Ähtäri menettää suurimman vetonaulansa – jälkipuinti alkoi: "Osa on myös helpottunut"

Miten Ähtärin pandat palautetaan Kiinaan? 2:11
Miten Ähtärin pandat palautetaan Kiinaan?

Pieni Ähtärin kaupunki Pohjanmaalla on menettämässä suurimman matkailuvetonaulansa vuoden loppuun mennessä, kun jättiläispandat Lumi ja Pyry palautetaan takaisin kotimaahansa Kiinaan. Ähtärin eläinpuiston hallitus päätti asiasta maanantai-iltana. 

Päätöksen taustalla vaikutti puiston vaikea taloudellinen tilanne matkailijamäärien vähenemisen takia.

Vastikään Ähtärin kaupunginjohtajana aloittanut Perttu Sonninen pitää hyvänä, että päätös pandojen palauttamisesta saatiin aikaiseksi. 

Puiston tulevaisuutta tuore päätös ei hänen mukaansa uhkaa. 

– Eläinpuisto on toiminut 50 vuotta ja siitä pandojen osuus on melko pieni. Hyvillä ideoilla varmasti saadaan vietyä eläinpuistoa eteenpäin myös tulevaisuudessa, Sonninen sanoo.

Kaupunki on tukenut eläinpuistoa taloudellisesti vuosien mittaan, mutta sekin on tullut tiensä päähän. 

Kesäkuussa Ähtärin kaupunki alaskirjasi taseestaan noin 7,6 miljoonaa euroa matkailuyhtiöidensä myynti- ja lainasaamisia. 

Mahdollisuus valtion antamasta tuesta on myös ollut pöydällä vuosien aikana, mutta yhtiön olisi pitänyt olla taloudellisesti paremmassa kunnossa. 

– Olisihan se ollut mukavaa, että pandat olisivat täällä pidempään olleet, mutta pitää ajatella myös liiketoiminnallista puolta. Surutyötä tässä varmaan tehdään, vaikka osa on ratkaisusta myös helpottunut. 

– Silloinkin kun pandat päätettiin tänne ottaa, päättäjät ovat varmasti ajatelleet kaupungin parasta, kaupunginjohtaja Sonninen toteaa.

Pandakulut 1,5 miljoonaa vuodessa

Pandojen ylläpito on maksanut vuosittain jopa 1,5 miljoonaa euroa. Merkittävä menoerä on koitunut bambusta, joka on pandojen pääasiallinen ravinto.

Ähtärin eläinpuiston intendentti Marko Haapakoski sanoo olevansa helpottunut, että pandojen kohtalosta saatiin lopulta ratkaisu aikaiseksi.

– Toisaalta tuntuu haikealta, varsinkin kun alkaa todella ymmärtää tulevan. Kaksijakoiset ovat tunnelmat, Haapakoski kuvailee.

Pandojen tilalle eläinpuistoon sopisi Haapakosken mukaan esimerkiksi muita karhulajeja.

Lue myös:

    Uusimmat