Lintujärjestö: Myrsky tuhoaa uhanalaisten lintujen pesintöjä Perämerellä

Perämerellä parhaillaan riehuva myrsky on osoittautumassa tuhoisaksi monille rannoilla pesiville linnuille.

Lintujen suojelujärjestön Birdlifen mukaan yli metrin keskiarvon yläpuolelle noussut merivesi tulee tuhoamaan esimerkiksi erittäin uhanalaisen etelänsuosirrin pesinnät lähes täydellisesti.

Etelänsuosirrin kanta on juuri saatu hienoiseen kasvuun aktiivisten hoitotoimien ansiosta, mutta myrskytuhojen yleistyminen uhkaa Birdlifen mukaan tehdä työn tyhjäksi.

– Vuonna 1994 alkaneiden kahlaajatutkimusten aikana myrskytulva on tuhonnut pesintöjä aiemmin vuosina 2009 ja 2015. Vaikka yksittäistä sääilmiötä ei voi laittaa ilmastonmuutoksen syyksi, on kriittisimpään pesimäaikaan osuvien myrskytulvien yleistyminen huolestuttavaa, tutkija Kari Koivula Oulun yliopistosta toteaa Birdlifen tiedotteessa.

– Yksittäisen pesinnän nollavuoden etelänsuosirri vielä kestää, mutta usein toistuessaan ne vääjäämättä kääntävät kannan laskuun.

Monilla kahlaajilla ja vesilinnuilla meneillään pesintä

Myös monilla muilla Perämeren rantaniityllä pesivillä kahlaajilla ja vesilinnuilla on juuri nyt haudontavaihe menossa. Mikäli vesi nousee niiden pesille, mitään ei ole tehtävissä. Joillakin varhain pesivillä lajeilla, esimerkiksi töyhtöhyypillä ja merihanhilla, poikaset ovat jo kuoriutuneet ja ne säästyvät pahimmalta tuholta.

Jotkin lajit, kuten tukkasotka, voivat tehdä uusintapesueen. Sen onnistumistodennäköisyys ja koko on kuitenkin aina ensipesuetta pienempi. Useimmat kahlaajat eivät enää ehdi pesiä uudelleen vaan lähtevät syysmuutolle.

Suomen tärkeimmät lintukosteikot, kuten Liminganlahti sekä Hailuodon ja Siikajoen lintuvedet sijaitsevat Perämeren alueella. Matalat vedet ja matalakasvuiset rantaniityt ovat ihanteellisia pesimäympäristöjä useille uhanalaisille lintulajeille.

Samalla alueet ovat kuitenkin alttiita erilaisille sään ääri-ilmiöille, etenkin kovan lännenpuoleisen tuulen ja syvän matalapaineen aiheuttamalle vedennousulle. 

Lue myös:

    Uusimmat