Loppuunpalaneen omaishoitajan hätähuuto: Monen ihmisen työt ja ikuinen köyhyysloukku

Ahdistunut nainen
Shutterstock
Julkaistu 20.09.2024 06:20
Toimittajan kuva

Joonas Lepistö

joonas.lepisto@mtv.fi

@LepistoJoonas

MTV Uutisiin yhteyttä ottanut entinen omaishoitaja toivoo päättäjien vihdoin näkevän omaishoitajien työn tärkeyden. 

Työikäisten omaishoitajien asema on todella huono, jos joutuu jäämään pois työstä hoidettavan hoidollisuuden vuoksi. Näin kertoo MTV Uutisille Pirjo Mäkelä Jämijärveltä.

– Olin omaishoitaja liki 20 vuotta vaikeasti kehitysvammaiselle ja autistiselle pojalleni.

Pojan synnyttyä Mäkelä joutui jäämään pois töistä maatilalta, minkä seurauksena perhe joutui luopumaan karjasta.

– Ei ollut aikaa, enkä olisi jaksanut. Aikani meni täysin pojan hoidossa. Olisin kaivannut apua kodinhoitoon ja myös pojan hoitoon, että olisi saanut hetken levätä. 

Kotona oli lisäksi kolme vuotta vanhempi tytär, joka myös kaipasi äidin aikaa. 

– Vieläkin tyttären sanat kaikuvat mielessäni: "Äiti, koska sulla on mulle aikaa."

Mäkelä kertoo, että kotiin oli todella vaikea saada apua, mikä johti loppuun palamiseen. 

4-vuotiaana Mäkelän poika pääsi kuntouttavaan päivähoitoon. Pojan päästyä koulupolulle Mäkelä kertoo tehneensä pätkätöitä päiväkodissa. 

– Omaa aikaa ei ollut kuin yöllä ja nukkuakin olisi tarvinnut. Mies teki pitkää päivää, että saimme leipää lasten suuhun.

2:56imgMatti, 84, lopetti 30 vuotta sitten työnsä ja ryhtyi kehitysvammaisen poikansa omaishoitajaksi. Hänet palkittiin viime vuonna vuoden isänä.

"Säästämme miljardeja maamme hyväksi"

Yhteiskunnalta saatu tuki ei paljoa lämmittänyt.

– Jos olet työikäinen omaishoitaja, tulona on vain omaishoidon tuki, ellei pysty käymään työssä kaiken ohella. Eläkeikäisillä on eläke plus omaishoidon palkkio ja tuki turvanaan. 

– Palkka omaishoidosta oli itselleni 400–500 euroa kuukaudessa miinus verot. Tästä summasta ei paljoa eläkettä kerry, vaikka tekee töitä vuorokaudet ympäri.

Mäkelä sanookin, että omaishoitajien aseman parantaminen olisi ensiarvoisen tärkeää. 

– Omaishoitajat tekevät monen ihmisen työt vuorokaudessa ja seurauksena on ikuinen köyhyysloukku. 

– Tätä työtä tehdään rakkaudesta hoidettavaan, mutta olisi vihdoinkin nähtävä työmme tärkeys. Säästämme miljardeja maamme hyväksi.

Nykyään Mäkelän poika asuu kehitysvammaisten asumisyksikössä.

9:19imgOmaishoitosuhde myllertää myös parisuhdetta. Marjut kertoo tarinansa videolla.

Lähetä vinkki!

Sosiaali- ja terveyssektorin aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan ajankohtaisia teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat.

Juttuvinkit joonas.lepisto@mtv.fi.

Hallitusohjelman näkemys omaishoidosta

Omaishoitajat ovat yhteiskunnan tärkeä voimavara. Vahvistetaan omaishoitajien yhdenvertaisuutta ja jaksamista. Jatketaan omaishoidon kriteerien yhtenäistämistä. Edistetään toimia, joilla hyvinvointialueet ja kunnat voivat lisätä mahdollisuuksia ryhtyä omais­hoitajaksi. Selvitetään, millaiset tilanteet synnyttävät omaishoidon tuen väliinputoajia ja arvioidaan tarpeita hyvinvointialueille suuntautuvalle ohjaukselle ja koulutukselle.

Varmistetaan omaishoitajille mahdollisuuksia pitää vapaapäiviä palvelusetelin, koti­hoitopalvelun, intervallihoidon ja perhehoidon avulla. Mahdollistetaan pitämättä jääneiden vapaiden siirtäminen seuraavaan kalenterivuoteen.

Edistetään työssä käyvien omaishoitajien omaishoidon ja ansiotyön yhteensovittamista. Mahdollistetaan osa-aikatyön ja etätyön mahdollisuuksia muuttuvissa perhetilanteissa. Edistetään tilapäisen hoitovapaan mahdollisuutta myös omaishoitajille. Tuetun tilapäisen hoivavapaan osalta selvitetään Ruotsin mallia ja sen kustannuksia.

Lue myös:Uupunut Johanna toimii sekä isänsä että äitinsä omaishoitajana: ”Hyvinvointialue muuttui pahoinvointialueeksi"

Pian yhä harvempi vanhus voi ostaa palveluita kotiinsa – omaiset voivat joutua koviin ratkaisuihin

Tuoreimmat aiheesta

Sote