Tämän takia Suomi on ilmastokokouksessa haluttua seuraa – asiantuntijan mukaan suomalaisilla on harhainen käsitys ilmastotavoitteidemme erinomaisuudesta

Juuri alkaneessa YK:n ilmastokokousessa tarkistetaan, miten Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteet etenevät. Glasgown ilmastokokous jatkuu kaksi viikkoa. Mutta mikä on Suomen rooli?

Paikalle ilmoittautuneita on peräti 30 000 – virallisten neuvottelijoiden lisäksi joukossa on suuri määrä eri järjestöjen, yritysten ja muiden toimijoiden edustajia luomassa painetta päättäjiä kohtaan.

Mutta mikä on Suomen rooli ilmastokokousessa?

– Suomi on osa Euroopan Unionin neuvottelutiimiä. Euroopan Unioni on yksi isoimmista saastuttajista ja isoimmista talouksista eli yksi isoimmista pelaajista siellä neuvotteluista, kertoo Kaisa Kosonen, ilmastovastaava Greenpeacesta Uutisaamun haastattelussa.

Paikalla Suomesta on esimerkiksi presidentti Sauli Niinistö.

– Varmasti aika moni haluaa kuulla tästä Suomen tavoitteesta olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä, joka on kuitenkin verrattaen vahva tavoite.

– Tämä on herättänyt kiinnostusta maailmalla. Ei pelkästään vain se numero, vaan se, kuinka laaja tuki tälle tavoitteelle Suomessa on.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Suomi edelläkävijä?

Suomi voi Sitran ilmastoasiantuntija Tuuli Hietaniemen mukaan Suomi voi nostaa esiin omia kansainvälisiä tavoitteita.

– Voimme johtaa esimerkillä.

Kososen mukaan Suomessa on kuitenkin harhainen käsitys siitä, että täällä olisi erityisen hyvä tavoite.

– Esimerkiksi Tanskalla ja Iso-Britannialla on paljon vahvemmat tavoitteet kuin Suomella.

Kokonaiskuvaa katsoessa Suomen tavoitteet ovat kuitenkin vahvat.

– Suomen ilmastopaneeli on arvioinut, että tämä nykyinen tavoite, mikä meillä on, menee kuta kuinkin siihen Pariisin polkuun, eli siinä mielessä se on ihan vahva tavoite, kommentoi Hietaniemi.

MTV:n Uutisaamussa uutisviikon aloittaneet Maailmanselittäjät kertovat haastattelussa, onko 1,5 asteen tavoite mahdollista vai onko se jo menetetty. Voit katsoa haastattelun yllä olevasta videosta.

Mistä Glasgown ilmastokokouksessa on kyse? Kuinka merkittävä se on? Voit katsoa vastaukset alta olevasta videosta.


Lue myös:

    Uusimmat