Koulumaailman kohtaamat leikkaukset ja säästöt tuntuvat selvästi vanhempien kukkaroissa. Suomen Vanhempainliiton teettämässä selvityksessä vanhemmat ilmaisevat huolensa mm. opetushenkilökunnan vähenevästä määrästä ja siitä, ettei sisäilmaongelmia hoideta.
Vanhempainliiton tekemään verkkokyselyyn vastasi keväällä lähes 1 800 koululaisten vanhempaa.
– Vanhemmat ovat huolissaan lomautuksista, että avustajien määrä vähenee ja sijaisia ei palkata. Sellaiset asiat vaikuttavat väistämättä oppimistuloksiin ja kouluviihtyvyyteen, Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Ulla Siimes kertoo MTV Uutisille.
Siimeksen mukaan säästöt näkyvät selvästi sekä koulumaailmassa että kodin arjessa.
– Oppikirjoja ei välttämättä ole, ne on kulutettu loppuun, kouluilla ei ole mahdollisuuksia hankkia tarvittavia IT-laitteita, kaikki ylimääräiset retket on karsittu pois tai ne menevät vanhempien maksettaviksi. Jopa koulujen kevät- ja joulujuhlia jätetään järjestämättä.
"Oppikirjoja ei välttämättä ole tai ne on kulutettu loppuun."
Huolta on aiheuttanut nykytilanteessa etenkin se, että perusopetukseen osallistuminen vaatii vanhemmilta yhä enemmän rahaa.
– Yli kolmannes vastaajista kertoi, että vanhemmilta kerättyjä rahoja käytetään koulun opetusmateriaalien hankintaan. Vanhempien kukkarolla käydään, kun hankitaan käsityö- tai askarteluvälineitä, liikuntavälineitä tai jopa oppikirjoja.
"Ilmiö eriarvoistaa perheitä"
Siimes toteaa, että ilmiö eriarvoistaa koululaisten perheitä.
– Eri perheet pystyvät osallistumaan näihin kustannuksiin eri tavoilla. Siinä tulee lapsille ja nuorillekin ikäviä tilanteita. Totta kai lapset tietävät, kenen vanhemmat pystyvät osallistumaan ja kenen vanhemmat taas eivät.
Vanhempainliiton selvityksen käsittely on vielä kesken, eikä esimerkiksi eroja eri paikkakuntien tilanteen välillä vielä tiedetä.
– Näkisin, että tämä säästöilmiö näkyy kouluissa kautta linjan. Lomautukset ja sijaisten palkkaamatta jättäminen ovat yleisiä ilmiöitä koko Suomessa.
Siimes muistuttaa, että perusopetuslain mukaan perusopetuksen kuuluu olla maksutonta myös opetusmateriaalien ja -välineiden osalta.
– Eihän se sitä oikein ole.