Viime viikkojen sateet pelastivat sienisadon – "Tällä hetkellä näyttää hyvältä"

Kuivan kesän jälkeen moni ehti jo pelätä, että sienisato jää heikoksi. Viime viikkojen sateet ovat kuitenkin saaneet sienet kasvuun. Paikoin esimerkiksi tatteja on hyvin runsaasti. Juuri nyt on myös mesisienien paras satokausi. 

Sosiaalinen media on nyt täynnä tattikuvia, mutta myös lukuisia muita hyviä ruokasieniä löytyy jo. Porvoolaisessa metsässä on runsaasti mesisieniä.

– Lahopuilla kasvava mesisieni on kyllä hyvä ruokasieni ja sitä on tällä hetkellä tosi paljon. Sen satoaika kestää viikon tai kaksi. Mesisieni käytetään nuorena ja kerätään vain lakit. Jalat ovat sitkeitä ja karvaan makuisia. Sieni suositellaan ryöpättäväksi eli ihan lyhyt kiehautus ennen käyttöä, jos ei ole ennen syönyt mesisieniä, ohjeistaa suojelusuunnittelija Tea von Bonsdorff Luonnontieteellisestä keskusmuseosta (Luomus).

Sekametsissä enemmän sienilajeja

Herkkutatin lisäksi kannattaa tutustua myös muihin tatteihin. Sammaleisissa kuusivaltaisissa metsissä viihtyvä ruskotatti on kolmen tähden ruokasieni.

– Ruskotatilla on kaunis kastanjanruskea värisävy lakissa. Jalassa on samaa sävyä kellertävällä pohjalla ja kun painaa sormella pillejä, ne muuttuvat sinisiksi tai sinivihreiksi, kertoo von Bonsdorff.

Jos haluaa saaliiksi useita sienilajeja, kannattaa suunnata sellaiseen metsään, jossa kasvaa eri puulajeja.

– Semmoiseen metsään kannattaa mennä, jossa ei ole kauheasti tehty harvennusta. Siellä on sammalpeite ja varpuja ja ehkä muutakin kuin yksi puulaji. Mitä enemmän puulajeja, sitä enemmän sienilajeja periaatteessa, toteaa von Bonsdorff.

Sienitilanteessa paljon alueellista vaihtelua

Joistain lajeista kuten koivunkantosienestä saa helposti ison saaliin. Lakeista voi tehdä esimerkiksi keittoa.

– Kannattaa kuitenkin ensin opetella, miltä näyttää myrkkynääpikkä, ettei sekoita sitä koivunkantosieneen, neuvoo von Bonsdorff.

Sienitilanne vaihtelee eri puolilla Suomea. Eniten kerättävää on siellä, missä on viime aikoina satanut paljon.

– Sienitilanne vaihtelee hyvin paljon. Tällä hetkellä näyttää hyvältä. Voin ennustaa kaksi viikkoa eteenpäin, että sieniä varmasti löytyy ja jopa täällä itäisellä Uudellamaallakin, naurahtaa von Bonsdorff.

Lue myös:

    Uusimmat