Potilasturvallisuuslaki repii hallitusta – Marin Vasemmistoliiton vastustuksesta: "Ihmettelen, missä välissä puolueet ovat ehtineet näitä kantojansa muodostaa"

10:29imgPotilasturvalaki repii hallitusta – näin pääministeri Marin kommentoi kiisteltyä lakiesitystä
Julkaistu 14.09.2022 13:46

Silja-Riikka Seppälä

silja-riikka.seppala@mtv.fi

Hallituksessa eripuraa aiheuttanut esitys potilasturvalaista etenee tänään eduskunnan täyistunnon käsittelyyn.

Pääministeri Sanna Marin kommentoi tilannetta medialle eduskuntakäsittelyn alla.

– Itse ihmettelen sitä missä välissä puolueet ovat ehtineet näitä kantojansa muodostaa, kun itse olen istunut samassa kokouksessa, pääministeri Marin kommentoi Vasemmistoliiton vastustusta potilasturvallisuuslaista nykymuodostaan.

Marin pitää edelleen kiinni kannastaan, että ihmisten henki ei saa vaarantua työtaistelutoimenpiteiden takia.

– Tässä kohtaa en voi antaa viestiä, että potilasturvallisuuslaki olisi tarpeeton.

Esitys uudesta potilasturvalaista repii hallitusta, sillä vasemmistoliiton eduskuntaryhmä ilmoitti vastustavansa esitystä nykymuodossaan heti sen jälkeen, kun perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd) ilmoitti maanantaina hallituksen päässeen sopuun lakiesityksestä. 

Tuleeko potilasturvallisuuslaista hallituskysymys?

– Hallituksessa pidetään kiinni hallituksen pelisäännöistä. 

Ryhmä vaatii lakiesitykseen merkittäviä muutoksia eduskuntakäsittelyssä. Tilanne on erikoinen, sillä vasemmistoliiton ministerit Li Andersson ja Hanna Sarkkinen ovat osana hallitusta esityksen takana, mutta osana vasemmistoliiton eduskuntaryhmää he taas vastustavat esitystä.

Marin ei kommentoinut tarkemmin käräjäoikeuden antamaa päätöstä, jolla kiellettiin teho-osastojen lakkojen aloittaminen kolmen sairaanhoitopiirin alueella.

Kyse on hoitajajärjestöjen Tehyn ja Superin Kanta-Hämeen, Pohjois-Pohjanmaan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiireihin kaavailemista lakoista.

Marin korostaa, ettei potilasturvallisuuslaki ole enää hallituskysymys, mutta sanoo eduskuntakäsittelystä tulevan perusteellista.

– Hallitus on antanut eduskunnalle eilen lainsäädäntöesityksen, asia ei ole enää hallituksen päässä vaan eduskunnan päässä.

Myöskään hallituspuolue vihreät ei sitoudu lakiesityksen nykymuotoiluun. Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo ei lyö MTV Uutisille lukkoon sitä, äänestääkö vihreät nykymuotoisen potilasturvallisuslain puolesta vai vastaan. Ohisalo peräänkuuluttaa pääministerin roolia.

Rytkönen ei kommentoi vielä

Sairaanhoitajia edustavan Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kertoi keskiviikkona Twitterissä, ettei hän toistaiseksi kommentoi käräjäoikeuden ratkaisuja.

Lakko olisi alkanut ensimmäiseksi Kanta-Hämeessä

Tehyn ja Superin antama lakkovaroitus olisi koskenut ensimmäisenä Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiriä. Maanantaiksi 19.9. kaavaillun lakon oli määrä koskea Kanta-Hämeen keskussairaalan tehostetun hoidon yksikköä, käytännössä teho-osastoa.

–  Se (käräjäoikeuden päätös) on potilasturvallisuuden kannalta todella hyvä ratkaisu, kommentoi Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin vt. johtajaylilääkäri Juhani Grönlund STT:lle.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiriä koskevassa oikeuden päätöksessä käräjäoikeus kieltää miljoonan euron sakon uhalla Tehyä ja Superia aloittamasta lakkoa maanantaina 19. syyskuuta. Päätöksen mukaan hoitajajärjestöjen pitää myös ohjeistaa jäsenistöään pidättäytymään työtaistelutoimista.

–  Käräjäoikeus katsoo hakijan saattaneen todennäköiseksi, että vastaajien työtaistelutoimenpiteet ovat toteuttamistapansa ja seuraustensa johdosta oikeuden tai hyvän tavan vastaisia tai kohtuuttomia, oikeus perustelee Kanta-Hämeen päätöksessä.

Kanta-Hämeen jälkeen seuraavaksi lakko olisi alkanut Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä tiistaina. Lakko olisi koskenut Turun yliopistollisen keskussairaalan teho-osastoa.

–  Päätöksen myötä pystymme osaltaan turvaamaan tehohoidon sitä tarvitseville potilaille, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoi tiedotteessa.

"Olemme huojentuneita tästä kiellosta"

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä lakon oli määrä alkaa 27. syyskuuta, ja lakko olisi koskenut Oulun yliopistollisen sairaalan teho-osastoa. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin vs. johtajaylilääkäri Kati Ojala kertoo, että Pohjois-Pohjanmaata koskeva päätös vastaa sisällöltään muiden sairaanhoitopiirien saamia ratkaisuja.

–  Jää tietysti Tehyn ja Superin harkintaan, ottavatko he nämä sakot vai eivät. Itse olemme kuitenkin huojentuneita tästä kiellosta, Ojala kertoi.

Lue lisää: Vihreätkään ei sitoudu nykymuotoisen potilasturvallisuuslain puolelle – näin Maria Ohisalo kommentoi MTV Uutisille

Hallituksen esitys mahdollistaisi jopa työtaistelussa irtisanoutuneen hoitajan määräämisen takaisin työhön

Anna Kontula: Vasemmistoliitto lentää Marinin mukaan hallituksesta, jos äänestää potilasturvallisuuslakia vastaan – Li Anderssonilta aivan toisenlainen lausunto

Hallituksen omista riveistä tyly palaute Aki Lindénille: "Jonkun olisi pitänyt ottaa häneltä puhelin pois"

Tuoreimmat aiheesta

Politiikka