Tekstiilijätteen kierrätykseen erikoistunut suomalainen startup-yritys Infinited Fiber Company on herättänyt kansainvälisten muotitalojen kiinnostuksen. Yritys on kehittänyt tekniikan, jonka avulla tekstiilijätteestä voidaan tuottaa uutta kuitua ja siitä puolestaan valmistaa kangasta ja vaatteita. Ensimmäinen kierrätyskuidusta valmistettu vaatemallisto esiteltiin Pariisin muotiviikoilla.
Pariisin muotiviikoilla nähtiin Reuben Selbyn vaatemallisto, joka on valmistettu suomalaisyrityksen kierrätyskuidusta.
– Saimme tosi hyvän vastaanoton. Puhelimet alkoivat piristä ja ihmiset olivat innostuneita. Huomattiin, että tämä toimii tosi monenlaisissa jutuissa, iloitsee Infinited Fiber Companyn avainasiakasjohtaja Kirsi Terho.
Kansainväliset vaatejätit kiinnostuivat
Monet muutkin nimekkäät vaateyritykset ovat suomalaisfirman asiakkaita.
– Siellä on PVH, käytännössä Hilfiger ja Calvin Klein, meillä on Wrangler-farkkuja tulossa, meillä on H&M, joka on tosi tärkeä ja sitten Patagonia, luettelee Kirsi Terho.
Kansainvälisten vaatejättien kiinnostus johtuu siitä, että tekstiilijäteongelma on noussut otsikoihin kaikkialla. Kiirettä lisää se, että tekstiilijätteen kierrätys on järjestettävä EU-alueella vuodesta 2025 alkaen.
– Tekstiilijäte on tosi suuri globaali ongelma. Kaikki etsivät tällä hetkellä ratkaisuja siihen, miten voitaisiin käsitellä tekstiilijätteet ja mennä oikeasti kiertotalouteen, selittää Terho.
Tekstiilijätteestä uusia vaatteita
Vaatejätteestä uutta kuitua tuottava pilottitehdas toimii jo Valkeakoskella. Yksinkertaistettuna vaatejätteen kierto toimii näin.
– Ensin on tekstiilijäte, jonkun vanhat revityt farkut. Kemiallisessa esikäsittelyssä siitä poistetaan värit. Sitten lisätään ureaa ja saadaan selluloosakarbamaattia. Se voidaan liuottaa liuokseksi. Se puolestaan ajetaan pienten reikien läpi ja tulee uusi kuitu, selluloosakarbamaattikuitu, tiivistää Terho prosessin.
Pahvi ja puukin kelpaavat raaka-aineiksi
Kuidun raaka-aineena voidaan käyttää muutakin kuin tekstiilijätettä.
– Voidaan käyttää myös pahvia, maatalousjätettä, puuta raaka-aineena. Selluloosapohjaiset materiaalit ovat meidän kiinnostuksen kohde, sanoo Terho.
Suomalaisyrityksen liikeidea on lisenssien myyminen kierrätyskuidun valmistukseen. Lähiaikoina on luvassa uutisia siitä, milloin ja mihin ensimmäinen kaupallisen kokoluokan kierrätyskuitutehdas nousee. Siihen, että kierrätykuidusta valmistettuja vaatteita olisi myynnissä suurempia määriä useissa vaatekaupoissa, kuluu todennäköisesti vielä pari vuotta.