MTV:n kuntavaalitentti hetki hetkeltä: Varhaiskasvatus sai Soinin täysin tolaltaan – kehotti myös Ville Niinistöä myöntämään virheensä pakkopalautusasiassa

Timo Soini
Julkaistu 04.04.2017 19:54(Päivitetty 04.04.2017 22:10)

MTV UUTISET

Koulutus, päivähoito, asuminen – näihin keskeisiin arjen aiheisiin pureudutaan MTV:n kuntavaalitentissä, jota voit seurata suorana MTV3:lla tai Katsomossa klo 20–22.

Seuraamme tentin etenemistä hetki hetkeltä tässä artikkelissa. Paikalla ovat kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat.

Kuntavaalitentti on päättynyt, kiitos mukana seuranneille. Uusi rypistys kuntavaali-iltana 9. huhtikuuta!

22.10: Tentti päättyi kaikesta huolimatta sopuisaan kättelyyn. Li Andersson jätti kättelyn tosin väliin flunssaansa valitellen.

22.09: Niinistö: Vihreät sai yksin läpi hankkeen, jossa 500 hehtaaria lisää metsää ja 14 hehtaaria Keskuspuistosta pois asuntorakentamiselle. Kommentti herätti melkoisen äläkän, etenkin sana yksin.

22.05: Andersson haastaa vielä Orpon asuntorakentamisesta.

– Vuokrat ovat kohtuuttoman korkeita työssäkäyville ihmisille. Osa heistä käy leipäjonoissa. Te olette epäonnistuneet täysin. Ja täky vielä Ville Niinistölle, niin tekin olette olleet valmiita kaavoittamaan kaikenlaista, mutta lähinnä kauniita puheita, ei muuta.

– Kun katsotaan ympärille, pääkaupunkiseudulla rakennetaan paljon, on ratahankkeita, mahdollistetaan lisämaan hankkiminen kohtuulliselle rakennustuotannolle Helsingin ympäriltäkin, Orpo vastaa.

22.04: Muun Suomen asuntojen hinnan laskuun on tärkeintä, että koko Suomessa on työtä tarjolla, Sipilä kommentoi hieman asian vierestä ja saa tenttaajat nauramaan.

– Parkkiasiaan jakaisin osakkeen niin, että olisi mahdollisuus yhteiseen parkkihalliin.

22.03: Niinistö: Espoossa kokoomus ei suostu siihen, että Otaniemeen rakennetaan asunto halvemmalla ilman autopaikkoja.

22.00: Kaikki puoluejohtajat ovat valmiita purkamaan normia ja vähentämään autopaikkojen määrää uudisasunnoissa.

– Olemme yhä autoilijoiden asialla, mutta rakentamisen kustannukset ovat kovat. Autopaikkoja on taattava muuten. Ainut kestävä tapa asuntotuotantoon on tonttien ja kaavojen saaminen tehokkaasti, kokoomuksen Orpo vastaa kysymykseen, ovatko he enää autoilijoiden puolue.

21.58: Andersson kritisoi myös VVO:ta ja kumppaneita.

– Voisiko Li kertoa, kenelle ne osingot on menneet. Soini kuittaa.

– Eläkeyhtiöt ja ammattiliitot ovat siinä suuria omistajia. Tällä hetkellä nämä yhtiöt toimivat kuten yksityiset asuntosijoittajat, hakevat mahdollisimman suurta voittoa. Juuri siksi tarvitsemme lisää kohtuuhintaista asuntotuotantoa, Andersson vastaa.

21.57: Essayahin mielestä tarvitaan sosiaalista asuntorakentamista kasvukeskuksiin. Hän kritisoi kovin sanoin VVO:ta ja muita rakentajia rahojen taskuun käärimisestä. Essayah haluaa myös uudistaa asumistuen.

21.55: Vihreiden Niinistö on pöyristynyt, että Helsingissä pienen puolueen (keskusta) puheenjohtaja edes kehtaa tuoda Malmin lentokenttä -mielipiteensä esiin.

21.54: Li Anderssonin mielestä kokoomus on epäonnistunut täysin kohtuuhintaisten asuntojen tarjoamisessa.

21.50: Orpo ei haluaisi ottaa Malmin lentokenttään kantaa, sillä asiasta on päätetty jo niin kauan aikaa sitten, ettei kukaan ole enää pyörittämässä lentokenttätoimintaa Malmilla.

– Helsingin kaupunki on tehnyt valtavan työn sen kaavoittamiseksi, täytyy olla pääministerin kanssa tässä eri mieltä, Orpo jatkaa.

Sipilä korostaa, että päätösvalta on Helsingin kaupunginvaltuustolla.

Soini on Sipilän puolella.

– Kaavoitus on ykkösasia näissä vaaleissa, niistä tässä päätetään, Soini viittaa Sipilän asuntokaavoituspohdintoihin.

21.47: Syrjäseuduilla asuntojen hinnat laskevat, mutta Helsingissä kohtuuhintaisista asunnoista on pulaa. Juontajat haastavat pääministeri Sipilän siitä, minne asunnot pitäisi rakentaa, jos ei Malmin lentokentän tilalle?

– Olen sitä mieltä, että Malmin lentokenttä ja Keskuspuisto pitää säilyttää. Mutta sen sijaan voimme tehdä yhteistyötä naapurien kanssa. Itään päin on paljon kaavoittamatonta aluetta, kun järjestetään kunnollinen joukkoliikenne ja raideyhteydet sinne, niin sillä tavalla keskusten paine laajenee kauemmas.

Viimeinen mainoskatko, ja loppukiri edessä, tentin huipentavana aiheena asumisen hinta.

21.44: Orpo ja Sipilä, löytyykö lisää rahaa hankkeeseen?

– En lupaa rahaa mihinkään täällä ennen budjettiin valmistautumista. Mutta olen iloinen, että kunnat ovat ottamassa vastuuta. Esimerkiksi Ranualla afgaanipojat on otettu hienosti vastaan. Jos kuntapaikkoja ei löydy, he hakeutuvat suurimpiiin kaupunkeihin, vaikka tasaisempi levittäytyminen olisi parempi, Orpo vastaa.

– Maahanmuuttajien työllistämisen helpottamiseksi pitäisi löytää malleja ja tehdä paremmin yhteistyötä työmarkkinajärjestöjen kanssa.

21.43: Sari Essayah muistuttaa, että valtio maksaa koulutuksen kolmelta ensimmäiseltä vuodelta maahanmuuttajille. Tämä voisi jo toimia porkkanana kuntien kotouttamisille.

21.42: Antti Rinne korostaa, että turvapaikanhakijoille on opetettava suomen kieltä nykyistä paremmin. Soinin mukaan turvapaikan saaneita ei saa sortaa.

– Kun olet saanut luvan olla, sinusta pitää huolehtia ja sinusta huolehditaan.

21.40: Niinistö haluaa korostaa, että myös kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneilla on oikeuksia asianhoitajaan.

– Nyt tämä lapsiperhe sai tiedon palautuksen peruuttamisesta aivan viime tingassa.

– Turvapaikanhakijoiden pitäisi päästä pois keskuksista kouluttautumaan ja tekemään töitä, tuomaan verorahoja Suomeen, Niinistö jatkaa.

21.37: – On välttämätöntä, että suomalaiset ihmiset luottavat järjestelmäämme. Me poliitikot emme saa sotkea sitä, Orpo sanoo.

– On huomioitava, että mille alueelle palautetaan. Kristityn afgaanin palauttaminen Afganistaniin on hengenvaarallista, Sari Essayah jatkaa.

21.35: Li Andersson on huolissaan, ettei sisäministeriö kykene seuraamaan, mitä palautetuille ihmisille käy.

21.32: Kun viranomaiset nyt keskeyttivät tämän palautuksen, se kertoo paljon viranomaisten toiminnasta. Meillä on erittäin huolelliset prosessit joka paikassa, Sipilä vastaa.

– Keskustelun kärjistämistä pitäisi välttää, maltti on valttia.

21.30: Vihreiden Ville Niinistö ehti jo pahoitella vääriä tietojaan pakkopalautuksissa. 

Yllytittekö ihmisiä laillista päätösvaltaa vastaan?

– En tietenkään. Me haluamme varmistaa, että ihmisten oikeusturva toteutuu. Pakkopalautettavien joukossa oli perhe, jossa äiti pitkällä raskaana ja kaksi kouluikäistä lasta. Heitä oltiin vielä sunnuntaina käännyttämässä Suomesta, mutta sitten ihmisten aktiivisuus ja avustajien apua keskeytti häädön.

– Mutta sanon myös, että niiden joukossa, jotka lähetettiin Kabuliin, oli kuuden hengen perhe, jossa 19-vuotias tyttö. Kyllä mä koen, että kun Kabulin turvallisuustilanne on heikko, erityisesti tyttöjen asema, Suomi ei voi toimia näin. Se on hengenvaarallista.

Sekä Niinistö että Henriksson levittivät väärää tietoa? 

