Ministeriö esittää droonien käytön sallimista supikoirien metsästyksessä

2:08imgKatso myös: Kansainvälinen luontopaneeli: Vieraslajit ovat yksi merkittävimmistä luontokadon aiheuttajista
Julkaistu 10.04.2024 14:41

MTV UUTISET

Maa- ja metsätalousministeriö esittää miehittämättömien ilma-alusten eli droonien käytön sallimista vieraslajipyynnissä. Esitys on lähtenyt lausuntokierrokselle.

Esitettävän säännöksen nojalla metsästyslain kieltoa miehittämättömällä ilma-aluksella tehtävästä eläimen jäljittämisestä ei jatkossa sovellettaisi vieraslajilaissa tarkoitettuihin nisäkkäisiin.

– Droonien käyttö vieraslajinisäkkäiden pyynnissä tehostaisi erityisesti supikoiran pyyntiä. Supikoira on merkittävä uhka luonnon monimuotoisuudelle muun muassa saaristossa, ministeriö toteaa tiedotteessaan.

Lakimuutoksilla Suomi vastaisi ministeriön mukaan paitsi hallitusohjelman tavoitteisiin myös maailmanlaajuisiin YK:n biodiversiteettisopimuksen ja Montrealin luontokokouksen hyväksymiin sekä EU:n luonnon monimuotoisuusstrategian 2030 sisältämiin haitallisten vieraslajien torjuntaa koskeviin tavoitteisiin.

AOP SupikoiraDroonien käyttö vieraslajinisäkkäiden pyynnissä tehostaisi erityisesti supikoiran pyyntiä. Kuvituskuva.All Over Press

Lue myös: Supikoirakannat saatu laskuun vesilinnuille tärkeillä alueilla – "Suuri voitto"

Metsästyskilpailu käynnisti someraivon, järjestäjälle jopa tappouhkauksia: "Palaute on ollut täysin kahtiajakautunutta"

Euroopassa tuhansia vieraslajeja

Vieraslajiksi kutsutaan kasvi-, eläin- tai eliölajia, joka on levinnyt ihmisen myötävaikutuksella alueelle, jonne se ei olisi muuten voinut levitä.

Vieraslajeja on Euroopassa tuhansia, mutta vain osa niistä aiheuttaa niin merkittäviä haittoja, että niiden aktiivista torjuntaa pidetään joko EU:n tasolla tai Suomessa tarpeellisena.

Kansalliseen tai EU:n luetteloon kuuluvia haitallisia vieraslajeja ei saa päästää ympäristöön, eikä niitä saa tuoda maahan, myydä, kasvattaa tai pitää hallussa.

7:48imgKatso myös: Millaisia tuloksia saatiin puhelinsovelluksella vieraslajien torjunnassa?

Tuoreimmat aiheesta

Vieraslajit