Julian Assange nähty Euroopan neuvostossa

Assange nähtiin Euroopan neuvostossa tänään.

Wikileaksin perustaja Julian Assange sanoo valinneensa vapauden oikeuden toteutumisen sijaan. Assange puhui ihmisoikeusjärjestö Euroopan neuvostolle Strasbourgissa ensimmäisessä julkisessa esiintymisessään vapautumisensa jälkeen.

– En ole tänään vapaa, koska järjestelmä toimi. Olen tänään vapaa vuosien vankeuden jälkeen, koska tunnustin syyllisyyteni journalismiin, Assange sanoi Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen (PACE) oikeudellisen valiokunnan kuulemistilaisuudessa. Journalismia Assange kuvasi vapaan yhteiskunnan tukipilariksi.

Assange palasi kesäkuussa Australiaan 14 vuotta kestäneiden oikeustaistelujen jälkeen. Hän tunnusti syyllisyytensä sotilassalaisuuksien paljastamista koskevaan syytekohtaan vastineeksi vapaudestaan.

"Sananvapaus on tienhaarassa"

Assangen mukaan hänen tapauksensa valottaa sitä, miten "vaikutusvaltaiset tiedusteluorganisaatiot harjoittavat valtioiden rajat ylittävää sortoa" vihollisiaan vastaan. Toiminnasta ei saa tulla normi, Assange sanoi.

– Sananvapaus ja kaikki, mitä siitä seuraa, on synkässä tienhaarassa, Assange julisti.

Assangen syytteet Yhdysvalloissa koskivat erityisesti Wikileaksin vuonna 2010 julkaisemia ja salaiseksi luokiteltuja Yhdysvaltain armeijan asiakirjoja, jotka liittyivät Irakin ja Afganistanin sotiin. 

Wikileaksin julkaisemien luottamuksellisten asiakirjojen joukossa oli muun muassa Yhdysvaltain ulkoministeriön suorasukaisia kuvauksia ulkomaalaisista johtajista, kertomuksia laittomista teloituksista ja liittolaisia vastaan tehdystä tiedustelusta.

Ajaa presidentillistä armahdusta tuomiolleen

Assangen vastustajat pitävät häntä salaiseksi luokiteltujen tietojen julkaisemisessa holtittomana ja vaarallisena. Esimerkiksi Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on aiemmin kutsunut Assangea terroristiksi.

Assangen julkisen esiintymisen ajoitus ja paikka ovat hämmentäneet joitakin tarkkailijoita. Euroopan neuvosto kokoaa yhteen Euroopan ihmisoikeussopimuksen 46 allekirjoittajavaltiota, mutta sillä on vain vähän sananvaltaa Assangen oikeudelliseen kohtaloon.

Assange on yhä kampanjoinut sen puolesta, että saisi Yhdysvaltain presidentin armahduksen vakoilulain nojalla saamastaan tuomiosta.

Lue myös:

    Uusimmat