Maailmasta löytyy paljon upeita paikkoja, mutta nämä 13 paikkaa ovat Äiti maan todellisia taidonnäytteitä. Buzzworthy-sivusto listasi maailman uskomattomimmat paikat – ja Suomi löytyy listalta!
The Door to Hell – Helvetin portti, Turkmenistan
Jos kuva ei näy, katso se täältä
Helvetin portti on kaasukraateri Turkmenistanissa. Geologit sytyttivät kaasuvuodon palamaan vuonna 1971, ja kaasun oletettiin palavan loppuun muutamassa kuukaudessa. 44 vuotta myöhemmin kaasu palaa edelleen. Kraaterin halkaisija on 69 metriä ja se on 30 metriä syvä.
Devil's Bathtub – Paholaisen kylpyamme, Uusi-Seelanti
Jos kuva ei näy, katso se täältä
Rotoruassa Uudessa-Seelannissa sijaitseva Paholaisen kylpyamme on järvi purkauskraaterissa, jonka rikkikerrostuma värjää vihreäksi.
Spotted Lake – Laikukas järvi, Kanada
Jos kuva ei näy, katso se täältä
Laikukkaan järven vedestä suurin osa haihtuu kesällä, jolloin suuri mineraalipitoisuus värjää lammikoihin jäävän veden. Lammikoihin jäävän veden väri vaihtelee mineraalipitoisuuksien mukaan. Tästä syystä laikut ovat välillä kirkkaansävyisiä, välillä tasaisen harmahtavia.
The Wave – Aalto, Arizona, Yhdysvallat
Jos kuva ei näy, katso se täältä
Tämä upea kivimuodostelma löytyy Arizonasta Yhdysvalloista. Vesi ja tuuli ovat vuosituhansien kuluessa kaivertaneet aaltokuvion pehmeään hiekkakiveen. Paikka on turistien ja matkailijoiden suosiossa sen kauneuden vuoksi.
Fingal's Cave – Fingalin luola, Skotlanti
Jos kuva ei näy, katso se täältä
Fingalin luola sijaitsee Staffan asumattomalla saarella Skotlannissa. Luola koostuu kokonaan kuusikulmaisista basalttikivipilareista, jotka ovat syntyneet laavan jäähdyttyä ja jähmetyttyä.
Luola on tunnettu upeasta akustiikastaan. Pilareiden ansiosta luola tuntuu kuin luonnon omalta katedraalilta.
Vedenalainen vesiputous, Mauritius
Jos kuva ei näy, katso se täältä
Aivan Mauritiuksen saaren rantaviivan tuntumasta löytyy aavemainen illuusio, jossa meri näyttää putoavan suureen rotkoon. Ilmiö johtuu vedessä olevan hiekasta ja lietteestä, jotka värjäävät vettä ja luovat kuin vesiputouksen pinnan alle.
Vedenalainen joki, Cenote Angelita, Meksiko
Jos kuva ei näy, katso se täältä
Jukatanin niemimaalla Meksikossa sijaitsee mystinen Cenote Angelita, jossa näyttää olevan joki järven pohjalla. Cenote on karstialueella maahan syöpymällä syntynyt maljamainen kuoppa, joka on täyttynyt joko pohjavedellä tai sadevedellä pitkän ajan kuluessa. Cenotet ovat uskomattoman kirkasvetisiä, koska kiviaines on puhdistanut alas satavan veden matkalla.
Cenote Angelitan uskotaan hitaasti keränneen sekä sadevettä että suolaista merivettä. Reilu 30 metriä syvän järven pohjalla näyttää virtaavan tummanvihreä joki. Illuusion aiheuttaa suolaisen ja makean veden erilaiset tiheydet: suolainen vesi painuu pohjaan ja makea vesi jää kirkkaana pinnalle. Vesien rajapintaan jää ohut utuinen kerros vetysulfaattia, joka lisää mystistä tunnelmaa.
Pakkasen vartijat, Suomi
Jos kuva ei näy, katso se täältä
Tämä on tuttua Lapissa talviaikaan käyneille. Kovilla pakasilla ja lumipyryssä puut peittyvät kokonaan lumeen ja jäähän, ja näyttävät kuin talven vartijoilta.
Dallol vulkaaninen happoallas, Etiopia
Jos kuva ei näy, katso se täältä
Dallol on vulkaaninen happoallas Danokilin autiomaalla Etiopiassa. Se on yksi maailman etäisimmistä ja kuumimmista paikoista. Maaperän rikkioksidit ja mineraalit värjäävät suolapatsaat ja kuumien lähteiden vedet kirkkailla väreillä.
Abraham-järvi, Kanada
Jos kuva ei näy, katso se täältä
Vuonna 1972 keinotekoisesti rakennetulla Abraham-järvellä esiintyy eräs harvinainen luonnonilmiö. Metaanikaasukuplat jäätyvät jään pinnan alle.
Metaanipäästöt aiheutuvat läheisistä tehtaista. Pohjasta nouseva metaani jäätyy kuplaksi lähestyessään kylmää jään pintaa. Kuplat kasaantuvat allekain sitä mukaa, kun sää kylmenee.
Dead Vlei, Namibia
Jos kuva ei näy, katso se täältä
Dead Vlei eli kuollut suo sijaitsee Namibian kansallispuistossa. Suota ympäröivä hiekka on ajan kuluessa ruostunut ja värjäytynyt oranssiksi. Kuivuneella suolla olevien puiden on arvioitu kuolleen jo 600-700 vuotta sitten, mutta ne eivät ole päässeet maatumaan alueen suunnattoman kuivuuden vuoksi. Auringon paahde on kirjaimellisesti kärventänyt ne mustaksi.
Salar De Uyuni, Bolivia
Jos kuva ei näy, katso se täältä
Maailman suurin suolakenttä Salar De Uyuni on yli 10 000 neliökilometriä laaja, ja se sijaitsee Luoteis-Boliviassa. Sateen aikaan Salar De Uyuni muuttuu maailman suurimmaksi peiliksi, kun sadevesi ei pääse heti imeytymään kuivaan suolakenttään.
Tianzi-vuoret, Kiina
Jos kuva ei näy, katso se täältä
Hunanin provinssissa Kiinassa sijaitsevat Tianzi-vuoret tuntuvat olevan peräisin toisesta maailmasta. Ehkä tästä syystä ne toimivat innoittajana Avatar-elokuvassa nähdyille leijuville vuorille.
Hiekkakivestä koostuvat vuoret syntyivät yli 400 miljoonaa vuotta sitten. Kolme miljoonaa vuotta sitten vuorien paikalla sijaitsi meri.
Jäätyneiden puiden ohella Suomen Lapin talvessa matkailijoita kiinnostavat revontulet. Aihetta käsiteltiin myös uutisissa huhtikuussa 2015.
2:06
Lähde: Buzzworthy.com