Valtakunnan varjelluin salaisuus paljastuu itsenäisyyspäivänä illansuussa, kun rouva Jenni Haukio tulee tv-kuviin Linnan juhlien alla. Samalla laukeaa jännitys Stora Enson liukoselluntekijöillä varsinkin Uimaharjun tehtaalla Joensuun Enossa.
– Olen varannut ison shamppanjapullon sitä hetkeä varten. Rakennamme kisakatsomon ja poksautamme sen sillä hetkellä, kun puku paljastuu, puhkuu liukosellun tuotepäällikkö Sirpa Välimaa onnesta soikeana.
Haukion pukuun tarvittava materiaali on valmistettu Enocellin tehtaalla. Mutta muuta storaensolaiset eivät sitten tiedäkään puvusta. Näin he ainakin väittävät.
Viesti markkinoille
Se on kuitenkin selvää, että Haukion materiaalivalinta tuo merkittävän julkisuuden liukosellulle, kun se valtaa markkinoita esimerkiksi puuvillalta kansainvälisillä tekstiilimarkkinoilla.
– On se lisännyt työmotivaatiota täällä tehtaallakin.
Näin itsenäisyyspäivän juhlallisuudet vaikuttavat Helsingissä – Poliisi: "Liikenne tulee ruuhkautumaan"
Koivuperäinen tuote on uusiutuva, biohajoava ja tietysti kotimainen. Sillä on jo nyt hieman maailmanpelastajan maine.
– Liukosellusta valmistetuista vaatteista ei irtoa mikromuoveja vesiin. Sen valmistuksessa ei törsätä vettä kuten puuvilla tekee. Meidän sellu on peräisin hyvin hoidetuista metsistä, Välimaa listaa.
Alkuperäinen idea materiaalivalinnasta lienee syntynyt Aalto-yliopiston entisen rehtorin Tuula Teeren pohdinnoista jo aiemmin.
– Uskon, että rouva Haukio on ajatellut kestävyyttä ja kotimaisuutta, Välimaa sanoo.
Haukion juhlamekko on syntynyt Aalto-yliopiston laboratoriossa. Siellä selluarkit jauhetaan, kuidutetaan, kehrätään langaksi, värjätään ja kudotaan kankaaksi.
– Hyvin harva sitä lopputulosta tietää, ehkä tuolla suunnittelupuolella on eniten tietoa. Itse olen ollut mukana materiaalin jalostamisessa, paljastaa tutkijatohtori Sanna Hellsten.
Väriksi kevään vihreyttä
Välimaa hiplaa Enocellin tehtaan kabinetissa liukosellusta valmistettua huiviaan. Se on samaa materiaalia kuin Linnan juhlien odotetuin iltapuku.
– On jännittävää nähdä minkalaisia ohjeita Haukio on antanut Aalto-yliopiston suunnittelijoille. Materiaali on himmeäkiiltoista ja laskeutuu varmasti aivan upeasti, Välimaa visioi.
Itse hän valitsisi liukosellumekkoonsa väreiksi vaalea koivua ja kevään ensivihreyttä. Liukosellusta valmistettu vaate imee Välimaan mukaan kosteutta ja sen huomaa iholla.
– Siellähän on Linnassa tunnetusti kuumat paikat, Välimaa muistuttaa.
Liukosellu vaikuttaa myös hyvin riittoisalta materiaalilta. Haukion iltapuvun valmistamiseen tarvitaan vain viisi selluarkkia. Tehtaalla on laskettu mittasuhteita tarkemminkin.
– Yhteen iltapukuun tarvitaan 15 senttiä paksu ja 75 senttiä pitkä kuitupölli. Täydestä puutavararekasta syntyisi 4500 liukosellumekkoa.