Vuoden alku on paastojen ja erilaisten puhdistuskuurien kulta-aikaa. Haastattelemamme ravitsemusterapeutti Mariel Mettälä hehkutti puhdistuskuurien vaikutuksia, joten me kokeilimme. Lue, kannattaako detox-tuotteita hankkia vai jäikö kokeilu turhaksi tempaukseksi!
Kauppoihin on ilmestynyt vaikka minkälaisia tuotteita, jotka lupaavat puhdistaa kehoa ja tuottaa hyvää oloa: on kookosöljyä, vihersmoothieta, chia-siemeniä ja detox-teetä.
Pyysimme puhdistuskuurien ystävää, ravitsemusteraputti Mariel Mettälää laatimaan ehdotukset sopiviksi puhdistuskuureiksi muutaman viikon ajalle. Vaikka parhaita tuloksia saisikin yhdistämällä kuurin tarkkaan ruokavalioon, tällä kertaa tarkoitus oli selvittää, vaikuttavatko detox-tuotteet mitenkään osana tavallista ruokavaliota eli suhteellisen terveellistä elämäntapaa, mutta ilman mitään varsinaista dieettiä.
Mettälän kertomista detoxin hyödyistä voit lukea täältä – ei ihme, että aloitimme kokeilun intoa puhkuen!
Testaajat käyttivät kuurin aikana myös (säännöllisen epäsäännöllisesti) psyllium -kuitujauhetta, chia-siemeniä ja kurpitsansiemeniä, juotavaa savea sekä lipittivät detox-teetä.
Testaaja 1 – aloe vera ja chlorella
Nainen, 29. Epäsäännöllisten työaikojen vuoksi syöminen mitä sattuu jo vuosia. Lenkkeilyt ja muut urheilut vuodessa voi laskea kahden käden sormilla. Kahvi-addikti ja tupakoitsija. Aina väsynyt.
Kuuri: Aloe vera ja chlorella suolisto-ongelmiin.
Viikko 1: Olen aloittanut aamuni supersmoothieilla lokakuusta 2014. Syksyn sairastelukierteen viimeisenä oljenkortena kokeilin vihersmoothieita, enkä ole uskaltanut lopettaa. Ajan mittaan simppeli vihersmoothie on muuttanut muotoaan yli kahdenkymmenen ainesosan supersmoothieksi. Kroppa ja iho ovat muuttuneet parempaan päin.
Ravintoterapeutin suositus oli juoda aloe vera -annos aamuisin sitruunaveden oton jälkeen, ja chlorellaa taas ei kannata ottaa c-vitamiinin kanssa. Vihersmoothie-reseptissäni on puolikas sitruuna, joten päädyin juomaan ensin vihersmoothien, jonka päätteeksi vetäisin raakana aloe verat.
Chlorellaa join pelkkään veteen sekoitettuna iltaisin.
Jännitti, miltä kaktuksen näköinen aloe vera -kasvi maistuu, kun on tottunut yhdistämään sen ainoastaan vartalorasvoihin. Maku oli yllättävän pistävä, koostumus kuin laimennettua kasvorasvaa. Makuun tottui muutamassa päivässä.
Chlorella oli tuttu aine, mutta yleensä sekoitellut sitä smoothieihin. Veden kanssa sekoitettuna aikamoinen akvaariovelli, mutta meni alas nenästä pidellen. Maku ei ole vahva, enemmän vaikuttaa näin entisenä akvaristina hajusta nousevat mielikuvat. Koska elimistöni on jo tottunut pieneen annokseen chlorellaa, hyppäsin suoraan isompaan annokseen.
Chlorellan juominen ei ollut mikään mieltä ylentävä kokemus, kenties voisi kokeilla sekoittaa sitä vaikka omenamehuun, tai suosiolla siirtyä puristeisiin. Pitkän käytön jälkeen koen, että painon pudotuksessa chlorella toimii hyvin edesauttavana elementtinä.
