Lukijoiden riipaisevat tarinat: Vierailukielto pahentaa omaisten huolta muistisairaiden läheisten pärjäämisestä – "Itkee puhelimeen joka päivä"

Kun koronaepidemia paheni maaliskuun puolivälissä, otettiin Suomessakin käyttöön vierailukielto hoivakoteihin ja -yksiköihin. Vierailukiellolla suojellaan riskiryhmään kuuluvia ikäihmisiä, mutta samalla omaisten mahdollisuus kuulla läheistensä voinnista on vaikeaa. 

Koronavirus on päässyt leviämään jo useammassa suomalaisessa hoivalaitoksessa, joista Pohjois-Savossa Kiuruvedellä sijaitsevan Attendon hoivakodin tapaus on yksi traagisimmista. 

Koronavirukseen on kuollut yhdeksän Kallionsydän-hoivakodin asukasta.

Omaisten huoli on ympäri Suomea suuri, ja vierailukielto tuo lisää epävarmuutta läheisten puolesta.

Koronaviruksen tuomat rajoitukset vaikuttavat myös kotona asuvien ikäihmisten ja muistisairaiden ihmisten elämään. Omaiset saattavat asua kaukana, ja lähellä asuvienkin sukulaisten kyläilyä tulee välttää. 

MTV Uutiset kysyi sosiaalisen median seuraajiltaan, millaisia tilanteita ja huolia tilanne on aiheuttanut iäkkäiden sukulaisten kohdalla. 

Tarinoita tuli useita.

"Pää menee sekaisin"

Asioita voi auttaa se, ettei vanhus asu yksin. Puolisolle poikkeustilan tuomat muutokset ja murheet voivat kuitenkin käydä raskaaksi. 

Kyllä isoäiti toki ymmärtää sen verran, kun päivät pitkät kuuntelevat radiota ja tv:tä ja pappa hänelle asioita kertailee. Monta kertaa päivässä. Jos kaupassa kävisi, niin ei hän hygieniasuosituksista tai turvaväleistä osaisi huolehtia.

Isoäiti on siis hyvin perillä tällä hetkellä, toki kaikki riippuu aina niin monesta asiasta. Jos hän on huonosti nukkunut tai syönyt tai joku asia huolettaa tai kropassa kipuja, niin se saa aikaan sen, että toimintakyky laskee tosi alas ja pää menee sekaisin.

Jatkuvasti kaupassa kahvilla

Rajoitusten ja ohjeiden noudattaminen voi riippua niin muistista kuin asenteesta. Monet MTV Uutisten lukijat ovat kertoneet, kuinka joutuvat muistuttamaan tai jopa suuttumaan läheisilleen, jotka eivät ymmärrä tai halua noudattaa kaikkien suojaamiseksi tarkoitettuja ohjeita. 

Ei mene perille ohjeet. Mummoni tekee mitä haluaa, eikä muista sääntöjä. Seuraa tosi vähän uutisia ja on jatkuvasti kaupassa kahvilla.

"Otti liian kirjaimellisesti" 

Murhetta omaisille saattaa aiheuttaa se, että vanhus ei joko ymmärrä, mistä poikkeustilassa ja eristäytymisessä on kyse – tai vaihtoehtoisesti ymmärtää, mikä voi aiheuttaa pelkotiloja. 

Mummi otti liian kirjaimellisesti, ei uskalla liikkua yhtään ulkona ja lukittautui sisälle. Kerran käväisi pikaisesti postilaatikolla.

Itkuiset puhelut raastavat monen omaisen sydäntä. 

"Ei ymmärrä rajoituksia, ikävöi läheisiä ja itkee puhelimeen joka päivä. Sydäntäsärkevää."

"Joka päivä uutta tietoa"

Omaisten huolena pärjäämisen ja arkiaskareiden lisäksi saattaa olla myös se, että vanhus ei ymmärrä, mistä on kyse. Kun yhteydenpito tapahtuu vain puhelimitse, voi huonokuuloiset tai tekniikan kanssa vaikeuksissa olevat läheiset jäädä vaille tietoa. 

Asioiden hoitaminen ei digitaalisilla välineillä onnistu, eikä kasvotusten pääse kertaamaan tilannetta tarpeeksi usein. 

Ei muista asiaa lainkaan ja suuttuu, kun omaiset eivät pääse käymään. Huono kuulo eikä puhelimessa voi puhua. Korona on joka päivä täysin uutta tietoa, eikä pysy mielessä puolta tuntia kauempaa. Olemme kaikki tosi huolissamme hänestä.

Maailmalla useat vanhainkodit ovat ajautuneet pulaan, kun koronavirus leviää vanhusten keskuudessa. 

Vanhustyön asiantuntija ja yhteiskuntapolitiikan professori Teppo Kröger arvioi MTV Uutisille, että Suomi on mahdollisesti ajautumassa samaan tilanteeseen kuin Ruotsi. Hänen mukaansa henkilökunnan suojaus on nyt kaiken A ja O.

Lue myös:

    Uusimmat