Tiesitkö? Voit saada jopa palkallista vapaata myös omien vanhempiesi hoitoon

Väestön ikääntyminen näkyy jo työelämässä työntekijöiden paineena huolehtia lasten lisäksi omista vanhemmistaan.

Suomen väestö ikääntyy, mutta kaikki ikääntyvät eivät saa nopeasti tarvitsemiaan palveluita. Tämän takia omaisten vastuu läheistensä hoivan järjestämisestä kasvaa, mikä voi pakottaa monia jättäytymään hetkeksi pois työelämästä.

Omaishoitajaliitosta kerrotaan, että heille tulee yhteydenottoja työn ja läheishoivan yhteensovittamisen hankaluudesta. Hankalaksi koetaan erityisesti se, jos vanhemmat asuvat kauempana. 

Tilannetta ei myöskään helpota, jos palveluita hoidettavalle ei saa järjestettyä työpäivän aikana tai työpaikka ei suostu joustamaan. Silloin Omaishoitajaliiton suunnittelija Meeri Virtamon tilanne voi mahdollisesti seuraava:  

– Voi olla, että joudutaan vähentämään työntekoa tai jopa jättäytymään pois työelämästä.

Joustoja jo etsitty

Joissakin yrityksissä on jo lähdetty hakemaan joustoja.

Esimerkiksi digiteknologian palveluyritys Gofore Oyj on mahdollistanut työntekijöilleen omien vanhempien äkillisen sairastumisen tai tapaturman takia kahden päivän palkallisen hoitovapaan.

Näitä vapaita ovat toistaiseksi käyttäneet vain kymmenet työntekijät, joten tarvetta ei ole ollut paljon.

Yritys aikoo pitää kiinni käytännöstä, sillä se nähdään tärkeäksi eikä hintaa ole toistaiseksi laskettu.

– Olemme ajatelleet, että jos ihmiselle tapahtuu äkkinäinen tragedia elämässä, sille ei hintalappua laiteta. Sairausloma voisi osassa näissä tapauksissa tulla kyseeseen eli se ihminen joka tapauksessa olisi pois, jos perheeseen iskee tragedia, pörssiyhtiö Gofore Oyj:n henkilöstöpäällikkö Laura Tero pohtii.

Omaishoitovapaa ei vielä suuressa suosiossa

Suomessa on kahden vuoden aikana ollut mahdollista saada palkatonta omaishoitovapaata viisi päivää vuodessa. Suosio ei silti ole ollut suurta.

Esimerkiksi valtiolla ja Helsingin kaupungilla omaishoitovapaita ovat käyttäneet vain kymmenet työntekijät, vaikka henkilöstöä on kymmeniätuhansia. Valtion kaikista työntekijöistä omaishoitovapaata piti 61 työntekijää viime vuonna. Valtiolla on yli 80 000 henkeä töissä.

Helsingin kaupungilla omaishoitovapaita piti puolestaan 45 työntekijää. Helsingillä on henkilöstöä yli 37 500.

Tarvetta omien vanhempien hoidolle on kuitenkin koko ajan enemmän.

Omaishoitajaliitto toivoo esimerkiksi joustoja työaikoihin, jotta töistä ei jouduttaisi jättäytymään kokonaan pois läheisen tarvitseman avun takia.

– Lapsiperheiden tukemiseen on olemassa hyvät mallit, mutta esimerkiksi muistisairaan läheistä hoitavan tilanne tunnistetaan huonosti työpaikoilla eikä tiedetä, minkälaisia tuen tarpeita olisi, Meeri Virtamo Omaishoitajaliitosta sanoo.

– Tarvitaan mahdollisuutta hoitaa läheisen asioita työpäivän aikana. Tilanteita voi tulla yllättävästi vastaan, Virtamo sanoo.

Juttua täsmennetty kello 10.26. Jutussa mainitaannyt Gofore Oyj:n olevan pörssiyhtiö.

Lue myös:

    Uusimmat