Ensimmäisellä detox-viikolla en muuttanut syömisiäni muutoin mitenkään, lisäsin vain detox-tuotteet ruokavalioon.
Viikko 2: Toisella viikolla päätin kokeilla puhdistaa ruokavalioni mahdollisimman pitkälle, joten jätin sokerit ja valkoiset jauhot kokonaan. Rasva vaihtui margariinista oliiviöljyyn ja neitsyt-kookosöljyyn, sekä lisäsin proteiinin määrää ja vihanneksia ruokavaliossa reippaasti. Vatsan hyvinvoinnin tehostamiseksi söin myös joka päivä liotettuja chia-siemeniä.
Yhteenveto: Juotavan aloe veran oli tarkoitus tasoittaa vatsaa, joka minulla usein kiukutteleekin. Ensimmäiset kolme päivää detoxissa vatsa oli kuin pallo, kivisti ja möyrysi. Koko ajan närästi, mistä en yleensä koskaan kärsi. Joka aamu silti vängällä join aloe verat ja illalla chlorellat, vaikka oireet saivatkin pelkäämään jatkoa. Aloe veran vaikutukset suoliston toimintaan näkyvät vasta 3-6 viikon käytön jälkeen, jonka ajan suunnittelin kokeilevani kuuria.
Detox-teetä jotain ensimmäisellä viikolla 2-3 kuppia päivässä, mutta toisella viikolla maku alkoi jo tökkiä niin paljon että viimeisinä päivinä en sitä yhtäkään kuppia saanut alas.
Chlorellan otto myös unohtui parina iltana.
Ensimmäisen viikon lopulla vatsan toiminta tasottui. Toisella viikolla detox ja paranneltu ruokavalio saivat aikaan ihanan littanan, toimivan vatsan. Energiaa tuntui riittävän vielä työpäivien jälkeen liikkumiseen. Positiivinen fiilis auttoi raahautumaan salille tai uimaan, ja kotonakin kaikki kiilsi.
Paino tippui kaiken kaikkiaan 1,5 kg kahdessa viikossa, joka on iso pudotus pienelle, normaalipainoiselle ihmiselle näin lyhyessä ajassa. Uskon tosin ruokavalion siistimisen ja liikkumisen olleen iso osa tätä pudotusta.
Veden juominen yhdistettynä detox-teen juomiseen sai aikaan sen, että melkein asuin vessassa. Tuntui ettei kauppaan edes pääse ilman että pissahätä yllättää.
Uskon enemmän kokonaisvaltaiseen ruokavalion muutokseen kuin kuureihin. Kuurin avulla tosin voi havahtua selkeämmin ajatukseen siitä, että päivittäisessä ruokavaliossa on korjattavaa – ja korjausliikkeet yleensä näkyvät ulospäin positiivisesti ihon kirkastumisena ja hyvinvoinnin nousuna. Kaasumahaa ei ole ikävä, joten motivaatiota jatkaa löytyy!
Smoothiet pysyvät jatkossakin ruokavaliossani. Chlorella myös pysyttelee ruokavaliossa, mutta helpottaakseni elämää taidan siirtyä puristeisiin.
Aloe veran kohtalo jää nähtäväksi, jatkan sen juomista yhteensä 6 viikkoa. Tämän kahden viikon kokeilun perusteella en vielä lähtisi sanomaan, että vatsan toiminta olisi muuttunut parempaan suuntaan juuri aloe veran vuoksi – en kyllä tosin usko siitä mitään haittaakaan olleen.
Testaaja 2 – kookosöljy ja spirulina
Nainen, 28. Käy salilla epäsäännöllisen säännöllisesti. Tupakoi satunnaisesti. Ei ole innokas laihduttaja tai ruoan vahtaaja.
Kuurina: Kookosöljy (sisäisesti ja ulkoisesti) sekä spirulina.
