Luuletko rakkaudesta liikoja? Terapeutilta tärkeä viesti: Nämä parisuhdeongelmat ovat täysin normaaleja

7:22img
Alkoiko kumppanin naama tympiä loman jälkeen? Videolla kerrotaan, mistä "lomaeroissa" on kyse.
Julkaistu 03.10.2021 09:59

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Sosiaalisen median ruokkimat epärealistiset käsitykset rakkaudesta voivat saada ihmisen tarkkailemaan omaa parisuhdettaan turhan kriittisesti. Identiteettiin ja parisuhteisiin erikoistunut terapeutti Sara Kuburic nimeää USA Today -sivustolla yleisiä parisuhdeongelmia, joiden toivoisi normalisoituvan.

Jokainen pariskunta riitelee joskus – sitä ei vain näytetä Instagramissa. Sosiaalisessa mediassa ihmiset esittelevät parhaita puolia itsestään ja parisuhteestaan.

Amerikkalainen identiteettiin ja parisuhteisiin erikoistunut terapeutti Sara Kuburic uskoo, että somen seksikkäät ja rakastuneet parit luovat nykyihmisten parisuhteille entistä enemmän painetta. Ongelmia saatetaan hävetä ja vaikeista asioista vaieta, koska oman suhteen halutaan muistuttavan ruuduilta nähtyä ideaalia.

Yksikään parisuhde ei kuitenkaan ole täydellinen. Kotitöistä ja rahankäytöstä on tavallista riidellä. Arjen pyörteissä kumppanin erilaiset käsitykset ja tavat hoitaa asioita voivat alkaa kismittää.

Pitkissä suhteissa eteen tulee vääjäämättä myös pidempiä vaikeita kausia, jotka haastavat toden teolla kumppanuutta. On helppo tuntea olonsa lannistuneeksi, kun parisuhde ei olekaan samanlaista kuin haavekuvissa.

Kuburic uskoo, että tavallisten, harmittomien parisuhdeongelmien normalisointi voi helpottaa oloa. Seuraavista asioista hän ei olisi huolissaan.

Lue myös: Tuuli-Elina, 36, erosi, vaikka parisuhteessa ei ollut tavallaan mitään vikaa: "Selvästi aiheesta on puhuttu liian vähän"

1. Halu olla yksin

kuunnella musiikkia

Oma aika ei välttämättä ole pois parisuhteelta – päinvastoin. Kuvituskuva.

On tavallista ja tervettä, että ihminen haluaa olla toisinaan yksin, vaikka hän kuinka rakastaisi kumppaniaan. Pienen etäisyyden ottaminen voi vahvistaa parisuhdetta.

Jännitteitä syntyy, jos kumppanien oman ajan tarve eroaa suuresti toisistaan. Ihminen, joka ei viihdy yksin, voi kokea toisen oman ajan tarpeen torjumisena ja hylkäämisenä. Takertuminen saattaa johtaa kumppanin vetäytymiseen, mikä aiheuttaa molemmissa ahdistusta ja voi johtaa mustasukkaisuuteen.

Huolestua kannattaisi kuitenkin vasta, jos kumppani ei koskaan halua viettää aikaa rakkaansa kanssa.

2. Kuiva kausi

Parisuhdeasiantuntijat toisensa perään ovat muistuttaneet, että jokaisessa parisuhteessa eteen tulee tavanomaista kuivempia kausia. Esimerkiksi stressi, kiire, terveysongelmat, unettomuus ja tietyt lääkkeet voivat vähentää seksihaluja, jolloin peitto ei heilu entiseen tapaan.

Pitkässä parisuhteessa intohimo usein hiipuu eikä seksi tunnu enää kiinnostavalta. Uusien asioiden kokeileminen niin makuuhuoneessa kuin sen ulkopuolellakin voi piristää seksielämää. Koska tunneyhteyden ongelmat heijastuvat monesti ensimmäisenä seksiin, myös hyvästä kommunikaatiosta tulee huolehtia.

Lue myös: Nämä kaksi eri tapaa haluta jokaisen on hyvä tunnistaa – "Saattaa turhaan luulla, ettei ole seksuaalista halua kokeva ihminen"

3. Tarve muullekin kuin parisuhteelle

shutterstock_583329649

Parisuhteessa pitää olla aikaa myös ystäville. Kuvituskuva.

Parisuhde on usein ihmisen läheisin ihmissuhde, mutta sen ei tarvitse täyttää kaikkia sosiaalisia tarpeita. Epävarmuus omasta riittämättömyydestä voi kuitenkin nakertaa luottamusta parisuhteen kestävyyteen.

Kuburic muistuttaa, että on epärealistista odottaa löytävänsä kaikki tarvitsemansa yhdestä paketista. Kumppanin ei tarvitse olla sekä rakastaja, paras ystävä, terapeutti, bisnesneuvoja ja henkinen valmentaja. On ymmärrettävää ja täysin ok, jos rinnalleen tarvitsee myös muita ihmisiä.

4. Halu muuttaa kumppania

Kukaan ei ole täydellinen. Ajan myötä pienet asiat kumppanissa voivat alkaa tuntua sietämättömiltä ja rinnassa kyteä toivo, josko tämä voisi muuttaa tapojaan. On tavallista, ettei ihan kaikkea toisessa rakasta.

Halu muuttaa kumppania ei tee kenestäkään huonoa ihmistä tai kumppania, Kuburic sanoo. Tunne muuttuu myrkylliseksi vasta, kun kumppaniaan yrittää oikeasti muuttaa toiseksi ihmiseksi kuin kuka hän on.

Lue myös: 10 piirrettä, jotka ennustavat parisuhteen kohtaloa – yksi asia ylitse muiden

5. Eri tavat käsitellä stressiä

Vaikka kemiat muuten natsaisivat, voi parisuhteen osapuolilla olla eri tavat käsitellä stressiä. Stressinkäsittelytavoista keskustelu ja yksilöllisten toimintamallien tiedostaminen auttavat ymmärtämään itseään ja toista. Samalla suhteen molemmat osapuolet saavat mahdollisuuden oppia ja kasvaa niin yksilöinä kuin yksikkönä.

Lue myös: Lääkäri kertoo kaksi oiretta, jotka kertovat testosteronin puutteesta: "Tyypillisin yhdistelmä"

6. Virheiden tekeminen

Jokainen sanoo tai tekee toisinaan harkitsemattomia asioita, joita katuu myöhemmin. Virheistään voi kuitenkin oppia. Tärkeää on myös pystyä pyytämään anteeksi ja ottamaan anteeksipyyntö vastaan nolaamatta toista.

Lue myös: Sanoitko näin anteeksipyynnön aikana? Et oikeasti pyytänyt anteeksi

Lue myös: Tällainen käytös enteilee avioeroa, mutta havaitsetko hälytysmerkit ajoissa? – "Päättää parisuhteen aika nopeasti"

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Paranna parisuhdettasi jo tänään. Katso seksuaaliterapeutin helppo vinkki videolta.

Lähteet: USA Today, Mannerheimin lastensuojeluliitto, Väestöliitto, Mielenterveystalo

Tuoreimmat aiheesta

Seksi ja parisuhde