RAY:n rahoitus varmistui: Huumeiden käyttäjille mahdollisuus testauttaa aineensa

Huumeet netti poliisi 1
Huumetestauksen tarkoituksena on paitsi jakaa tietoa käyttäjille, myös tuottaa viranomaisille tietoa muuntohuumetilanteesta.Helsingin poliisilaitos
Julkaistu 22.12.2015 16:17
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

A-klinikkasäätiö on aloittamassa projektin, jossa on tarkoitus antaa huumeiden käyttäjille mahdollisuus testauttaa huumeensa laboratoriossa. Viranomaiset pelkäävät, että ilmaista testausmahdollisuutta saattavat hyödyntää myös huumekauppiaat.

Huumeiden käytön haittoja vähentävän projekti sai aiemmin tässä kuussa 137 000 euron rahoituksen Raha-automaattiyhdistykseltä.

Projektin valmistelu käynnistyy alkavana vuonna ja itse huumetestauksen on tarkoitus alkaa vuonna 2017.

Projektin valmistelussa mukana ollut Juha* A-klinikkasäätiöstä kertoo, että tavoitteena on toisaalta tarjota käyttäjille mahdollisuus tehdä valinta käyttämisestään totuudenmukaisten tietojen perusteella.

Tarkoituksena on myös tarjota viranomaisille ja muille aiheen parissa toimiville ajanmukaista tietoa huumekentän tapahtumista ja käytetyistä aineista. Esimerkiksi erittäin vaarallisten aineiden havaitsemisesta voidaan varoittaa ennalta keskussairaaloita.

Projektin ytimessä on käytännön haittoja vähentävä päihdetyö.

– Kun joka tapauksessa päihteitä tullaan käyttämään, on ihmisille annettava mahdollisuus saada totuudenmukaista tietoa aineista. Yhteiskunnan kustannukset väärinkäytetyistä huumeista ovat massiiviset. Yksi hoitopäivä teholla voi maksaa useita tuhansia euroja, Juha kertoo.

MTV Uutisten tavoittama viranomaislähde kuitenkin pelkää, että palvelun asiakkaaksi päätyy myös huumekaupiaita. 

– Tarkoitus on hyvä, mutta vaaroja on myös olemassa. Annetaanko jollekin ihmiselle ilmaiseksi konsultaatiota, jotta huumeiden myyminen eteenpäin olisi helpompaa, lähde pohtii.

Muuntohuumeongelma vaatii toimia

Ajatus testauspisteestä alkoi, kun muuntohuumeet huomattiin ensimmäisiä kertoja terveysneuvontapisteissä. Henkilökunta huomasi, ettei se osannut neuvoa aineiden käytön kanssa, eivätkä sen enempää asiantuntijat kuin käyttäjätkään olleet tietoisia mitä aineita todellisuudessa käytetään.

– Esimerkiksi terveydenhoidossa ei osattu hoitaa yliannostuksia, sillä esimerkiksi MDPV-yliannostusta hoidetaan eri tavalla kuin amfetamiinin aiheuttamaa, hän kertoo.

Uuden palvelun tarkoituksena on mahdollistaa huumeiden käyttäjille anonyymi palvelu, jonka kautta käyttäjät voivat selvittää, mitä huumeita heillä todellisuudessa on.

Palvelu on suunnattu henkilöille, jotka käyttäisivät huumeita joka tapauksessa. Tarkoituksena on tarjota heille tietoa, jonka perusteella he voivat tehdä valinnan käytöstään. Myös internetistä huumeensa tilaavat ovat kohderyhmässä.

Projektin osana järjestetään myös käytön riskejä vähentävän huumetiedon levittämistä sivustoille, joissa huumekauppaa käydään. Tätä ei ole aiemmin tehty.

Käytössä myös muualla Euroopassa

Huumeiden testaaminen ei ole maailmassa ainutlaatuinen innovaatio. Juhan mukaan esimerkiksi Portugalissa, Espanjassa, Ranskassa, Saksassa, Belgiassa on tehty testejä erityisesti ekstaasin kaltaisen "bilehuumeiden" osalta.

Yleisin huoli koskien huumeiden testausta on Juhan mukaan se, että huumekauppiaat alkaisivat käyttää palvelua todisteena siitä, että myyty tavara on puhdasta. Juhan tietojen mukaan näin ei kuitenkaan ole muualla maailmassa juuri käynyt.

– Jos jotkut joka tapauksessa myyvät aineita ja niitä ostavat, niin eikö ole parempi, että he tietävät, mitä kauppaavat, Juha kysyy.

Hän lisäksi muistuttaa, että muuntohuume-erissä saattaa usein olla sekaisin useita aineita. Tämän vuoksi tarkistus ei toimi kovin hyvin muihin kuin yksittäisten käyttöannosten tutkimiseen.

Monet kysymykset vielä auki

Juha painottaa, että hankkeen tarkoituksena ei ole helpottaa huumeiden käyttöä tai sanoa käytön olevan hyväksyttävää tai turvallista.

Projektia tullaan tekemään viranomaisten ohjauksessa, joten tulli ja poliisi seuraavat sen toimintaa. Juha kuitenkin painottaa, että tarkoituksena ei ole saada ketään kiinni tai rangaistavaksi.

Käytännön toteutuksesta moni asia vielä auki. Ei ole esimerkiksi selvää, missä kaikkialla näytteitä otetaan vastaan, missä laboratoriossa ne tutkitaan ja miten ne sille kuljetetaan.

– Eräs ratkaisematon kysymys on se, syyllistyykö työntekijä huumeen hallussapitoon, kun hän ottaa näytteen vastaan, Juha kertoo.

*Juha haluaa käyttää vain etunimeään, sillä myös työskennellessään huumeiden käyttäjien kanssa asiakaspalvelutyössä hänestä käytetään pelkkää etunimellä. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa