Löytyikö piirongin laatikosta vanha pankkikirja? Älä hävitä – tähän tarvitset sitä vielä

0:43img
Löytyikö piirongin laatikosta vanha pankkikirja? Toimi näin!
Julkaistu 15.04.2022 08:30

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Entä, jos laatikosta löytyy muuton yhteydessä ikivanha pankkikirja? Selvitimme, miten toimia!

Mikä on pankkikirja?

Pankkikirja on paperinen kirja, jossa esimerkiksi pidetään kirjaa tilitapahtumista. Pankkikirjan avulla on aiemmin asioitu pankissa esimerkiksi nostamassa rahaa. 

Pankkikirja voi olla säästökirja tai vastakirja. Säästökirja liittyy säästötiliin. Vastakirjalla nostetaan käyttötililtä rahaa kirjaa vastaan. Vaikka pankkikirja tuntuisi ajatuksena vanhentuneelta, kirjat ovatkin tärkeitä, virallisia papereita.

Vielä vuonna 2002 uutisoitiin, että sadattuhannet suomalaiset käyttävät pankkikirjaa asioinnissaan. Tuolloin Aktia oli jo päättänyt, ettei uusia pankkikirjallisia tilejä enää avata; esimerkiksi Nordea luopui säästökirjojen käytöstä 2010.  

Osuuspankki ilmoitti 2021 lopettavansa käyttötileihin sidotut vastakirjat; säästökirjoja ei enää uusita sen jälkeen, kun ne tulevat täyteen. 

Jos kotoa kuitenkin löytyisi siivotessa vanha pankkikirja, kannattaa suunnata pankkiin. Eri pankkien käytännöissä on eroja.

Lue myös: Jos pistät palkastasi 10 vuoden ajan 200 euroa sivuun, sinulla voi olla eläkepäiviesi iloksi 350 000 euron megapotti: "Ei syyttä kutsuta maailman kahdeksanneksi ihmeeksi"

Säästökirja pitäisi palauttaa tai kuolettaa

Esimerkiksi Osuuspankissa vanhoihin säästötileihin on ollut liitettynä pahvikantinen, vanha säästökirja. Jos se on kadonnut, vanhan tilin tyhjentäminen tai sulkeminen vie hieman pidempään.

– Säästökirja pitäisi palauttaa pankkiin varojen saamiseksi, koska säästötiliin liitetty säästökirja on arvopaperi ja kyseisen tilin käyttöväline. Se myös osoittaa varojen määrän. Jos käy niin, että säästökirja on kadonnut, se pitää kuolettaa ennen tilin lopettamista, kertoo OP Ryhmän tileistä ja päivittäisasioinnista vastaava johtaja Noora Heikkinen sanoo.

Kuolettaminen tapahtuu ilmoituksella Viralliseen lehteen. Kahdesti viikossa ilmestyvä Virallinen lehti ilmoittaa lakisääteisiä, virallisia asioita Suomessa. Kuulutus lehdessä maksaa; sen julkaisun jälkeen odotetaan puoli vuotta ennen kuin tilille voidaan tehdä toimenpiteitä.

Katso myös: Rahaa seuraavaan lomaan – näin laadit sijoitussuunnitelman! Juttu jatkuu videon alla.

8:12img

Nordea: "Voimme tehdä sitoumuksen, mikäli vastakirja myöhemmin löytyy"

Jos vanhaan tiliin on ollut olemassa paperinen vastakirja, se on hyvä olla olemassa, kertoo myös Nordean kehitysjohtaja Jonna Pesonen. Kirja voidaan kuolettaa, mikäli se on hävinnyt.

– Voimme myös tehdä sitoumuksen, että mikäli vastakirja myöhemmin löytyy, varoja ei voi uudelleen vaatia. Siitä tehdään erillinen sitoumus, Pesonen sanoo.

Aktia: "Tiedot löytyvät kyllä"

Säästökirjojen kuolettaminen on tavallista; esimerkiksi sekä Virallisessa lehdessä 24/2022 että 25/2022 oli ilmoitus säästökirjan kuolettamisesta.

On aivan ymmärrettävää, että vuosikymmeniä vanhan kirjan sijainti ei aina muistu mieleen. Katoamisestakin kuitenkin selvitään.

Jos Aktian vanhan ajan pankkikirjaa ei löydy, tilanne ei ole kriittinen, lohduttaa Aktian henkilöasiakkaista vastaava johtaja Oscar Taimitarha.

– Toki pankkikirjassa on kyseisen Aktian tilin numero, joka auttaa löytämään tilin tiedot, mutta ilman kirjaakin pärjää. Tiedot löytyvät kyllä, ja rahat vanhalta, passivoidulta tililtä saadaan asiakkaan omalle tilille, Taimitarha sanoo.

Lue myös: Näin paljon rahaa ihmisellä pitäisi olla säästössä – toteutuuko itselläsi?

Lue myös: Heitätkö 500 euroa taivaan tuuliin? Henri Alén muistuttaa yksinkertaisesta tavasta säästää ruokamenoissa

Katso myös: Pikkuisen lisää sukanvarteen?  Testaa helpot rahansäästökikat:

0:45img

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle