Maapallon suurta mysteeriä ratkotaan yli miljoona vuotta vanhojen ilmakuplien avulla

jäävuori etelämanner AOP
Etelämantereella riittää jäätä. Jäähän on taltioitunut maapallon historiaa erittäin pitkältä ajalta.Kaisa Siren / All Over Press Finland
Julkaistu 12.01.2025 06:55
Toimittajan kuva

Jari Heikkilä

jari.heikkila@mtv.fi

Tutkijat hankkivat tietoa Maan muinaisesta ilmakehästä yli miljoona vuotta vanhojen ilmakuplien avulla.

Muinaisia ilmakuplia on onnistuttu saamaan syvältä Etelämantereen jäätiköstä otetuista näytteistä. Jopa 1,2 miljoonaa vuotta vanhoja jäänäytteitä on porattu syvyyksistä 2,8 kilometriä pitkän jääsylinterin avulla. Jää on vanginnut sisäänsä muinaisia ilmakuplia, joiden koostumusta tutkijat pystyvät analysoimaan.

Britannian yleisradio BBC kertoo, että eurooppalaisen tutkimusryhmän työ saattaa antaa tietoa yhdestä maapallon suurimmista ilmastoon liittyvistä mysteereistä. 900 000–1 200 000 vuotta sitten ilmastossa tapahtui suuria muutoksia ja tuohon aikaan ihmisten esi-isätkin olivat lähellä kuolla sukupuuttoon. 

Lue myös: Sukupuuttoon kuolleesta eläimestä löytyi 35 000 vuotta vanha pentumuumio – "Tajunnanräjäyttävä löytö"

Joidenkin arvioiden mukaan ihmisten esi-isien lukumäärä sukelsi kyseisen ajanjakson aikana jopa vaivaiseen tuhanteen yksilöön. Tutkijat eivät ole varmoja liittyivätkö kyseinen sukupuuton uhka ja ilmaston muuttuminen toisiinsa, mutta joka tapauksessa kyseessä oli mysteerin verhoama ajanjakso, jota tutkijat haluavat ymmärtää paremmin.

– Käsissäsi on pala jäätä, joka on miljoona vuotta vanhaa. Joissakin kohdissa näkyy tulivuorenpurkausten aiheuttamia tuhkakerroksia. Jään sisällä näkyy pieniä kuplia, samaa ilmaa kuin esi-isämme hengittivät miljoona vuotta sitten, ihastelee professori Carlo Barbante Venetsian yliopistosta.

Lue myös: Kirja-arvio: Ilmasto on vaikuttanut ihmisten historiaan aina – näiden purkausten merkitys on silti vielä mysteeri

Jäähän jääneet ilmakuplat paljastavat kasvihuonekaasujen pitoisuuksia ja lämpötilan vaihteluita. Tiedot auttavat tutkijoita määrittelemään, miten ilmasto-olosuhteet ovat muuttuneet aikojen saatossa.

– Tulevaisuus sisältää paljon asioita menneisyydestä. Katsomme menneisyyteen ymmärtääksemme paremmin miten ilmasto toimii ja kuinka voimme ennustaa sen tulevaisuutta, Barbante toteaa.

Tuoreimmat aiheesta

Historia