– Pyysin anteeksi, kun sain tietää, että he eivät olleet koneessa. Tieto oli peräisin heitä avustaneilta.

Henrikssonin mukaan humanitääriset viisumit olisi palautettava.

Soinin mukaan valeuutisia on levitetty.

– On aivan selvä asia, että jos perussuomalainen on valittanut oikeuden päätöksestä, niin täällä kauhisteltaisiin. Tästä on kaikki oikeuden päätökset. Jos oikeuden päätös on kielteinen, nostatte metelin. Ei oikeusvaltio toimi näin.

– Ville, sä teit virheen nyt. Mä olen tehnyt niitä myös paljon.

Soten kiemurat laitettiin mainostauolle, jonka jälkeen keskustelu jatkuu turvapaikanhakijoiden pakkopalautuksilla.

21.22: Sari Essayahin mielestä Arvo Ylppö kääntyy haudassaan "Oy Neuvola Ab:n" suhteen.

– Olemme vaarantamassa erittäin arvokkaan kansallisen neuvolajärjestelmämme.

1:30img

– Voitte olla aivan varmoja, että Arvo Ylpön perintöä emme pilaa. Neuvolan paikka on siellä, missä muutkin palvelut, sote-keskuksessa Orpo vastaa.

– Firmoille vaan, Andersson heittää.

– Ei kannata huolestua puheista, kyllä tästä hyvä tulee, Orpo jatkaa.

21.20: Keskusta ei saanut pelastettua neuvoloitakaan markkinaehtoisuudelta, Andersson haastaa.

– Alueellinen tasa-arvo vähenee, kun yritykset saavat päättää, mihin sijoitutaan.

21.17: Hallituksen malli pirstaloi palveluketjun, Rinne vastaa.

21.16: Tärkeintä on, että hoitoa saadaan, Soini tiivistää.

21.15: Koko uudistus on tehty siksi, että ihmiset eivät pääse tarpeeksi hyvin lääkäriin. Nyt palveluketju on toteutettu sosiaalisten palvelujen osalta. On hienoa huomata, että Rinnekin kannattaa valinnanvapautta, Orpo näpäyttää.

– Oikeanlaista valinnanvapautta, Rinne vastaa.

21.14: Poliittinen kauppa: Keskusta saa maakuntamallinsa ja kokoomus markkinamallinsa, Rinne tiivistää.

– Kylläpä tässä nyt kaikkia harmittaa, kun tässä vihdoinkin saadaan toimiva ketju, Sipilä kuittaa.

21.13: Kaikki heitetään markkinoille Petterin (Orpo) kimalaisten ja mehiläisten kavereille, Niinistö arvioi soten vaikutuksia suomalaiseen terveydenhuoltoon.

21.11: On anteeksiantamatonta ja huonoa johtamista, että yksi Suomen suurimmista uudistuksista ollaan toteuttamassa poliittisista syistä, Li Andersson jatkaa.

21.10: Lausuntokierrokselta saatu palaute oli murskaava, Henriksson muistuttaa.

– Monimutkainen ja raskas malli, kustannuksia ei saada kuriin.

21.07: Essayahin mukaan soten aikataulu on epärealistinen.

–Valinnanvapausmallissa jos julkiset terveyspalvelut täytyy lähteä yhtiöittämään, niin jos tässä on reipas vuosi aikaa, niin aika kiire tulee. Rahoitusmalli on on silti suurempi ongelma, sillä näin yritykset valitsevat näitä perusterveitä asiakkaita (Ei, ei ei..hallitukselta).

Essayah toivoo, että valinnanvapausta voidaan viedä palveluseteleillä eteenpäin. Rahoitusmalli on silti korjattava, Essayah vaatii.

21.06: Rinteen mukaan tämä soteviilaus on kosmeettista.

– Malli vähentää palveluita ja nostaa niiden hintaa ja siirtää toimintaa isojen yritysten toimintaan ja veronkiertoon, Rinne lataa.

21.05: Toisen mainoskatkon jälkeen puhutaan sotesta. 

Valinnanvapauden vaiheistaminen takaa Orpon mukaan, että kaikki maakunnat ehtivät mukaan.

– Jos on painava perusteltu syy, jatkoaikaa voi vielä hakea esimerkiksi sote-keskusten pystyttämiseen, Orpo.

– 2020 loppuun saakka maksimissaan, Sipilä jatkaa. Tämä johtuu siitä, että maakunnat ovat hyvin eri vaiheissa.

Soten valinnanvapauden pitäisi astua voimaan vuoden 2019 alusta.

