Luonnonsuojeluliitto kannattaa valkohäntäkauriin luokittelemista haitalliseksi vieraslajiksi – tuotiin Suomeen aikoinaan riistalajiksi

Suomen luonnonsuojeluliitto kannattaa valkohäntäkauriin lisäämistä haitallisten vieraslajien listalle vuoteen 2030 mennessä.

– Valkohäntäkauris aiheuttaa runsaasti liikenneonnettomuuksia ja vahinkoja ammattiviljelyksille, kotipuutarhoille ja luonnonkasvillisuudelle. Valkohäntäkauriit levittävät myös ihmisen terveydelle vaarallista borrelioosia ja puutiaisaivotulehdusta, perusteli Suomen luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Tapani Veistola tiedotteessa.

Luonnonsuojeluliiton mukaan valkohäntäkauriin lisääminen haitallisten vieraslajien listalle edellyttäisi isokauriin kotiuttamista Suomeen, jotta suurpedoille on tarjolla luontaisia saaliseläimiä. 

Isokauris kuuluu eurooppalaiseen lajistoon ja on levinnyt Suomeen omin jaloin, toisin kuin valkohäntäkauris.

Ministeriössä asia valmistelussa

Kansallisesti haitallisista vieraslajeista säädetään vieraslajilaissa ja -asetuksessa. Kansalliseen vieraslajiluetteloon kuuluvat ne haitalliset vieraslajit, jotka eivät kuulu EU:n vieraslajiluetteloon, mutta joita voidaan pitää Suomen oloissa haitallisina.

Maa- ja metsätalousministeriössä kansallisen vieraslajiluettelon päivittäminen on valmistelussa ja vielä kesken, kertoi ministeriön neuvotteleva virkamies Johanna Niemivuo-Lahti.

– Kansallisen vieraslajiluettelon päivittämistä käsitellään alkusyksystä, Niemivuo-Lahti sanoi STT:lle.Niemivuo-Lahti ei tässä vaiheessa ota kantaa minkään yksittäisen lajin lisäämisestä luetteloon.

– Tällä hetkellä käymme valmistelevia neuvotteluja ja arvioimme kaikkien luetteloon ehdotettujen lajien hyödyt ja haitat läpi.

Valkohäntäkauriin kanta on Suomessa arviolta 109 000 yksilöä. Kanta on tiheimmillään Etelä- ja Lounais-Suomessa.

Pohjois-Amerikasta peräisin oleva valkohäntäkauris tuotiin Suomeen 1930-luvulla riistaeläimeksi.

Lue myös:

    Uusimmat