Näissä 10 paikassa eletään ääriolosuhteissa: Maailman kylmimmässä kolkassa jopa 70 astetta pakkasta, koulusta saa jäädä pois -52 asteessa – maailman myrskyisimmällä alueella yli miljoona salamaa vuodessa

1:33img
"Maailman kylmin kylä" – Venäjän Jakutiassa mitattiin 67 asteen pakkasia
Julkaistu 06.04.2019 16:24

MTV UUTISET – JUTTA HALMINEN

Maapallon eri kolkissa on varsin erilaiset olosuhteet. MTV Uutiset listasi näistä äärimmäiset. Mihin kannattaa ottaa sateenvarjo mukaan? Missä on parhaat surffiaallot? Missä näkee kauneimmat revontulet?

Siperian tundralla sijaitseva Oymyakon on maailman kylmin asuttu paikka, jossa lämpötila voi talvella laskea pahimmillaan jopa lähemmäs -70 astetta.

Keskilämpötila liikkuu talvikuukausina noin 50 celsiusasteessa. Oymyakonin kylässä asuukin vain noin 500 ihmistä.

Oymyakon

Maailman kylmin paikka, jossa on asutusta sijaitsee Siperiassa.

Kesäisin on valoisaa

Hyytävät lukemat tekevät arjesta Oymyakonissa haastavan monin tavoin. Rajut pakkaset koettelevat esimerkiksi matkapuhelimien ja auton moottoreiden suorituskykyä, ja paikallisten ruokavalio koostuu lähinnä lihasta tuotteiden säilytykseen liittyvien ongelmien takia.

Myös hautojen kaivaminen jäiseen maahan on hankalaa, eivätkä lentokoneet voi liikennöidä alueelle talvella.

Hyytävän kylmässä kylässä kukaan ei ulkoile talvella huvikseen, ja päivänvaloa riittää sydäntalvella vain noin kolmen tunnin ajan. Kaiken huipuksi suurimmalla osalla asukkaista on käytössään vain ulkovessa.

Kylmin Oymyakonissa mitattu lukema on huimat -71,2 astetta, joka mitattiin 26. tammikuuta vuonna 1926. Kesäkuukausina kylän keskilämpötila on reilut 22 astetta, ja alueella nautitaan jopa 21 valoisasta tunnista vuorokaudessa.

Lapset menevät kouluun jopa -50 celsiusasteen pakkasilla, mutta mittarin näyttäessä -52 astetta, koululaiset jäävät kotiin.

Sierra Nevadan lähettyvillä pakkaslukemista ei ole tietoakaan

Maailman kuumin paikka Death Valley eli Kuolemanlaakso on kuiva aavikkolaakso Sierra Nevadan vuoristosta kaakkoon Yhdysvalloissa.

10. heinäkuuta vuonna 1913 siellä mitattiin huimat 56,7 astetta. Pitkänomainen, 225 kilometriä pitkä laakso on itäisten Amargosa Range- ja läntisten Panamint Range -vuorten välillä. Laakson pohjoisrajana ovat vuoristot Sylvania Mountains ja etelässä Owlshead Mountains.

Death valley

Kuolemanlaaksossa lämpötila voi nousta yli 50 asteeseen.

Death Valley on tyypillinen Mojaven autiomaan vuorten keskellä oleva kuiva aavikkolaakso. Kuolemanlaaksossa on Pohjois-Amerikan alin piste, Badwater, joka on 86 metriä merenpinnan alapuolella.

Death Valleyssa on myös kansallispuisto, jonka pieni osa ulottuu myös naapuriosavaltion Nevadan puolelle. Presidentti Herbert Hoover julisti alueen kansalliseksi suojelumonumentiksi 11. helmikuuta vuonna 1933.

Death Valleysta tuli kansallispuisto 31. lokakuuta vuonna 1994. Kansallispuisto on 13 518 neliökilometrin laajuinen ja lähestulkoon pelkkää autiomaata.

Maailman sateisimmassa paikassa tulee jatkuvasti vettä

Sateisin asuttu paikka maapallolla on Mawsynram Intian koillisosassa. Paikka sijaitsee vuoren rinteellä 1 400 metrin korkeudessa, ja sitä piiskaavat kesällä jatkuvat ja rankat monsuunisateet. Kesäkuukausien sademäärä on huikeat 6529 millimetriä, eli noin 6,5 metriä.

Mawsynram

Intiasta löytyy maailman sateisin paikka. 

