Loukkasiko joku kumppaniasi? Terapeutti kertoo, mitä kannattaa tehdä – "On perusteltua odottaa kumppanilta tukea ahdistavissa tilanteissa"

Parisuhdeterapeutti kertoo Metrolle, miten suhteessa olevan tulisi toimia, jos joku loukkaa omaa kumppania.

Tällä viikolla on puhuttanut Oscar-gaalassa nähty välikohtaus, jossa näyttelijä Will Smith löi ehdokkaat juontanutta koomikko Chris Rockia ja huusi tälle törkeyksiä tämän vitsailtua Smithin vaimon Jada Pinkett Smithin sairauden kustannuksella. Näyttelijä on pyytänyt tekoaan anteeksi ja myös Jada on ottanut tapahtuneeseen kantaa.

Väkivalta ei missään tapauksessa ole hyväksyttävää ja pahoinpitely on lain mukaan rangaistava teko. Kumppania tulee puolustaa jollain muulla tapaa kuin nyrkein. Brittilehti Metro kysyi tähän vinkkejä parisuhdeasioihin perehtyneeltä psykoterapeutti Naomi Segalilta.

– Minusta on perusteltua odottaa kumppanilta tukea ahdistavissa tilanteissa, Segal kertoo.

Konkreettinen tuki riippuu pariskunnasta sekä tilanteesta.

– Se, mitä tuki tai "tilanteeseen puuttuminen" käytännössä on, riippuu siitä, mitä kumppanisi tuolla hetkellä tarvitsee. Joidenkin kohdalla se voi tarkoittaa rauhoittelua tilanteen jälkeen. Toisille se voi olla sitä, että kumppani edustaa heitä sillä hetkellä, kun he itse eivät siihen koe pystyvänsä.

Loukkaus voi järkyttää kumpaakin

Se, että kumppani joutuu verbaalisen tai fyysisen hyökkäyksen kohteeksi, voi synnyttää myös toisessa vahvan tunnereaktion. Segalin mukaan kumpikin parisuhteen osapuolista voi reagoida tilanteeseen, joskin eri tavoilla. Hyökkäys ei siis periaatteessa vaikuta vain siihen henkilöön, johon se konkreettisesti on kohdistettu

– Näin ollen teidän molempien mielessä voi syntyä erilainen, voimakas tunnereaktio tuohon tapahtumaan, joka pitää jotenkin hoitaa, hän kertoo.

Miettikää asioita ensin yhdessä

Jos tapaukseen ei liity välitöntä fyysistä vaaraa, Seagal ehdottaa, että voisi olla hyödyllistä ensin tarkastella sitä, miten te molemmat suhtaudutte tilanteeseen ja selvittää, minkälaista tukea kumppani toivoisi. Näin teillä on mahdollisuus luoda tukea antava tunneyhteys ja tulla yksimieliseen päätökseen siitä, mikä on sopiva tapa reagoida. Voitte tuntea ikään kuin kohtaavanne sen yhdessä.

Viha ja väkivalta ovat Segalin mukaan eri asioita.

– Viha on tunnepuolen reaktio, väkivalta fyysinen. Joissain tilanteissa normaali reaktio voi olla se, että tuntee olevansa vihainen epäoikeudenmukaisuudesta. Väkivalta voi olla tuon vihan ilmentymä samoin kuin voi olla vaikkapa pakeneminen tai jähmettyminen. Se riippuu yksilöstä. 

– Viha yleensä peittää alleen jonkinlaisen loukkaantumisen tunteen, joka pitäisi käsitellä jossain vaiheessa.

Pitäisikö tilanteesta tehdä numero vai ei?

Oscar-gaalan välikohtaukseen liittyen moni on pohtinut, olisiko ollut parempi käsitellä asia yksityisesti tai gaalan jälkeen.

– Tämä riippuu tilanteesta, Segal uskoo.

– Asian tekeminen julkiseksi voi olla hyödyllinen tapa opettaa ihmisiä jostain asiasta, jota ei ymmärretä oikein tai josta annetaan vääriä tietoja.

Segal huomauttaa, että viestin perille menemiseksi pitäisi pystyä ilmaisemaan, että tapahtunut oli loukkaavaa. Tähän väkivalta ei anna mahdollisuutta.

– Yksityisesti olisi luultavasti hyödyllistä ensin ottaa aikaa tapauksen aiheuttamien tunteiden käsittelylle, jotta niistä ei tule ikään kuin tukosta omaan mieleen.

Jos ette ole yksimielisiä siitä, miten haluaisitte ongelmatilanteeseen pariskuntana reagoida, on olemassa isoja riskejä ei-toivotuille tunnereaktioille, joista yksi on nolostuminen

– Ihmiset odottavat usein kumppaninsa tarjoavan heille jonkinlaista turvaa tunnetasolla. Jos kumppani reagoi tilanteeseen toisin kuin sovitte tai tavalla, jota et osannut odottaa, se voi saada sinut tuntemaan olosi vielä enemmänkin emotionaalisesti eristäytyneeksi tässä tilanteessa.

Tästä tilanteesta kohu sai alkunsa:

Lähde: Metro

Lue myös:

    Uusimmat