Chilestä Atacaman autiomaasta kymmenisen vuotta sitten löytyneet mustat ja vihreät lasinpalaset ovat askarruttaneet tutkijoita.
Lasittuneita möykkyjä on löytynyt hajallaan useina kaistaleina, kokonaisuudessaan noin 75 kilometriä pitkänä käytävänä autiomaassa. Suurimmat lasimöykyt ovat jopa 50 senttimetriä halkaisijaltaan. Aiheesta kirjoittaa Business Insider tiedesivuillaan.
Yhdysvaltalaisen Brownin yliopiston geologian laitoksen professori Peter Schultz kertoo tutkimusryhmänsä tulleen siihen johtotulokseen, että lasinpalaset muodostuivat komeetan kaltaisen kappaleen räjähdettyä Maan ilmakehässä noin 12 000 vuotta sitten. Lasinpalaset syntyivät äärimmäisen kuumuuden sulatettua maaperää.
Lue myös: Avaruudesta löytyi erikoinen komeetta: Wirtaseksi nimetty taivaankappale sisältää ehkä alkoholia
Schultz uskoo, että räjähdys on saattanut aiheuttaa laajaa tuhoa. Hän uskoo, että komeetta putosi ilmakehään useina pienempinä kappaleina eri puolille aluetta. Varsinainen räjähdys on luultavasti tapahtunut ilmakehässä, koska alueella ei ole kraatteria.
0:57
Schultzin mukaan kuuluisa Tunguskan vuoden räjähdys vuonna 1908 olisi ollut nyt tutkitun räjähdyksen rinnalla pelkkä aivastus.
Lue myös: Paljastaako silminnäkijäkertomus yli 100 vuoden takaa, mitä Tunguskan valtavassamysteeriräjähdyksessä tapahtui? ”Taivas halkesi kahtia”
Schultz kertoo ryhmänsä selvittävän nyt, onko tapauksella kytköstä suurikokoisten eläimien, eli megafaunan katoamiseen Etelä-Amerikassa samoihin aikoihin.
– Meillä on todistusaineisto, mutta ei savuavaa asetta, hän kommentoi.