Koronavirustartunnan on saanut yli 90 000 ihmistä. Epidemian vuoksi on peruttu lukuisia tapahtumia ja monet suositut kohteet ovat sulkeneet ovensa.
Koronavirusepidemina vuoksi päivittäin ilmoitetaan uusista tapahtumista, jotka joko perutaan tai lykätään myöhempään ajankohtaan. Myös monet suositut vierailukohteet ovat kiinni.
Koronavirus ei säästä edes valtaapitäviä, sillä Euroopan parlamentti Brysselissä peruu yli 130 tapahtumaa, Politico kertoo. Varsinaisen parlamentin istunnot järjestetään kuitenkin normaalisti. Parlamentin presidentti David Sassoli sanoi, että kolmelle seuraavalle viikolle merkatut tapahtumat on peruttu. Päätös koskettaa yli 7000 ihmistä.
Lue myös: Ranskan hallitus: Poskisuudelmat on lopetettava koronan leviämisen ehkäisemiseksi
Lentoyhtiö SAS kertoo vähentävänsä lentojaan Skandinaviassa ja muualla Euroopassa. Syy tähän on koronaviruksesta aiheutunut lentojen kysynnän vähentyminen. Yhtiö kertoo lisäksi keskeyttävänsä lentonsa Hongkongiin torstaista lähtien. Myös halpalentoyhtiö Ryanair kertoo tiedotteessaan vähentävänsä lentojaan Italiaan ainakin kolmen viikon ajaksi.
Italiassa on pahimmilla epidemia-alueilla peruttu kymmeniä tapahtumia. Näiden joukossa ovat muun muassa kirkolliset menot ja jalkapallo-ottelut, kertoo Länsi-Suomi. Italissa on maailman kolmanneksi eniten koronavirustapauksia
Maailman vierailluin museo, Pariisin Louvre, on ollut poikkeuksellisesti suljettuna kaksi päivää peräkkäin, raportoi France 24. Päätöksen tekivät museon työntekijät äänestämällä. Ranska on perunut kaikki sisätiloissa järjestettävät tapahtumat, joihin on tulossa yli 5000 ihmistä.
Teknologiajätit peruvat tapahtumiaan
Lukuisia teknologia-alan tapahtumia on peruttu koronaviruksen vuoksi. Ensimmäinen merkittävä peruja oli maailman suurin puhelinalan tapahtuma Mobile World Congress, johon odotettiin yli 100 000 osallistujaa. Asiasta uutisoi muun muassa Tech Crunch.
Videopelintekijöiden konferenssi The Game Developers Conference eli GDC lykättiin määrittelemättömään ajankohtaan sen jälkeen, kun merkittävä osa tapahtumaan osallistuvasta yrityksistä ilmoitti jättävänsä tapahtuman väliin.
Lue myös: Moskovassa raju toimenpide: Milanosta saapuneessa koneessa yhdellä todettiin korona – koko koneellinen karanteeniin
Myös Google ja Facebook peruivat vuosittaiset suurtapahtumansa, kirjoittaa CBS. Facebook aikoo järjestää F8-tapahtuman sijaan useita paikallisia tapahtumia ja videokonferensseja.
MM-kisoja ei järjestetä
Sveitsi ilmoitti, ettei maassa saa järjestää yhtään tapahtumaa, johon odotetaan yli 1000 ihmistä. Kauppalehden mukaan yksi uhreista oli Geneven autonäyttely, jonka oli määrä kestää kymmenen päivää.
Myös Formula 1:n Kiinan GP on siirretty. Kilpailu oli alun perin tarkoitus ajaa huhtikuun 19. päivänä. MotoGP puolestaan perui kauden avauskilpailunsa, joka oli tarkoitus ajaa Qatarissa. Niin ikään F1-veneiden Jeddaniin suunniteltu avauskisa on peruttu.
