Lisää ulkoilua ja siivousta: Noin neljäsosa lapsista on viety korona-aikana päivähoitoon – näin toiminta muuttuu, kun muutkin lapset palaavat päiväkoteihin

7:47img
MTV Uutiset Live otti selvää, kuinka vanhempien kannattaa varautua päivähoitopaikkojen avautumiseen 14. toukokuuta.
Julkaistu 06.05.2020 18:53
Toimittajan kuva
Janne Ahjopalo

janne.ahjopalo@mtv.fi

Lapsia on ollut varhaiskasvatuksessa korona-aikana 20–30 prosenttia. Ensi viikon torstaina tilanne muuttuu hallituksen linjauksen mukaisesti.

Maamme hallitus päätti alkuviikosta koronavirusepidemian vuoksi asetettujen rajoitustoimenpideiden purkamisesta. Lapset palaavat laajalti varhaiskasvatukseen torstaista 14. toukokuuta alkaen.

Helsingissä lasten paluu päiväkoteihin tarkoittaa sitä, että ulkoilua lisätään ja siivousta tehostetaan. Suuria juhlia tai yhteisiä kevätjuhlia ei päiväkodeissa järjestetä. Retkille ei mennä julkisilla liikennevälineillä.

– Retkeilemme paljon lähiympäristössä. Käsiä pestään ja varhaiskasvatukseen tullaan terveenä – niin aikuiset kuin lapset. On tärkeää, että lapset pääsevät varhaiskasvatukseen positiivisina ja me aikuiset hoidamme vastuut, sanoo Helsingin kaupungin varhaiskasvatusjohtaja Satu Järvenkallas.

Lue myös: Lasten hätä jäänyt piiloon – kouluun palaavien lasten tuen tarve pitää kartoittaa tarkasti

Kun lomat jo poltettu, lapsi viety päivähoitoon

Vaikka varhaiskasvatus avaa ovensa laajamittaisesti 14. toukokuuta, on korona-aikaan kuitenkin päivähoidossa ollut koko ajan lapsia. Itse asiassa lasten määrä on pikkuhiljaa noussut ajan kuluessa. Tähän on Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Mari Kyllösen arvion mukaan useita syitä.

– Kentältä ja kunnista on tullut viestiä, että työelämäjoustot, kuten lomat, alkavat olla vanhemmilta käytetty. On paljon ammatteja, joissa etätyö ei onnistu. Normaalia tukiverkostoa ei myöskään ole ollut käytettävissä, esimerkiksi isovanhempia.

Korona-aika on merkinnyt varhaiskasvatukselle suurta mylläystä: henkilöstö on joutunut pitämään lomiaan ennakkoon eikä lomautuksiltakaan ole vältetty. Ylitarkastaja Kyllösen mukaan kesäajasta voi tulla hankala työntekijöiden riittävyyden kannalta.

– Kesäaikana on perinteisesti yhdistetty yksiköitä ja tehty sulkutoimia. Nyt kun suosituksena on, että ryhmiä ei yhdistellä, voi se osoittautua haasteeksi.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus