Kansainvälinen Global Drug Survey -kysely kerää suomalaisiltakin huumeiden käyttäjiltä tietoa aineiden käytöstä ja huumausaineisiin liittyvistä ajatuksista. Tiedoilla parannetaan ymmärrystä huumeilmiöistä Suomessa ja maailmalla.
Video yllä: Huumausaineista Suomessa puhuttiin Huomenta Suomessa syyskuussa
Anonyymi verkkokysely kerää vuosittain noin 100 000 vastaajaa yhteensä 35:stä maasta. Kysely on toista vuotta tarjolla suomeksi, ja suomalaisten vastaajien määrän toivotaan kasvavan viime vuoden yli 1300 vastaajaa suuremmaksi.
Suomessa kyselyn yhteistyökumppani on A-klinikkasäätiön Muunto-hanke. Hankkeen projektikoordinaattori Miina Kajos kertoo toivovansa kyselyn tuovan uutta tietoa suomalaisesta huumeiden käytöstä, jotta tietoa voisi käyttää paremman päihdetyön kehittämisessä.
– Kyselyn vahvuus on, että se voi tunnistaa marginaalisia ja pienempiä käyttökulttuureja sekä uusia ilmiötä ja trendejä. Päihdetyötä pitäisi pystyä suuntaamaan pienillekin kohderyhmille: on eri asia hoitaa vaikeita fyysisiä vieroitusoireita kuin kohdata ensikertoja kokeilevia nuoria. Pitäisi olla eri keinot ja lähestymistavat, Kajos sanoo.
– Sekin pitää hyväksyä, että kaikki ihmiset eivät ainakaan tietyllä hetkellä koe olevansa minkään avun tai tuen tarpeessa. Silti voisi olla erilaisia tapoja palvella jokaista käyttäjää, Kajos pohtii.
Vaikea vertailla maakohtaisesti
Kyselyssä selvitetään hyvin yksityiskohtaisiakin asioita, kuten sitä, milloin huumeet ovat olleet käyttäjän mielestä niiden hinnan väärti, kuinka luotettavaksi käyttäjä kokee huumekauppiaansa, mitä käyttäjät ajattelevat syötävistä kannabistuotteista sekä millaisia kokemuksia ja käsityksiä käyttäjillä on poliiseista.
Kyselyyn vastaavat netissä ne, jotka haluavat. Tämän takia sen tuloksia on vaikea soveltaa väestötasolle tai maakohtaisiin vertailuihin.
Kajos arvelee, että kyselyyn vastaavat Suomessa erityisesti satunnaiskäyttäjät. Esimerkiksi psykedeelien käyttäjät olivat viime vuonna hyvin edustettuna. Kerätyt tiedot ovat arvokkaita, koska huumeita käyttävistä on haastavaa muuten saada tietoja.
Tuleeko sama tulos kuin vuosi sitten?
Kajoksen mukaan on tärkeää, että käyttäjät saadaan mukaan huumeiden käytön tutkimiseen. Tulosten avulla voidaan parantaa päihdetyötä vastaamaan käyttäjien tarpeita ja vähentää aineiden käytöstä seuraavia haittoja.
Se vaatii käyttäjien apua.
Viime vuoden kyselyssä Kajoksen mukaan ilmeni, että Suomen vastaajat käyttivät huomattavan paljon nettiä huumeiden hankkimiseen. Lisäksi reseptilääkkeiden väärinkäyttö ja suonensisäinen käyttö korostuivat.
– On jännittävää nähdä, tuleeko sama tulos. Toivomme paljon vastauksia, sillä viimeksikin saatiin hyvää vahvistusta, että teemme Muunto-hankkeessa oikeansuuntaisia asioita, Kajos pohtii.