21.00: Jos lapset oppivat oikein, Rinne vastaa. Jokainen syrjäytynyt nuori tulee kalliiksi. SDP:n mallissa siirtyminen maksuttomaan varhaiskasvatukseen kestää yhdestä kahteen vaalikautta.

– Kuntien yhteenlaskettu tilinpäätös on ylijäämäinen, tätä voidaan pikku hiljaa alkaa toteuttaa, Rinne näkee.

20.59: RKP:n malli olisi Henrikssonin mukaan neljä tuntia maksutonta varhaiskasvatusta. Essayah tukisi perheiden valinnanvapautta.

– Kotihoito maksaisi 3600 kuukaudessa, kodin ulkopuolella vähintään 10 000.

20.57: Uusi kysymys: Mistä kunnat voivat säästää?

– Palveluihin voidaan panostaa ennalta. Koulutukseen ja varhaiskasvatukseen panostetaan. Voidaan ottaa vaikka velkaa tai vähentää suoria yritystukia, vihreiden Niinistö vastaa.

Orpo: – Velkaannumme jo viisi miljardia...

Niinistö: Te leikkaatte jo sieltä, mitkä tekevät plussaa, Niinistö huutaa takaisin.

20.55: Soini saa tukea lähinnä Sipilältä.

20.51: Tutkimusten mukaan jokaiseen varhaiskasvatukseen sijoitettu euro sijoittaa itsensä kuusinkertaisesti takaisin, Andersson kuittaa.

– Eikö äiti tai isä ole varhaiskasvatuksen ammattilainen. En hyväksy tällaista perheiden syyllistämistä, Soini hämmästelee.

Muut puolustautuvat, ettei tässä syyllistetä perheitä, vaan tarkoitus on turvata kaikille, jotka näin haluavat, mahdollisuus lapselle olla päiväkodissa.

– Ilmaiseksi vai, Soini jatkaa.

20.50: Soini painottaa yhä, että vanhemmat osaavat kasvattaa lapsensa.

20.48: Sipilä korostaa, että kaikilla lapsilla on oikeus puolipäivähoitoon, jossa vanhempien sosiaaliset ongelmat tulevat varmasti selville, ja silloin on mahdollista toteuttaa kokopäiväinen hoito.

20.47: – Nyt ollaan tilanteessa, että lapset ovat eriarvoisessa asemassa keskenään. Kuntaliitto on arvioinut, että säästöt ovat hyvin epävarmoja, liikutaan 30 miljoonassa, joka on erittäin pieni raha, Andersson jatkaa.

20.45: Subjektiivinen päivähoito-oikeus on lapsen etu, esimerkiksi silloin, jos kotona on päihdeongelmia. Me tarvitsemme tämän mahdollisuuden kaikille kunnille, RKP:n Henriksson linjaa. Niinistö säestää, että tämä on myös vihreiden yksi tärkeimpiä kuntavaalitavoitteita.

20.44: Minusta on väärin asetella vastakkain hoito ja kotona tapahtuva kasvatus. Meillä on tutkimuksia, että varhaiskasvatuksessa lapset oppivat paremmin. Tarvitsemme mallin, jossa on riittävästi sosiaalista yhteenkuuluvuutta, siksi subjektiivinen päivähoito-oikeus on tärkeää.

20.44: Orpo kiertää kysymyksen siitä, kuinka paljon tällä on säästetty rahaa. Soini ihmettelee, että mitä vikaa on siinä, että lapsia kasvatetaan kotona tai perhepäivähoidossa.

20.42: Mainoskatkon jälkeen tentti jatkaa subjektiivisen päivähoidon rajoittamisesta, mistä hallitus päätti aiemmin. Pitääkö subjektiivinen päivähoito-oikeus palauttaa?

Kyllä: Henriksson, Niinistö, Andersson ja Rinne. Ei. Hallituspuolueet, eli Sipilä, Soini ja Orpo sekä oppositiosta Essayah.

– Jos molemmat vanhemmat ovat kotona, niin 20 tunnin oikeus riittää. Jos on sosiaalisia syitä, silloin pitää olla oikeus päästä päivähoitoon, Sipilä vastaa.

20.37: Uudistaa ei pidä niin, että ensi viedään rahat, ja pohditaan sitten, mitä niillä tehdään, Henriksson kritisoi. Orpon mukaan löysiä lupauksia budjettiin ei ole tehty, koska meillä ei ole rahaa.

– Jos jotain rahaa on, se käytetään innovaatioihin, Orpo lupaa.

