Lukupiiri: Elä tänään, kuolet kumminkin

Meditoiva nainen meren rannalla
Julkaistu 14.02.2015 20:00

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Lee Lipsenthal kirjoitti kirjan kuoleman hyväksymisestä.

Kirja: Nauti joka hetkestä – Elä kuin jokainen päivä olisi viimeinen.

Kirjailija: Lee Lipsenthal

Kustantaja: Basam Books

Helmiä: 2

Kenelle: Hetkessä elämisestä kiinnostuneille, entisten elämien faneille.

Lee Lipsenthal oli sisätautilääkäri, suosittu puhuja ja kirjailija, joka toimi kuuluisan Preventive Medicine Research Instituten johtajana ja American Board of Integrative Holistic Medicinen puheenjohtajana.

""Olin puhdistamassa tervamaista ainetta Kevinin sydömen ympäriltä ja tiesin sen olevan liian suuri tehtövä minulle, joten pyysin apua. Voisin vaikka vannoa nähneeni Jeesuksen käsien tulevvan parantamaan hänen sydämensä." Hämmästykseni näkyi varmasti kasvoiltani."
– Lainaus teoksesta Nauti joka hetkestä

Näin kuvaillaan kirjan Nauti joka hetkestä – Elä kuin jokainen päivä olisi viimeinen kirjoittajaa. Paino on sanalla ”oli”; Lipsenthal kuoli syöpään.

Lipsenthal auttoi työssään potilaita elämään onnellisempaa elämää ja pääsemään vapaaksi kipuun ja kuolemaan liittyvistä peloista. Mies joutui elämään omien oppiensa mukaan, kun hän sairastui ruokatorven syöpään heinäkuussa 2009.

Ilman tautia tätä teosta ei olisi.

Teoksessa Lipsenthal antaa vinkkejä siihen, miten elämästä voisi nauttia nyt. Miehen asenne on monien vuosien meditaation ja shamaaniharjoitteiden muokkaama, ja toisinaan jopa ylenpalttisen optimistinen.

Kirjassa hän ei kertaakaan kerro esimerkiksi pudonneensa polvilleen kauhusta tai parkuneensa, kunnes kyyneliä ei enää tule. Sen sijaan hän kertoo ”meditoivansa rakkautta” ja lähtevänsä kahden viikon lomalle sen sijaan, että aloittaisi syöpähoidot. Hän haluaa vielä viimeisen perheloman ennen taistelun alkamista.

Melko yllättäen kirjaan ilmaantuvat myös Lipsenthalin kokemukset edellisistä elämistä. Hän kuvailee elävästi aiempia elämiään ja sitä, miten nämä ovat auttaneet häntä pääsemään kuolemanpelosta. Mies pohtii kuolemaa ja ihmeitä sekä sattumuksia, joille ei ole selitystä. Mistä energiahoidettavana ollut mies sai stigmat käsiinsä ja jalkoihinsa Kannattaa henkisesti varautua siihen, että kirja sisältää materiaalia, joka ainakin joidenkin tuntemieni ihmisten sanoin on "höpönpöpöä".

"Yksi minuuteni, joka näytti olevan mieleni yläpuolella ja kykenevän vaivattomasti tarkkailemaan tapahtumia, voi hyvin koko hoidon ajan, sillä se saattoi kokea kivun ja kärsimyksen itsestään erillisenä."
– Lainaus teoksesta Nauti joka hetkestä

Lipsenthal on saavuttanut elämässään jotakin, mikä ainakin allekirjoittaneelta edelleen puuttuu: hän ei pelkää kuolemaa. Lipsenthalin asenne kirjassa on paitsi kadehdittava, myös ärsyttävä: pelkää nyt edes vähän! Tunnusta, että söit kyntesi luuhun asti miettiessäsi, miten tuskainen loppusi tulee olemaan! 

Teoksessa puhutaan useaan otteeseen neuroimaginaalisesta maailmasta. Pelottava sana tarkoitta käytännössä sitä, että keksimme suuren osan kokemastamme sen perusteella, mitä olemme jo kokeneet: havainnoimme maailmaa omien "lasiemme" läpi, emme objektiivisesti. Lipsenthal jaksaa muistuttaa neuroimaginaalisen maailman olemassaolosta ja siitä, että sen rajoja on hyvä kolkutella aina toisinaan.

Lipsenthalin asenne kuolemaan on kaikessa uskomattomuudessaan lohduttava. Mies kuvailee vaikeaa lapsuuttaan hätääntyvien vanhempien kasvattamana, mutta mikään trauma ei tunnu takertuneen häneen loppuiäksi.

Lohdullista. Onhan hän vain tavallinen ihminen – kuten sinä ja minä. Kenties kuolemanpelon voittaminen on mahdollista.

9789522600660

Tuoreimmat aiheesta

Seksi ja parisuhde