Moni kantaa huolta ikääntyvistä vanhemmistaan: Omaishoitajan rooliin saatetaan joutua puutteellisin tiedoin

Väestön ikääntyminen tuo tullessaan haasteita monelle työikäiselle, kun yhä useamman on työelämän ohella kannettava huolta myös omista ikääntyvistä vanhemmistaan. Monet kokevat riittämättömyyden tunnetta ja huolta vanhemmistaan työpäivän aikana. 

Hoivapalvelu Helppyn teettämän tutkimuksen mukaan kasvava määrä työikäisistä kantaa huolta ja vastuuta ikääntyvistä vanhemmissaan. Tutkimuksessa tarkasteltiin 40–60-vuotiaiden kokemuksia omien vanhempien ikääntymiseen liittyen. Kyselyn mukaan 74 prosenttia vastanneista hoitavat vanhempaansa säännöllisesti arjessa. Määrä on noussut vuodesta 2021, jolloin osuus oli 65 prosenttia.

Tämä korostuu etenkin naisilla. Naiset kokevat enemmän vastuuta vanhemmistaan työpäivän aikana sekä enemmän riittämättömyyden tunteita kuin miehet. 

Monella on myös puutteelliset tiedot hoivan perusasioista, kuten siitä, minkälaisia palveluita hyvinvointialueen kotihoidosta voi saada ja mitä ei saa. Hoivapalvelu Helppyn toimitusjohtajan Richard Nordströmin mukaan palveluiden maksullisuus sekä omaishoitajille myönnettävät tuet ovat harvoin ihmisillä tiedossa.

Juttu jatkuu videon alla.

Huolenpito voi olla jopa ympärivuorokautista

Huolenpito ja auttaminen voi olla päivittäistä tai jopa ympärivuorokautista, riippuen hoidettavan sairaudesta ja toimintakyvystä.

– Kun ollaan näin tiiviissä hoivasuhteessa, niin usein työhön osallistuminen kärsii. Se käy jopa mahdottomaksi ja jäädään töistä pois tai tulee ajoittaisia poissaoloja, kertoo Omaishoitajaliiton toiminnanjohtaja Sari Tervonen Huomenta Suomessa.

Nordstömin mukaan äkillisen sairauden sattuessa avun tarve voi lisääntyä nopeasti, jolloin omaiset hyppäävät usein omaishoitajan rooliin ensimmäistä kertaa ja puutteellisin tiedoin.

Omaishoitajan olisi hyvä tietää hoidettavan henkilön tilanne hyvin. Omaishoitaja tekee yhteistyötä terveydenhuollon kanssa. Tärkeää on ymmärtää kokonaistilanne ja kartoittaa palvelut, joita hoidettava tarvitsee, Tervonen muistuttaa.

Palkkaa omaishoitaja ei voi saada, mutta hoivan määrän ollessa suuri, voi siihen saada hoitopalkkiota. Hoitopalkkion määrä riippuu siitä, kuinka sitovaa ja vaativaa hoito on. 

Katso myös: Näin omaishoitosuhde myllertää parisuhdetta – Marjut kertoo tarinansa

 

Lue myös:

    Uusimmat