Lohjan sairaalan synnytys­osaston siirto edessä ehkä jo joulukuussa – "Surullista"

Lohjan sairaalan synnytystoiminnan pysyvää siirtoa Helsingin yliopistollisen sairaalan Husin muihin sairaaloihin aletaan valmistella nopeutetulla aikataululla, kertoo Hus tiedotteessaan.

Siirto on tarkoitus tehdä jo tänä vuonna joulukuun alussa. Siirron valmistelu perustuu Husin hallituksen kesäkuussa tekemään päätökseen. Kesäkuun päätöksen mukaan synnytysosasto oli tarkoitus lakkauttaa viimeistään vuonna 2026.

Syy nopeutetulle siirrolle on Husin vaikea taloudellinen tilanne, tiedotteessa kerrotaan. Husin täytyy vuonna 2025 sopeuttaa talouttaan 140 miljoonalla eurolla.

Lohjalla on saanut palvelua ruotsiksi

Päätöksen taustalla on ollut epäselviä tilanteita. Husin hallituksen kesäkuinen äänestys oli uudelleenäänestys, ja asia otettiin silloin uudestaan käsittelyyn aiemman äänestyksen jääviysepäilyjen vuoksi.

Husin hallituksen RKP-läiset jäsenet Karin Cederlöf ja Elin Blomqvist-Valtonen kertoivat aiemmin toukokuussa yrittäneensä estää Lohjan synnytysosaston sulkemisen. 

Kyseessä on ollut heille sydämen asia, koska Cederlöfin mukaan Lohjan synnytysosasto on ollut Husin alueella ainoa synnytysosasto, jossa on voinut luottaa siihen, että palvelua saa ruotsiksi.

Cederlöf ja Blomqvist-Valtonen ovat nyt tyrmistyneitä nopeutetusta synnytysosaston sulkemisesta. Pari vuotta lisäaikaa olisi heidän mukaansa ollut merkittävä asia Länsi-Uudenmaan synnyttäjille.

– Tämä on surullinen päivä. Toivon, että olisimme voineet turvata Lohjan synnytystoiminnan, Cederlöf kertoo tänään tiedotteessa.

Lohjan synnytysosaston nopeutettua sulkemista arvostelee myös RKP:n kansanedustaja Henrik Wickström tämänpäiväisessä tiedotteessaan.

Lohjan synnytysosasto oli jo kuluneen kesän ajan suljettuna. Hus ei ole Wickströmin mukaan julkistanut tietoja siitä, miten kesäkuukaudet ovat sujuneet synnytysten osalta.

– Tästä voi tulla hyvin sotkuinen prosessi, Wickström sanoo.

"Yt-lain vastaista toimintaa"

Ammattijärjestö Tehy arvioi, että Hus on toiminut vastoin yt-lakia, koska se ei ole neuvotellut henkilöstön kanssa ajoissa Lohjan sairaalan siirrosta.

Tehy arvioi tiedotteessaan, että Hus on sinetöinyt Lohjan sairaalan ja sen työntekijöiden kohtalon jo yhtymähallituksen kesäkuisessa kokouksessa, mutta ilmoitti siitä vasta tänään.

Tehy katsoo, että Husin toiminta näyttää henkilöstön laissa säädettyjen osallistumisoikeuksien vastaiselta.

– Hus menee perä edellä puuhun. Yt-lain mukaan neuvottelut pitää käydä siinä vaiheessa, kun peruslähtökohtaan voi vielä vaikuttaa: lakkautetaanko toiminta vai mietitäänkö yhdessä uusia vaihtoehtoja. Mutta Hus ei näytä välittävän henkilöstöstään saati Suomen laeista, sanoo Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen tiedotteessa.

Hus puolestaan kertoo, että siirtoon liittyvää toiminnallista suunnittelua tehdään yhdessä henkilöstön kanssa. Husin mukaan henkilöstöä koskevista vaihtoehdoista ja ratkaisuista neuvotellaan yhdessä järjestöjen kanssa koko Husin henkilöstöä koskevissa yhteistoimintaneuvotteluissa.

– Tämä näyttää paniikkiratkaisulta, jonka Hus tekee jouduttuaan pakkorakoon poliitikkojen saksittua sen rahoituksen. Tilanne on surullinen, sanoo Rytkönen.

Lue myös:

    Uusimmat