Saksa on yksi suurimmista Euroopan vastuunkantajista, mitä tulee turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten vastaanottamiseen Euroopassa.
Maahanmuutto on noussut Saksassa kuumaksi keskustelunaiheeksi, kun itäisestä Dresdenin kaupungista ponnistava Pegida-liike on kerännyt islamin vastaisiin mielenosoituksiinsa tuhatpäin osallistujia viime kuukausina.
Vuonna 2013 Saksa vastaanotti reilu 110 000 turvapaikkahakemusta, mikä on jopa neljännes koko Euroopan määrästä. Saksan jälkeen määrällisesti eniten turvapaikanhakijoita oli Ranskassa (60 000), Ruotsissa (reilu 50 000), Turkissa (reilu 40 000) sekä Iso-Britanniassa (30 000). Suomessa turvapaikanhakijoita oli toissavuonna reilu kolme tuhatta.
Ruotsi kärjessä väestöön suhteutettuna
Kun suhteutetaan turvapaikanhakijat valtioiden väestömääriin, Ruotsi on ykkösenä. Ruotsissa on tunnetusti muun muassa suuret syyrialaisyhteisöt, kuten Saksassakin.
Eurostatin tilastojen mukaan Ruotsissa jätettiin toissavuonna 5,7 turvapaikanhakemusta tuhatta asukasta kohden. Väestöön suhteutettuna Ruotsia seuraavat Malta (5,3 hakemusta/1000 asukasta), Itävalta (2), Luxembourg (1, 9) sekä Unkari (1,9).
Syyrian sota on ajanut jo miljoonia pakoon
Suurin syy satojen tuhansien ihmisten pakenemiselle kohti Eurooppaa on Syyrian sota, joka on jatkunut jo neljättä vuotta. Reilu kolme miljoonaa ihmistä on paennut.
Muita kriisipesäkkeitä Syyrian lisäksi ovat muun muassa Libya, Irak ja Afrikan sarven maista Somalia ja Eritrea.
Kasvavien pakolaismäärien edessä on kuitenkin muistettava, että vaikka eurooppalaismedian otsikoissa ovat lähinnä pakolaismäärät EU:ssa, suurimman vastuun hädänalaisten ihmisten auttamisesta kantavat kuitenkin kriisimaiden naapurimaat. Esimerkiksi yksin Libanoniin on paennut reilu miljoona syyrialaista.