20.35: Juontaja Jaakko Loikkanen kysyy, miksei hallitus pitänyt puoliväliriiheä ennen kuntavaaleja? Orpo perustelee syyksi sen, että kuntavaalit siirrettiin syksyltä keväälle. Rinne olisi toivonut, että hallituksella olisi selvät sävelet vaaleihin mentäessä.

Sari Essayahin mukaan nyt voidaan tehdä ympäripyöreitä lupauksia kaikesta, kun riiheä on siirretty.

– Tunnustakaa, että kuntien osuuksia on leikattu, Essayah vaatii.

20.33: Meille oli kynnyskysymys hallitusneuvotteluissa, ettei koulutuksesta leikata, Ville Niinistö (vihr.) vastaa.

20.32: Leikkaukset vähentäneet ensin 1600 työpaikkaa ja sitten tulee uudistus, Li Andersson (vas.) kysyy. Taustalta vastataan Mistä rahat?

20.30: Miksi hallitus lupaa koulutuspaikan kaikille, kun siihen ei selvästi kyetä, Rinne haastaa.

– Ihan kaikki eivät halua mennä yliopistoon. Tärkeää ovat myös oppisopimuskoulutukset ja kesätyöpaikat, Timo Soini (ps.) vastaa.

20.28: Rinne haastaa ammattikoulujen leikkauksesta koko hallituksen. Orpo toistaa, ettei riitely johda mihinkään. Orpon mukaan koulutusuudistus olisi pitänyt tehdä jo viime hallituskaudella, jotta opiskelusta tulisi käytännönläheisempää.

– Lopetetaan riitely, koska rahaa ei yksinkertaisesti ole, Orpo sanoo.

20.27: Hallitus aikoo nyt uudistaa koulutusta, pääministeri Sipilä vastaa myös Sari Essayahille (kd.), joka kysyi, miksi ensin leikattiin.

20.26: Aina on vaihtoehtoja, on myös arvovalinta, mihin panostetaan, panostetaanko koulutukseen. Te ette pitäneet kiinni lupauksesta, vastasi RKP:n Anna-Maja Henriksson.

20.25: Mistä olemme pitäneet kiinni, on kuntien rahoitusasema, Sipilä jatkaa.

20.22: Pääministeri Juha Sipilä (kesk.): Me teimme jo vuosi sitten kehysriihessä päätöksen, että ne (leikkaukset) olivat tämän hallituksen osalta tässä. Mutta kun neljän miljardin säästöt haetaan, niin jouduimme sen tosiasian eteen, että yhtään muuta vaihtoehtoa ei ole esitetty, mistä ne otetaan (sivuhuutoina useita Onpas-huudahduksia.)..

20.20: SDP:n Antti Rinne: Koultuuksesta leikattiin liikaa jo viime vaalikaudella, 1,7 miljardia. Nyt tämä hallitus leikkaa päälle innovaatiosta ja tutkimuksesta kolme miljardia. Tämä ei ole oikein eikä järkevää Suomen kannalta.

20.17: Edellisessä hallituksessa koulutusleikkauksista päättänyt Ville Niinistö toivoi, että nyt koulutusmäärärahoja lisättäisiin. Vasemmistoliiton Li Andersson (vas.) jatkoi kokoomuksen syyttelyä.

– Ainoa puolue, joka on leikannut koulutuksesta silloin ja nyt, Andersson sanoi ja sai Orpolta vastauksesta typertyneen naurun.

20.14: Myös Petteri Orpo (kok.) epäröi käden nostamista.

– Kyllä se valitettavasti lähtee siitä, että meidän julkisen talouden tilanne on  niin heikko. Velkaannutaan tänä vuonna viisi miljardia, hallituskauden alussa vielä enemmän. Meidän oli pakko tehdä se etukäteen.

– Kuukaudessa muuttui koko maailma, Ville Niinistö (vihr.) kysyy.

– Kun me teimme hallituksen 10 miljardin sopeutusohjelma, niin se yhtälö oli sellainen, että se oli tehtävä. Nyt toivon, että tämä loputon syyttely loppuu. Se ei johda mihinkään, Orpo vastasi.

20.06: Puoluejohtajista vain Timo Soini (ps.) ei nostanut kättä, kun kysyttiin, ketkä antavat uuden koulutuslupauksen, ettei koulutuksesta leikata. "Ei tässä parane hurskastella".

20.00: Sosiaalinen media käy jo kuumana ennen tentin alkua.

Illan toinen juontaja, MTV:n politiikan ja talouden toimituksen päällikkö Jussi Kärki arvioi puoluejohtajat jo aiemmin kommentissaan.

Tuoreimmat aiheesta

Kuntavaalit