Aloitin detox-kuurin hieman jännittyneenä, sillä en ole koskaan kokeillut mitään tämän kaltaista, en edes laihdutuskuureja. Pyrin vähentämään kuurin aikana eritoten kahvin juontia.
1. viikko: Ensimmäisenä testiviikkona poskeni punoittavat, olo on heikko, vatsa kipuilee ja ennen kaikkea tuntuu turvonneelta. Ravaan vessassa, vatsa on sekaisin. Myös yökkäily on minulle tavanomaista; veteen sekoitettu psyllium aiheutti kakomista ja huonoja mielleyhtymiä. Niinpä sekoittelin sitä tästedes kiltisti jogurttiin – tai vain unohdin ottaa sitä. Viikonloppuna unohdin syödä chia-siemeniä ja psylliumia. Minusta tuntuu, että ihoni reagoi ikävästi: se kutisee, tuntuu oudolta – yleensä ihoni on hyvässä kunnossa. Valittelen ihostani koko ajan. Perheenjäseneni kehottavat minua lopettamaan kuurin.
2. viikko: Aamuisin olo on pirteämpi, mutta vatsakivut piinaavat eritoten ilta-aikaan. Kuitenkin vatsa tuntuu timmimmältä; olen lopettanut virvoitusjuomien juomisen alkuvuodesta, joten onkohan se sen tulosta? Lisään spirulina-annosta varovasti 2-3 kappaleseen päivässä, mutta ne meinaavat aina unohtua rutiineista. Onneksi niitä ei tarvitse pureskella: kapselit haisevat kaamealle, kalanruoalle. Viikonloppuna juon pitkästä aikaa hieman alkoholia, ja muistan vasta keskellä iltaa, ettei se olisi ollut detox-kuurin kannalta kovinkaan kannattavaa.
3. viikko: Alan jo turhautua tähän rytmiin. Haaveilen kookosöljyn lopettamisesta, vaikka se toimiikin hyvin ruoanlaitossa: kanan kanssa se maistuu oikein hyvälle. Ei vain jaksa enää kookos-röyhtäyksiä, etovaa oloa. Teekin on jo loppunut kesken, taisin juoda sitä meistä eniten.
Yhteenveto: Parasta koko detox-kuurissa oli sitruunavesi, jota tuli nauttia heti aamusta tyhjään vatsaan: se tuntui selvästi piristävän, mieli tuntui kirkkaammalta. Myös nälkä tuntui siirtyvän myöhemmäksi, ja lounasaikana ei ollut vielä kiljuva nälkä.
Mitä puolestaan tulee kookosöljyn syömiseen, niin itkuhan siinä meinasi päästä. Vaikka tuote tuoksui ihanalle kookokselle ja limelle, suutuntuma oli aivan järkyttävä. Suussa oli sanalla sanoen rasvaa, ja päivän mittaan tunsin kuinka öljyn maku nousi ylös röyhtäyksien muodossa. Annosta tuli myös detox-kuurin aikana kasvattaa teelusikallisesta ruokalusikallisiin. Ajattelin, jotta tottuisin siihen, mutta ei. Parasta detox-kuurin lopettamisessa olikin, ettei rasvaa tarvinnut enää lusikoida sitruunaveden jälkeen tyhjään vatsaan.
Kookosöljyä suositellaan myös ihonhoitoon, mutta omalla kohdallani herkkä ja kuiva ihoni alkoi punoittaa pahaenteisesti: iho kutisi. Kokeilin kolmena iltana, ja sama juttu. Tärkeää onkin, että tuotetta levitetään kostealle iholle. Omalle iholleni se ei selvästikään sopinut.