Koko vuoden sademäärä on keskimäärin 11 872 mm, eli lähes 12 metriä. Suomen vuotuinen sademäärä on ainoastaan noin 400-750 mm.

Cherrapunjin lähistöllä sijaitseva Mawsynram myös mainostaa itseään maailman sateisimpana paikkana. Sen märin vuosi oli 1985, jolloin kaupunkiin ropisi 26 metriä vettä. Määrä hukuttaisi koko Buckinghamin palatsin.

Toisella puolella maapalloa kärsitään kuivuudesta 

Pohjois-Chilessä Atacaman autiomaan laidalla sinnittelee planeetan kuivin paikka, Quillaguan keidaskylä. Kaivostoiminta on tuhonnut alueen maanviljelyn ja keitaan läpi virtaavan joen.

Atacaman autiomaasta löydetystä salpietarista eli natriumnitraatista tuli 1800- ja 1900-lukujen taitteessa Chilen valtion tuotannon perusta. Ainetta käytettiin lannoitteisiin, pyrotekniikkaan, säilöntäaineisiin sekä lasin ja keramiikan valmistukseen.

Vähitellen salpietarikaivosten ympärille syntyneiden kylien mukana alueelle tuli ihmisiä kaikkialta.

Ensimmäisen maailmansodan aikoihin kehitettiin menetelmä natriumnitraatin tuottamiseksi, ja vähitellen luonnollisen salpietarin tarve romahti. Chileläinen salpietari on paljon kalliimpaa kuin teollisesti valmistettu, joten kaikesta salpietariin liittyvästä luovuttiin.

Säilöautot johdattavat vettä taloihin neljästi viikossa. Juomavettä on aina ollut niukasti, mutta aiemmin Quillaguan keitaan keskellä virtaava Loa-joki oli täynnä elämää.

Quillagua

Quillaguan joessa virrannut vesi menee kaivosteollisuuden käyttöön.

Maan suurin kaivosyhtiö, valtio-omisteinen Codelco, ottaa joesta 400 litraa vettä sekunnissa mineraalien rikastamiseen. Eli käytännössä koko joen vesi menee kaivosteollisuudelle. Kylät joen alajuoksulla jäävät osattomiksi vedestä eikä mikään kasva joen saastumisen vuoksi.

Vuonna 1997 valtava tulva irrotti kaikki sedimentit joen pohjasta. Sen seurauksena joenvarren puut kuivuivat, eläimet sairastuivat ja kuolivat, eikä niille voinut enää juottaa joen vettä.

Vesi oli mustaa kuin öljy ja haisi pahalta. Kun maa kuivui, kivien päälle jäi hiiltä muistuttava kerros. Tätä kesti noin viisi kuukautta.

Chilen maa- ja metsätalousinstituutin vuonna 2000 tekemän selvityksen mukaan vesien pilaantuminen johtui Codelco Norten Talabren padon jätevesistä.

Tuulet puhaltaa ja taivas lyö tulta

Maailman kovimmat tuulet ovat puhaltaneet Mount Washingtonissa.

Mount Washington on Koillis-Yhdysvaltojen ja New Hampshiren osavaltion korkein vuori. Se on 1 917 metriä korkea. Vuori on tunnettu nopeasti vaihtelevista sääolosuhteista, ja 12. huhtikuuta 1934 sen huipulla mitattiin maapinnan kovin tuuli 372 km/h.

Vuoren huipulle johtaa autotie ja 1869 valmistunut hammasratasjuna nimeltään Mount Washington Cog Railway.

Salamapääkaupunki

Venezuelassa sijaitsevalla Maracaibon järvellä salamoi eniten maailmassa. Järveen laskevan Catatumbojoen suualue on tunnettu poikkeuksellisen voimakkaista ukkosmyrskyistään, joiden syntyyn vaikuttavat kuuma ja kostea ilmasto sekä Andeilta puhaltava tuuli.

Ukkoset ja salamat eivät ole kesällä tavattomia Suomessakaan, mutta missään maailmassa ei nähdä niin paljon salamaniskuja kuin kohdassa, jossa Catatumbo-joki laskee Maracaibojärveen. Vuosittain salamapääkaupungiksi nimetyn järven yllä välähtää yli miljoona salamaa.

Andien vuoriston kupeessa sijaitseva järvi on Etelä-Amerikan suurin. Maracaibon maantieteellinen sijainti ja sen ilmasto muodostavat otollisen kentän ukkosmyrskyille ja salamoille.

