Käännytyslaki etenee eduskunnan rattaissa. Se voi periaatteessa olla voimassa jo parin viikon päästä, kertoo MTV Uutisten politiikan toimittaja Antonia Berg.
Eduskunnan perustuslakivaliokunta ei näe estettä niin sanotun itärajan käännytyslain säätämiselle, kunhan lakiesitykseen tehdään useita muutoksia.
Valiokunnan mukaan lakiin on kirjattava muun muassa se, miten Suomesta käännytetty ihminen voi tehdä kohtelustaan oikaisuvaatimuksen Venäjältä käsin.
Vasemmistoliiton ja vihreiden jäsenet jättivät valiokunnan lausuntoon eriävän mielipiteen.
Lue myös: Perustuslakivaliokunta: Käännytyslakiin täytyy lisätä sääntelyä oikeusturvakeinoista
Paljon kysymyksiä ilmassa
MTV Uutisten politiikan toimittaja Antonia Berg avasi käännytyslakia Kymmenen uutisissa.
Kysymysmerkkejä on ilmassa paljon – millainen poliittinen tuki hankkeella on?
– Se riippuu täysin siitä, miten hallintovaliokunta onnistuu tehtävässään – mikä onkin hankala tehtävä. Lakiesitykseen on kirjattava perustuslakivaliokunnan vaatimat muutokset. Lisäksi ratkaisevassa roolissa oleva SDP vaatii muitakin muutoksia. SDP haluaa esimerkiksi eduskunnan ottavan kantaa poikkeuslain käyttöönottoon. Nyt siellä lukee, että riittää, että valtioneuvosto yhdessä presidentin kanssa toteaa, että olosuhteet täyttyvät ja laki voidaan ottaa käyttöön.
– Myös muut puolueet seuraavat tilannetta. Muun muassa vihreillä on paljon kysymyksiä. On mahdollista, että hallituspuolue RKP:kin äänestää lakia vastaan.
Yksi perustuslakivaliokunnan keskeisistä vaatimuksista oli mahdollisuus hakea oikaisua käännytyspäätökseen. Oikaisuvaatimus pitäisi pystyä tekemään Venäjältä käsin. Miten tämä voisi käytännössä toteutua?
– Siitä ei ole mitään käsitystä. Tämä on todella iso kysymys. Perustuslakivaliokunta ei halunnut ottaa tähän tänään ollenkaan kantaa, vaan jätti asian kokonaan auki. Hallintovalokunnan pitää nyt keksiä, miten se kirjataan lakiin tai missä edes tämä (oikaisuvaatimus) jätetään. Kuulostaa hassulta, että se Venäjällä jotenkin onnistuisi.
– Jää nähtäväksi, miten se toteutetaan.
Milloin käännytyslaki voisi olla voimassa?
– Hallintovaliokunta pistää nyt pyörät pyörimään. Sen pitää pyytää vastine sisäministeriöltä. Se tarkoittaa sitä, että ministeriö tekee perustuslakivaliokunnan vaatimat muutokset lakiesitykseen. Näillä näkymin hallintovaliokunta saa esityksen, eli vastineen, ensi maanantaina. Sen jälkeen voidaan aloittaa valmistelevia keskusteluja.
– Mutta SDP siis vaatii muitakin muutoksia, eikä voida sanoa varmasti, miten kauan käsittelyssä menee. Tarkoitus on, että laki saadaan käsiteltyä valmiiksi ennen eduskunnan kesätaukoa, eli viimeistään heinäkuun puolella.