Kahvinhimo oli suurimmillaan aamuisin, joten sallin itselleni yhden kupillisen kahvia. Vaihdoin päiväkahvit detox-teehen, mikä toimi hyvin. Detox-tee tosin aiheutti poskien punoitusta, mutta se on minulle muutoinkin tavanomaista. Itselleni haastavinta taisi olla eri tuotteiden koostumukset ja suutuntumat. Yäk, en vain pysty tällaiseen.
Mitään suuria muutoksia en detox-kuurin aikana huomannut: vain aamuisen pirteyden ja iltaiset vatsakivut.
Ostin detox-kuurin jälkeen kaupasta chia-siemeniä ja teetä. Jospa saisin nämä pidettyä osana elämänrytmiäni. Ja sitruunoita yritän metsästää kaupasta, sitruunavesi on mitä parhain tapa aloittaa aamu. Ilman kookosöljyä, tosin.
Testaaja 3 – omenaviinietikka ja vihersmoothie
Nainen, 28, joka yrittää liikkua säännöllisesti vaikka vihaakin liikuntaa. Kiireinen lapsiperhearki. Herkkusuu, joka yrittää aina pudottaa muutamaa kiloa.
Kuuri: Aamulla sitruunavettä ja lasillinen vettä, johon sekoitettu omenaviinietikkaa. Lisäksi Puhdistamon vihersmoothie, joka sisältää muun muassa spirulinaa ja chlorellaa.
Viikko 1: Aloitin testauksen viikonloppuaamuna, sillä olo oli turvonnut edellisen illan viinilasillisista, sipseistä ja karkeista. Ihanteelliset olosuhteet detoxiin!
Omenaviinietikkavesi maistuu ällöltä, mutta reipas loraus hunajaa auttaa juomaan seoksen. Kaiholla katselen kun muu perhe vetää pannukakkuja, itse kulautan kurkkuun vihersmoothien. Ohjeeni mukaan tulisi vihersmoothiejauheen mukaan laittaa banaania, avokadoa, lehtisalaattia, vettä tai kauramaitoa, mutta oma raikas versioni syntyy omenasta, banaanista, vedestä ja vihersmoothiejauheesta. Ei mitään herkkua, mutta menettelee.
Orastava päänsärky piinasi pitkin päivää ja vessassa piti ravata, mutta se saattaa liittyä edellisen illankin kostukkeisiin.
En yleensä arkiaamuina syö aamiaista vaan korvaan sen kahvilla. Nyt vedän kuurin mukaiset antimet aamupalaksi, mutta töissä kompensoin terveellisyyttä kittaamalla kahvia.
Viikon lopulla olo ei vielä tunnu kevyemmältä tai energisemmältä, mutta ehkä kuonat vain istuvat kehossani kovin sitkeässä?
Viikko 2: Alan melkein tottua omenaviinietikan makuun. Vihersmoothiestakin on tullut tapa, vaikka se saa kaiken maistumaan mullalta. Sekoittelen jauhetta esimerkiksi mustikkaan ja ananakseen. Haluan nähdä tuloksia, joten naukkailen kotona omenaviinietikkaa nenästä pidellen ennen joka ateriaa.
Huomaan, että olo on energisempi ja virkeämpi. Odotin kuitenkin, että tulisin ravaamaan vessassa jatkuvasti. Kunpa vain: vatsani nimittäin tuntuu tavallista turvonneemmalta, vaikka olenkin kuin automaattisesti kuurin aikana jättänyt leivän ja sokerin ja vähentänyt herkuttelua.
Viikko 3: Saako tähän omenaviinietikkaveteen laittaa vaikka mehutiivistettä joukkoon? Olo on hyvä mutta kuuri alkaa tympiä. Sitä paitsi suurin odotuksin kävin vaa'alla, ja ei tämä ainakaan painoa ole saanut hievahtamaankaan alaspäin.
Viikon puolivälissä unohdan eräänä aamuna ottaa etikkaa. En palaa siihen enää, ja niin loppuu myös vihersmoothien nauttiminen.
