Koko EU:n alueella haitalliseksi vieraslajiksi säädettyä kiehkuravesiruttoa torjutaan nyt kovin keinoin Varsinais-Suomessa. Paimiossa kiehkuravesiruton valtaama lampi tyhjennetään kokonaan.
Ainoat havainnot haitallisesta kiehkuravesirutosta on tehty Suomessa juuri Varsinais-Suomessa.
Kiehkuravesiruttoa havaittiin Paimion Ankkalammessa ensimmäisen kerran pari vuotta sitten.
Ensin kasvia yritettiin poistaa kriittisistä paikoista sukeltamalla, mutta toimet todettiin nopeasti riittämättömiksi.
Lammen tyhjentämisen katsottiin lopulta olevan ainoa keino kiehkuravesiruton hävittämiseksi. Vastaavaa poistomenetelmää ei ole Suomessa ennen kokeiltu.
Lue myös: Haitallista vieraslajia kiehkuravesiruttoa löydetty Suomesta – vesikasvi säädetty haitalliseksi koko EU-alueella
Tyhjentäjät toivovat aikaisia pakkasia
Paimion kaupungin suunnitteluinsinööri Noora Mäkiö kertoo MTV Uutisille, että vesi pumpataan lammesta hiekkasuodattimen läpi. Sen on tarkoitus sitoa kaikki vieraslajipartikkelit itseensä.
– Kun lampi on saatu tyhjäksi, siitä poistetaan vieraslajit, eli kiehkuravesirutto ja aurinkoahven. Sen jälkeen lammen annetaan hiukan kuivahtaa. Sitten me toivotaan, että tulee aikasin hiukan pakkasta, että se vähä jäätyisi, niin sen ruoppaus olisi helpompaa.
Lammesta ruopataan maata noin 30 sentin syvyydeltä. Lisäksi ranta-alueen hiekka vaihdetaan, ettei sinne jää vieraslajipartikkeleita.
Lue myös: Näiden haitallisten vieraslajien kanssa on syytä olla tarkkana
Kiehkuravesirutto voi tehdä lammesta uimakelvottoman
Paimion kaupungin ympäristösuojelun projektisuunnittelija Laura Paarala kertoo, että uhkana on kiehkuravesiruton leviäminen myös muihin lampiin.
– Paimiossa sitä on havaittu jo kolmessa muussa lammessa. Se täytyy saada pois, ennen kuin se on joka puolella.
– Se valtaa alaa kaikilta muilta kasveilta, ja lopulta olisi tämäkin lampi ihan uimakelvoton, kun se olisi vaan täynnä sitä kiehkuravesiruttoa.
Kunnostustöiden odotetaan valmistuvan ensi kesään mennessä, jonka jälkeen lampi täyttyy itsekseen pohja- ja sadevedellä. Lammen arvioidaan olevan jälleen uimareiden käytössä viimeistään syksyllä 2025.