Kiinassa oli tarkoitus järjestää yleisurheilun MM-hallikisat 13–15.3., mutta kansainvälinen yleisurheiluliitto ilmoitti jo tammikuun lopussa, ettei kisoja järjestetä.
Suomessa ei vielä perumisia
Johtava asiantuntija Jussi Sane Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) sanoo yleisötilaisuuksien perumisen olevan yksi keino viranomaisten työkalupakissa myös Suomessa. Asiasta on säädetty tartuntatautilaissa, joka antaa kunnille mahdollisuuden yleisötapahtumien kieltämisestä laajaa tartunnan vaaraa aiheuttavan tartuntataudin kohdalla.
Sitä Sane ei osaa arvioida, kuinka lähellä Suomessa ollaan tilannetta, jossa yleisötapahtumia alettaisiin perua. Tilannetta tarkkaillaan jatkuvasti.
– Tilanne elää vauhdilla, tapauksia meillä ja muualla tulee varmasti lisää, se on selvä. Meillä ei ole vielä epidemiaa Suomessa. Pyrimme katkaisemaan tartuntaketjuja niin hyvin kuin mahdollista, mutta pitää pyrkiä katsomaan pari askelta eteenpäin, Sane sanoo.
– En pysty kertomaan, missä vaiheessa meiltä tai joltain muulta taholta tulee linjaus, mitä tehdään yleisötapahtumille. Jos ajatellaan tilannekuvan muuttumista, riskiarvio tehdään aina sillä tiedolla, mikä kunakin päivänä on. Ennakoiden jos tehdään yleisötapahtumiin liittyviä linjauksia, se vaatii hyvin laajan keskustelun, emmekä ole yksi ja ainoa taho siinä, joka tuottaa kaiken tiedon.
Koska perumisesta on hyötyä?
Sane sanoo, että päätökset tapahtumien peruuttamisista ovat usein tapauskohtaisia. Tilanne eri puolilla maata voi epidemian eri vaiheissa vaihdella. Epidemian ollessa päällä jollakin alueella yleisötapahtuman perumisesta saatava hyöty voi Sanen mukaan olla vähäinen, kun ihmiset ovat muutenkin paljon kanssakäymisissä toistensa kanssa.
Toisaalta, jos alueella, jossa epidemiaa ei ole, ollaan järjestämässä tapahtumaa, johon olisi tulossa paljon ihmisiä epidemia-alueelta, peruminen voisi olla perusteltua.
– Tällaisessa tilanteessa voidaan arvioida, miten paljon tapahtuma voi vaikuttaa leviämiseen sillä alueella, ja perumisesta voi olla hyötyä.
Sanen mukaan yleisötapahtumien ennakoivasta vähentämisestä saatavasta hyödystä ei kuitenkaan ole selkeää tieteellistä näyttöä.
– Usein voidaan tarkastella jälkikäteen, mikä tilanne on ollut. Aiempien pandemioiden ja muiden laajempien epidemioiden suhteen koulujen sulkemisiin liittyen johtopäätös on ollut, että se yleisesti ei ole kovin tehokas toimi. Se voi hidastaa leviämistä ja ehkä vähentää tapausmääriä, mutta ei estää mitään. Yleisötapahtumissa tilanne on sama.
Suomessa ei ole tehty Ranskan ja Sveitsin tapaan linjanvetoa siitä, kuinka monen ihmisen tapahtumia mahdollisesti oltaisiin perumassa. Sane uskoo, että maat ovat vain halunneet asettaa rajan johonkin kohtaan.
– Tuollaista satunnaista lukumäärää ei ole asetettu. Totta kai tätäkin asiaa arvioidaan jatkuvasti, kun pyritään tuottamaan riskiarviota.
Sane muistuttaa, että tärkeintä on, etteivät ihmiset mene sairaina tapahtumiin. Tapahtumäjärjestäjien taas tulee taata mahdollisuus hyvään käsihygieniaan.