Löytö keskellä dinosauruksen jälkiä oli vuosikymmenet kaikkien silmien edessä, kunnes yksi hoksasi: Todiste itsestään vaeltavasta kivestä 200 miljoonaa vuotta sitten

Vaeltava kivi Kuolemanlaaksossa
/All Over Press
Julkaistu 15.12.2019 14:57
Toimittajan kuva

Jari Heikkilä

jari.heikkila@mtv.fi

Paleontologi Paul Olsen on kertonut vanhasta hiekkakiven palasta tekemästään yllättävästä löydöstä.

Olsen kertoi Yhdysvaltain geofysiikan yhdistyksen kokouksessa löytäneensä hiekkakiveen painuneiden dinosauruksen jälkien keskeltä ns. itsestään liikkuvan kiven jättämän vanan. Asiasta kertoo tiedesivusto PhysOrg.

Kivenpala on löydetty Connecticutista ja se on ollut näytteillä jo yli sata vuotta, mutta vasta nyt joku kiinnitti huomiota 200 miljoonaa vuotta vanhojen jälkien keskellä olevaan vanaan.


Vaeltavat kivet ovat askarruttaneet pitkään tutkijoita. Ne ovat murikoita, jotka ovat liikkuneet itsestään tasaisilla alueilla jättäen jälkeensä selvästi näkyvät painuneet vanat maahan.

Vaeltavia kiviä on löytynyt esimerkiksi yhdysvaltojen Kuolemanlaakson pohjalta, jossa kivien jättämät uurteet ovat muodostaneet maahan "ralliratoja".

Tutkijat ovat selvittäneet, että kivet todellakin pystyvät liikkumaan itsekseen mm. veden ja ohuiden jäälauttojen keräännyttyä niiden ympärille ajoittain. Jäälauttojen liikkeet ja sulaminen voivat täten liikuttaa kiveä mukanaan tasaisella alustalla.

Jäätymisestä kielivä löytö keskeltä dinosauruksen jälkiä saattaa viitata miljoonia vuosia sitten tapahtuneeseen dramaattiseen ilmastonmuutokseen tai muinaiseen hetkelliseen jäätymiseen.

Tutkijoiden mukaan vulkaaninen aktiivisuus aiheutti joukkosukupuuton samoihin aikoihin noin 200 miljoona vuotta sitten. Löytö saattaakin linkittyä vulkaaniseen talveen, jolloin jopa trooppisilla alueilla lämpötilat olisivat laskeneet merkittävästi.

Tuoreimmat aiheesta

Dinosaurukset