Helsingin pörssi avautui tänään ensimmäistä kertaa Britannian EU-eron jälkeen.
Pörssikussien uskottiin jo etukäteen laskevan meilläkin roimasti, vaikka suurta paniikkia ei pelätty. Epävarmuus luo paineita markkinoille ja muun muassa kauppasuhteiden uudelleen järjestelyt pohdituttavat monessa vientiyrityksessä.
MTV Uutiset seurasi pörssin avautumista suorana Nordean pörssisalissa. Haastateltavana oli Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju. Katso video yllä.
18:35 Helsingin pörssi päätyi peräti 7,84 prosenttia miinukselle. Pisteluku on 7395 pistettä.
18:20 Helsingin pörssi syöksyy yhä jyrkemmin. Yleisindeksi miinuksella 7,69 prosenttia.
17:15 Helsingin pörssin syöksy jatkuu. Yleisindeksi tippui jo yli 7 prosenttia miinukselle. Tarkka luku on -7,13 prosenttia.
17:09 Helsingin pörssin yleisindeksi on painunut edelleen. OMX Helsinki on nyt 6,97 prosenttia pakkasella.
16:10 Tukholman OMX-indeksi on yli kuuden prosentin laskussa. OMX Kööpenhamina on hieman yli viisi prosenttia miinuksella. Oslossa OSEBX-indeksi on painunut hieman yli 2,4 prosentin laskuun.
15:40 Helsingin pörssi jatkaa syöksyään. Yleisindeksi jo 6,23 prosenttia miinuksella.
15:10 Helsingin pörssin yleisindeksi 6,17 prosenttia pakkasella. Pisteluku on 7 529 pistettä.
13.43 Joka viides brittifirmojen johtajista harkitsee yritystoimintojensa siirtoa ulkomaille. Yli puolet uskoo, että äänestystulos vaikuttaa negatiivisesti liiketoimintaan ja kolmasosa siihen, että tulos voi pakottaa liiketoimintojen leikkaamiseen, kertoo yrityksiä lobbaavan The Institute Of Directorsin (IoD) kysely.
13.19 Punnan arvo on laskenut alimmilleen 30 vuoteen. Punnan kurssi oli 1,32 Yhdysvaltain dollaria puoliltapäivin.
12.25 Britanniassa pankkien, lentoyhtiöiden ja kiinteistöyhtiöiden osakkeet ovat tänään pudonneet Lontoon pörssissä. Esimerkiksi tulosvaroituksen antaneen lentoyhtiö Easyjetin osake tipahti noin 16 prosenttia.
Kaupankäynnin alkaessa Lontoon FTSE 100 -indeksi oli noin prosentin laskussa, ja FTSE 250 -indeksi laski noin kolme prosenttia.
Punnan arvo on pysynyt alhaalla. Kurssi oli aamupäivällä 1,34 Yhdysvaltojen dollaria.
11.35 OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen kertoo, että muualla Euroopassa kurssit avautuivat pääosin loivaan laskuun. Poikkeuksena Espanja, jossa viikonlopun vaalitulos piristi markkinoita.
11.31 OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen toteaa, että markkinareaktio oli odotettu.
- Ensin otettiin kiinni muuta markkinaa ja sen jälkeen lasku hieman pieneni, Heiskanen summaa.
11.16 Brexit on iskenyt erityisesti pankkien osakkeisiin. Handelsbankenin pääekonomisti Tiina Helenius toteaa, että iskua selittää Britannian ja Lontoon Cityn asema finanssikeskuksena.
Esimerkiksi Nordean kurssi oli kello 11:n jälkeen Helsingin pörssissä noin 8 prosentin laskussa.
10.23 Vaihdetuin Nokia oli painunut 5,7 prosenttia 4,75 euroon.
Finanssialan osakkeista Nordea laski 7,5 prosentin tahtia ja vakuutuskonserni Sampo 6,1 prosentin vauhtia.
Metsäyhtiöistä UPM oli painunut 8,8 prosenttia ja Stora Enson R-osake 6,5 prosenttia.
10.12 Helsingin pörssi tällä hetkellä 5,4.
10.11 Kangasharju arvioi, että massiivista pankkien siirtymistä Lontoosta ei tule. Tämä vain omaa tuntumaa, ei tietoa taustalla, Kangasharju muistuttaa.
10.09 Vienti ei ole vetänyt, jos vienti menee alas niin se vie myös tuontia alas, ei suurta vaikutusta kotitalouksiin. Jos talous olisi ollut vain viennin varassa, silloin se olisi notkahtanut enemmän.
10.08 Täytyy muistaa, ettei kyse ole maailmanlopusta eikä tätä kannata dramatisoida.
10.05 Nordean pääekonomisti Aki Kangasharjun mukaan pörssissä on odotettavissa alkuun suurin reaktio ja sitten aletaan toipua ylöspäin. Suuret liikkeet nähdään ensimmäisten tuntien aikana.
10.03 Pörssikurssit olivat muutama minuutti avautumisensa jälkeen noin 6 prosentin laskussa sekä Helsingissä että Tukholmassa.
10.02 Yleisindeksi OMXH oli laskenut 6,7 prosenttia.