Rajapolitiikka kiristyy – sulkeutuuko Eurooppa omaan kuplaansa?

9:49imgRajapolitiikka kiristyy – sulkeutuuko Eurooppa omaan kuplaansa?
Julkaistu 20.06.2024 05:31(Päivitetty 20.06.2024 08:08)
Toimittajan kuva

Jonna Hellgren

jonna.hellgren@mtv.fi

Perustuslakivaliokunnan lausunto kiistellystä käännytyslaista hyväksyttiin Suomessa tiistaina. Puolassa käännytyksiä on tehty jo pitkään, Kreikan rannikkovartioston uutisoitiin heittäneen siirtolaisia mereen Välimerellä ja Britannian parlamentti hyväksyi aiemmin Ruanda-lain. Euroopassa löytyy yhä enemmän kannatusta kireämmille toimille.

Turvapaikanhakijoiden määrät ovat olleet kasvussa niin Suomessa kuin muualla Euroopassa.

Keskustelu käännytyslaista on käynyt kotimaassa kuumana, sillä asiantuntijat ovat korostaneet lakiesityksen ristiriitaisuutta ihmisoikeussopimusten kanssa.

Suomi näyttää olevan siirtymässä tiukempaan linjaan yhdessä muun Euroopan kanssa.

– Suomi on ollut kansainvälisen oikeuden ja sääntöperusteisen järjestelmän puolestapuhuja. Siinä mielessä on poikkeuksellista, että tehdään tällaista lainsäädäntöä, mikä on ristiriidassa velvoittavan kansainvälisen oikeuden kanssa, sanoo ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Saila Heinikoski

Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen dosentti Hanna Tuomisen mukaan kyseessä on tietynlainen linjamuutos.

– Suomi on kansainvälisesti ajanut oikeusvaltioperiaatetta. Kyllähän tämä siinä mielessä muuttaa tätä linjaa. Viime kädessä tehdään poliittisia päätöksiä. Silloin esimerkiksi hallituksessa olevat puolueet vaikuttavat aika paljon Suomen linjaan.

Lue myös: Perustuslakivaliokunta: Käännytyslakiin täytyy lisätä sääntelyä oikeusturvakeinoista

Halutaan välittää viesti

Molemmat ovat sitä mieltä, että Suomen ulkopuolelta tehdään arvio siitä, miltä tällainen toiminta ulospäin näyttäytyy ja onko sille perusteita.

Euroopan tiukentunut kanta haluaa lähettää selvän signaalin lähtömaille.

– Tämän politiikan tavoitteena monesti on tällainen signaalivaikutus, eli lähetetään se viesti ulospäin, että täällä tehdään tiukkoja toimia. Ja se osin liittyy tähän jyrkentyvään politiikkaan. On sellaisia puolueita vallassa, jotka ovat valmiita tekemään tiukempaa politiikkaa, Heinikoski avaa.

– Kiristyvä maahanmuuttopolitiikka ja puhe on valtavirtaistunut Euroopassa, Tuominen jatkaa. 

Lue myös: Perustuslakivaliokunta vaatii käännytyslakiin useita muutoksia – näin hanke etenee

Oikaisu 20.6.2024 kello 8.09: Jutussa luki aiemmin, että siirtolaisia oli heitetty Itämereen. Siirtolaisia on heitetty Välimereen. Lisäksi jutussa väitettiin, että Suomi on hyväksynyt niin sanotun käännytyslain. Kyse oli kuitenkin käännytyslain lausunnon hyväksymisestä perustuslakivaliokunnassa.
 

Tuoreimmat aiheesta

Pakolaiset