempäänkin ilmastoon, joten vielä tämänhetkisiä syyskelejä se ei säikähdä. Se kuitenkin on todennäköisesti suuntaamassa etelää kohti vähitellen, Hohtola tuumaa.
Mutta koska luonto on arvaamaton, ei munkkikorppikotkan mahdollisista lentoreiteistä ole kuitenkaan kuin valistuneita arvauksia.
Juttua korjattu 27.9.2018 kello 10.50: Vaihdettu video, jossa mainitaan kuvaajien nimet. Munkkikorppikotkan ensihavainnosta on 8 vuotta, mutta linnusta on Rariteettikomitean hyväksymä havainto myös vuodelta 2014. Kalle Hiekkanen selvitti munkkikorppikotkan lajin ilman lintukirjaa. Ensimmäisenä linnusta kertoi Rantalakeus-lehti.