Lumi, 13, istui perjantaisin yksin puun alla Paimiossa – sitten kaikki muuttui

MTV Uutiset tapasi Paimiossa 13-vuotiaan tytön, joka osoittaa mieltään istuen ilmaston puolesta joka perjantai.

Uhkaavan näköiset sadepilvet liikkuvat syyskuisena iltapäivänä lounaissuomalaisen maaseutukaupungin yllä. Paimion kaupungintalon edessä olevan puun alla istuu Lumi Nolan, 13, joka yrittää saada päättäjien huomion.

Nolan on istunut 7. luokan alusta lähtien joka perjantai kahden tunnin ajan samalla paikalla. Tunteja on siis takana yli puolen vuorokauden verran. 

Vielä elokuun loppupuolella Helsingin Sanomat kertoi, että 13-vuotias istui puun alla aina yksin.

– Oli hiljaista ja rauhallista. Se on vähän harmi, kun ihmiset kävelevät tästä ohi eivätkä edes katso tänne päin.

Nolanin edessä maassa on useita kylttejä.

"Se oli ihmeellistä"

Syyskuun alettua alkoi kuitenkin tapahtua. MTV Uutisten vieraillessa paikalla puun alla istui kymmenisen ihmistä. Nolan kertoo, että parhaimmillaan paikalla on ollut noin 30 kanssakulkijaa.

– Se oli ihmeellistä. Moni ihminen sanoi, että he ovat tulleet Helsingistä tai Hämeenlinnasta.

Paikalla on Nolanin isän lisäksi kymmeniä nuoria ja aikuisia, joista osa kertoo tulleensa paikalle Turusta.

Nolanin toiminta on osa Fridays for future -liikettä, joka tuli tunnetuksi ilmastoaktivisti Greta Thunbergin myötä, mutta Nolan "lakkoilee" vasta koulupäivien päätyttyä.

– Uskon, että ihmiset voivat saada tästä energiaa ja ajatuksia siitä, että meidän pitää tehdä kunnianhimoisempia ilmastotavoitteita, Nolan pohtii.

Ei nouse puheeksi

Nolan kertoo, että luokkatoverien keskuudessa ilmastonmuutos ei nouse puheenaiheeksi.

– Koulussa oppikirjoissa sanotaan, että on ilmastonmuutos, mutta melkein se jää siihen. Ikäiseni eivät tiedä, miten paljon se tulee vaikuttamaan ja vaikuttaa jo.

Nolan kertoo, että hän on oppinut ilmastonmuutoksesta kirjoista, uutisista ja muista artikkeleista sekä IPCC:n ilmastoraportista.

– Eniten ilmastonmuutoksessa pelottaa se, että asialle ei tehdä niin paljon, kuin sille pitäisi tehdä. 

– Ihmiset eivät halua kansan ymmärtävän, että heidän pitäisi tehdä enemmän. He antavat olettaa, että he tekevät kaiken mahdollisen, ja kaikki on hyvin.

Kritiikki ihmetyttää

Mielipiteet ilmastoaktivismista jakautuvat julkisessa keskustelussa. Nolan ei oikein ymmärrä ilmastoaktivisteihin suunnattua kritiikkiä.

– Se on vähän erikoista. Voi olla, että ihmiset eivät halua, että on liian kärkkäitä mielipiteitä, koska he eivät halua, että tapahtuu itselle epäsuotuisia muutoksia.

Lue myös:

    Uusimmat