Yhteenveto: Olen kuullut niin paljon onnistumistarinoita laihduttajilta, jotka vannovat omenaviinietikan nimeen. Pettymyksekseni ainakaan tällä aikavälillä itselläni ei tapahtunut mitään mainittavaa painon suhteen, ja makuun en tottunut. Sitruunavesi sen sijaan on ihan raikas tapa aloittaa aamu. Myös detox-tee oli mukava yllätys: maistuva juoma ja kiva kahvi nkorvike illan suussa.
Kuurin aikana oloni oli energinen, mikä saattaa johtua siitäkin, että detox merkitsi minulla tavallisesta poiketen aamiaista. Vatsan turvotus oli kuitenkin huomattavaa. Vatsa kyllä toimi, mutta jotenkin tuntui, että tarvetta vessakäynneille olisi voinut olla enemmänkin. Saiko detox kaikki kuonat vain pakkautumaan vatsaani? Olisiko pitänyt tehdä suosiolla jokin suolihuuhtelu ennen aloitusta?
Kuuri sai kiinnittämään enemmän huomiota ruokailuun ja vatsan hyvinvointiin. Olen opetellut syömään aamiaista, sillä haluan energisen olon jatkuvan. Leväpirtelöt ja omenaviinietikka eivät kuitenkaan näiden tulosten perusteella ole joka-aamuisen irvistelyn väärtejä.
Testaaja 4 – Method Drain Detox
Nainen, 26. Syö pääsääntöisesti terveellisesti, mutta herkuttelee myös ajoittain todella paljon. Liikkuu keskimäärin kolme kertaa viikossa ja oikeastaan ainoastaan salilla juo paljon vettä. Muuten juo liian harvoin, eli noin pari lasillista päivässä.
Kuuri: Ortis Laboratoiresin Method draine espress -detoxin. Noin 2 desilitraa laimennettua detox express –valmistetta joka aamu viikon ajan. Tämän lisäksi joka päivä tuli juoda vähintään 1,5 litraa vettä.
Yhteenveto: Yleensä kaikki detox-juomat maistuvat melko kammottavalle, mutta tämä valmiste oli oikeasti ihan juotavan makuista. Makuna minulla oli granaattiomena ja passionhedelmä, jota voinkin suositella melko lempeästi verrattuna aikaisempiin kokemuksiini.
Detoxin aikana täytyi juosta vessassa melkein koko ajan, koska en yleensä juo nesteitä noin paljon. Hiukseni ja kasvoni tuntuivat rasvoittuvan normaalia nopeammin, joten se oli melko inhottavaa. Ihonikin alkoi hieman kukkimaan, mutta tämä saattoi johtua myös siitä, että töissä oli juuri silloin paljon stressiä.
Detoxin aikana oloni oli itseasiassa melko turvonnut, koska jouduin juomaan vettä niin paljon. Hyvä olo kiipi vasta varsinaisen detoxin jälkeen! Suosittelen kyllä detoxia, sillä olo sen jälkeen oli virkeä ja hyvä.
Testaaja 5 – Triphala ja voikukkatee
Nainen, 29. Kasvissyöjä. Liikkuu yleensä 1-2 kertaa viikossa, lisäksi kävelee. Juo tavallisestikin noin 1-2 litraa vettä päivässä. Viikonloppuna mässäilee sipseillä ja suklaalla (jota kuluu joskus myös arki-iltaisin).
Kuurina: Triphala-jauhe ja voikukkatee.
Viikko 1:
Maanantai: Ensimmäinen Triphala-annoksen jälkeen pyörryttää, mutta voipa tuo olla plaseboefektiäkin. Ainakaan aine ei kaurajogurtissa maistu miltään.
Clipperin voikukkatee sen sijaan maistuu turpeelle. Hunaja ei auta. Puccan detox-tee on parempaa.
