Opetushallitukselta toivotaan uutta ohjeistusta koulujen virkistyspäivien ja luokkaretkien järjestämiseen, sillä apulaisoikeusasiamiehen kouluretkipäätöstä on tulkittu monin eri tavoin ympäri Suomea.
Linja-autoliitto, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa, Palvelualojen ammattiliitto PAM, Suomen Hiihtokeskusyhdistys, Suomen museoliitto ja Suomen Teatterit sanovat tiedotteessa, että päätöstä on tulkittu monin paikoin liian ankarasti.
Järjestöt ovat toimittaneet opetusministeri Li Anderssonille (vas.) ja Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinoselle vetoomuksen asiasta.
Apulaisoikeusasiamies teki viime syksynä päätöksiä, joiden mukaan koulujen järjestämät virkistyspäivät ja luokkaretket ovat osa perusopetusta ja sen perusteella maksuttomia. Järjestöjen lähettämän tiedotteen mukaan monet koulut ovat lopettaneet virkistyspäivien järjestämisen kokonaan.
Järjestöt muistuttavat, että koulujen virkistyspäivät ja luokkaretket ovat sallittuja, kun varojen kerääminen niihin on vapaaehtoista ja niille voivat osallistua kaikki oppilaat siitä riippumatta, ovatko he maksaneet vai eivät.
"Kouluilla suuri lasten tasa-arvoista kulttuurikasvatusta tukeva merkitys"
Järjestöjen mukaan suuri joukko oppilaiden vanhempia, oppilaita ja opettajia on pettynyt siihen, ettei suosittuja virkistyspäiviä enää järjestetä.
– Kouluretkien pitämättä jättämisellä on suuria kielteisiä vaikutuksia myös yrityksille ja niiden työntekijöille. Negatiiviset vaikutukset tuntuvat niin retkikuljetuksista huolehtivien linja-autoyhtiöiden kuin retkikohteiden ja niiden oheispalvelujen tuottajien taloudessa ja toiminnassa. Retkien väheneminen pienentää myös työntekijöiden tuntimääriä, järjestöt kirjoittavat.
Järjestöjen mukaan kouluja pitäisi rohkaista järjestämään virkistyspäiviä ja luokkaretkiä apulaisoikeusasiamiehen päätökset huomioon ottaen.
– Kouluilla on suuri lasten ja nuorten tasa-arvoista ja tasavertaista liikunta- ja kulttuurikasvatusta tukeva merkitys, järjestöt katsovat.