Löytöeläintalon työntekijät käsittämättömän vihan kohteena Helsingissä: "Uhattu tulla aseen kanssa tai räjäyttää pommi"

Helsingissä huostaanotetaan vuosittain satoja lemmikkejä. 

Huostaanotetuksi lemmikki voi päätyä, jos sen perushoitoa laiminlyödään tai sitä ei ole esimerkiksi viety eläinlääkärille silloin kun on ollut tarve. 

Vuonna 2022 Helsingin eläinsuojeluyhdistys Hesylle tuli huostaanotettuja lemmikkejä noin 280 ja löytöeläimiä noin 170. Huostaanotettujen lemmikkien määrät ovat selvässä kasvussa. 

– Ongelmilla on taipumus kasaantua, toteaa Hesyn mediavastaava Mari Aro

Aron mukaan jos ihmisellä on vaikeuksia huolehtia lemmikistään, niin taustalta löytyy usein muitakin syitä.

– Voi olla mielenterveysongelmia tai muita terveyshuolia. Usein eläinsuojeluviranomaisten kanssa paikalle kutsutaan myös lastensuojeluviranomaiset ja erilaisia sosiaalityöntekijöitä. 

Aro sanoo, että aina ei kyse ole siitä, etteikö lemmikkiä haluttaisi hoitaa. 

– Mutta aina resurssit eivät vain riitä. Päihdeongelmat ovat yksi ongelman muoto, missä eläin saattaa unohtua, kun on muita kiireitä.

Uhkailusta rikosilmoitus

Pääkaupunkiseudulla huostaanotetut ja löytöeläimet päätyvät Viikin löytöeläintaloon. Löytöeläintalon työntekijät joutuvat Aron mukaan myös rajun uhkailun kohteeksi. 

Jokin aika sitten oli tapaus, jossa huostaanotetun eläimen omistaja oli tullut paikalle kaverinsa kanssa vaatimaan lemmikkiään takaisin. 

– Siellä oli pää punaisena huudettu työntekijälle, hakattu pöytää ja videoitu koko tilanne ja uhattu vuotaa koko asia medialle. Oli tehty myös epämääräinen uhkaus, että jos lemmikkiä ei luovuteta, tapahtuu vielä jotain pahempaa. 

Tapaus ei ollut ensimmäinen laatuaan: laseja on hakattu, odotustilassa on paiskottu huonekaluja ja turvakameroita on rikottu. 

– Paikalle on myös jouduttu soittamaan poliisit pariin otteeseen. Yleensä jo pelkkä soittaminen poliisille riittää rauhoittamaan tilanteen. En muista, että kukaan olisi jäänyt odottamaan poliisia. 

Myös pahemmalla on uhattu. 

– On uhattu tulla pommin tai aseen kanssa tai uhattu jyrätä talo puskutraktorilla. Näitä uhkauksia kuunnellessa miettii, pitääkö näihin suhtautua vakavasti. Tällaisista uhkauksista tehdään rikosilmoitus.

Koirat herättävät eniten intohimoja

Aro sanoo, ettei löytöeläintalon työntekijä voi luovuttaa viranomaispäätöksellä huostaanotettua lemmikkiä. Hän myös muistuttaa, että huostaanottopäätöksestä on mahdollista valittaa hallinto-oikeuteen. 

Viranomaisten ohjeistuksen mukaan Hesy ei myöskään julkaise kuvia huostaanotetuista eläimistä. 

Eläimet myös pyritään sijoittamaan eri paikkoihin kuin mistä ne on huostaanotettu. Eli esimerkiksi kaikkia pääkaupunkiseudulla huostaanotettua koiria ei sijoiteta pääkaupunkiseudulle. 

– Yritetään pitää huolta sitä, ettei huostaanotettu lemmikki päädy takaisin aikaisempaan kotiin tai samaan lähipiiriin. 

Hesyn Aro toteaa, että lemmikeistä koirat herättävät ehdottomasti eniten intohimoja. 

– Kissatkin jonkin verran, mutta pieneläimiä kukaan työntekijä ei muista, että niitä oltaisiin pää punaisena tultu väkisin vaatimaan takaisin.

Nämä koirat yliedustettuina

Huostaanotetuista koirista yliedustettuna ovat niin sanotut voimarodut.

– Ne ovat myös haastavimpia rotuja, joten niiden kanssa joudutaan helposti niin pahoihin ongelmiin, että ne pitää ottaa omistajaltaan pois. 

Korona-aika innosti suomalaiset hankkimaan lemmikkejä. Tämä näkyy myös valitettavalla tavalla Hesyn toiminnassa. 

– Muutamana viime vuotena meille on tullut todella paljon kaneja ja muita pienlemmikkejä. Yllättävää kyllä myös lemmikkilintuja. Eläimet ovat olleet nuoria, joten ne ovat saattaneet olla korona-aikaan hankittuja.

Katso myös: Pikku-Chico otettiin huostaan, "ihan tavallinen löytökissa" odotti turhaan perhettään – Helsingin eläinsuojeluyhdistyksessä moni lemmikki odottaa uutta kotia

 

Lue myös:

    Uusimmat