Tiistai: Aamulla väsyttää, paljon. Triphala ei vieläkään maistu miltään. Tänään syömisen jälkeen ei myöskään huimaa. Illalla en ehdi juoda teetä. Onko kaikki nyt pilalla?
Keskiviikko: Aamulla väsyttää mahdollisesti vielä enemmän kuin eilen.
Syön päivän aikana kaksi annosta Triphalaa ja saan myös makutuntuman pulveriin. Yksi sana: hyh.
En vieläkään tiedä, mitä Triphala itse asiassa ON: paketissa lukee vain mystisiä yrttien nimiä (amla, haritaki ja bibhitaki) ja lupaus siitä, että niitä on käytetty Intiassa ”vuosisatojen ajan”. Ok, ja näin väittää kuka? Sinäkö vain, paketti?
Googlaamalla löytyy tietoja nimenomaan Triphala-valmisteesta. Lisäselvittely kertoo, että amla on jonkinlainen marja, muu joukko sen sijaan vaikuttaa pähkinöiltä, tai muilta puussa kasvavilta asioilta. Wikipedia toteaa, että amlaa käytetään myös muissa luontaistuotteissa, sampoossa ja musteessa.
Torstai: Aamulla uuvuttaa. Teen etäpäivän enkä muista ottaa Triphalaa. Korvaan tilanteen juomalla smoothien, jossa on spirulinaa ja chia-siemeniä muun hyvän lisäksi. Illalla juon lakritsinjuuriteen, koska voikukka vain on mautonta.
Perjantai: Järjetön väsymys aamulla.
Viikonloppuna käyn vaa’alla ja huomaan lihoneeni neljä kiloa. Ei taida detox vaikuttaa, ainakaan vielä. Tai jos minulla detox vaikuttaa eri suuntaan kuin yleensä? Lisäksi Triphalan ideana on saamiemme ohjeiden mukaan suoliston puhdistus, ja tähän suuntaan ei kyllä ole tapahtunut mitään tavallisuudesta poikkeavaa.
Viikko 2:
Maanantai: Syön Triphalaa aamulla ja lounaalla. Lounaan jälkeen tulee hetkeksi huono olo. Menee ohi nopeasti. Illalla en ole uninen ”normaaliin aikaan”, olenko nyt virkeämpi?
Tiistai: Aamulla ei väsytä kamalasti! Syön Triphalaa kolmesti. Myös illalla olen pirteä pidempään kuin yleensä.
Keskiviikko: Aamulla ei väsytä taaskaan, eikä illalla! Jee!
Torstai: Sama meno jatkuu: aamulla virkeä. Olen kyllä yrittänyt olla syömättä suklaata iltaisin, jos se vaikuttaa? Illallakaan ei väsytä, pyykkään villisti yöhön.
Perjantai: Nyt on sanottava, että pari viime päivää perästä on niin sanotusti kuulunut… Vatsassa siis tapahtuu jotakin. Olo edelleen omituisen virkeä.
Viikonloppuna liikun runsaasti. Triphala jäi töihin. Äiti kehuu ihoni kuntoa, näyttää kuulemma hyvältä.
Maanantaiaamuna väsyttää tuhottomasti. Kääk. Otan Triphalan normaalisti töissä.
Tiistaina ei väsytä yhtä voimakkaasti, mutta vatsaan sattuu tuhottomasti. Au au au au.
Keskiviikkoaamuna on ok olo, ei kuolemanväsynyt. Ei muita muutoksia toistaiseksi.
Yhteenveto: Triphala ei mielestäni vaikuttanut mitenkään, koska mikä tahansa vaikutuksista voisi aiheutua myös jostakin muusta. Esimerkiksi aamuvirkeyden voisi laittaa auringon ja lisääntyneen valon piikkiin. Sain ihostani kehuja, mutta toisaalta olen juonut paljon, mikä on voinut vaikuttaa ihon kuntoon. Toisaalta taas: ei Triphalasta haittaakaan ollut.