Maracaibon ja Catatumbon yhtymä on maailman sähköisin paikka ja alueella on hallussaan myös Guinnessin ennätys. Alueella mitattu ukkosmyrskyjen määrä kuulostaa uskomattomalta: vuotuinen keskiarvo on 250 salamaa neliömetriä kohden vuosittain.

Erikoista ilmiötä on selitetty vuosien varrella monien eri teorioiden avulla. NASA:n mukaan myrskyt muodostuvat yleensä öisin, jolloin vuoristotuulet yhtyvät järven yllä leijuvaan kosteaan ilmaan.

NASA:n mukaan tuntikausia kestäviä myrsky-öitä on alueella keskimäärin 297 vuodessa. Rajuimmillaan salamointi on syys-lokakuussa, ja vähiten sitä esiintyy tammi-helmikuussa. Parhaimmillaan salamat näkyvät jopa 400 kilometrin päähän.

Kilon painoisia rakeita ja satoja tornadoja

Jättimäisimmät rakeet ovat sataneet Gopalganjissa Bangladeshissä 14. huhtikuuta vuonna 1986, jolloin taivaalta tippui yli kilon painoisia rakeita.

Tornadoista puolestaan on harmia erityisesti Yhdysvalloissa sijaitsevassa Tornado Alleyssa.

Mount Washington

Gopalganjissa on satanut ennätyksellisen suuria rakeita.

Tornado Alley on termi, joka viittaa Yhdysvaltojen alueeseen, jossa tornadot ovat yleisimpiä. Se sisältää suuret alankoalueet Mississippi-, Ohio- ja alemman Missourijoen laaksoissa, kuten myös Yhdysvaltojen kaakkoiset osavaltiot.

Tornado Alleyn sydämessä rakennusmääräykset ovat tiukempia kuin muissa Yhdysvaltain osissa vaatien vahvennettuja kattoja ja turvallisempia kiinnityksiä rakennuksen ja perustan välillä. Muita toimintoja ovat myrskykellareiden rakentaminen ja puolustussireenien asentaminen.

27. huhtikuuta vuonna 2011 Tornado Alleyssa oli yhteensä 216 tornadoa. Se on tämän hetken ennätys.

Tornadon syntyä edesauttaa voimakas lämpimän ja kostean ilman syöttövirtaus Meksikonlahdelta kohti pohjoista, pohjoisesta vastaan puhaltava kylmä ja kuiva ilmavirtaus ja yläilmakehässä lännestä kohti itää puhaltava voimakas suihkuvirtaus.

Tornado Alley

Tornado Alleyssa on ennätysmäärä tornadoja. 

Maailman lumisin kaupunki ja kauneimmat revontulet

Maailman lumisin paikka löytyy Japanista. Aomorin kaupungissa on mitattu noin 6,5 metriä lunta. Lunta on niin paljon, että siihen hautautuu helposti kaksikerroksinen talo.

Aomori

Tältä näyttää maailman lumisimmassa kaupungissa.

Lumen peittämässä kaupungissa asuu lähes 300 000 ihmistä. Joka vuosi tämä pohjoisen hallintoalueen pääkaupunki saa kokea lumi- ja jäämyrskyn, jolloin Aomorista tulee yksi planeettamme lumisimmista suurkaupungeista.

Äärimmäisen lumisateen aiheuttaa kylmä Siperian tuuli, joka pyyhkäisee Japanin pohjoispuolelta maan yli joka marraskuu. Kun kylmä ilma ylittää lämpimämmät vedet Japanin vuoristoisella rannikolla, se kerää kosteutta, nousee ja muuttuu lumeksi. Ja sitä on paljon. Aomorin kaupunkiin satoi pelkästään tammikuun aikana 2,5 metriä lunta.

Lumikaaoksen estämiseksi lava- ja kuorma-autot vievät kasoittain lunta kaupungin pohjoispuolella olevaa Mutsu Bayn rannikkoa pitkin mereen.

Lunta viedään mereen joka päivä, koko päivän ajan. Paikallisten virkamiesten mukaan Aomorin lumenpoisto-operaatio maksoi 35 miljoonaa dollaria viime talvikaudella.

Etelämanner on paikka, josta todellinen revontulibongari itsensä löytää. Sijaintinsa puolesta Etelämantereen revontulet ovat luonnollisesti täysin omaa luokkaansa ja niiden näkeminen juuri siellä onkin ikimuistoinen kokemus. Taivaalla hehkuvat valot ovat voimakkaampia ja värikkäämpiä kuin missään muualla maailmassa.

Lue myös: Onko tässä maailman lumisin kaupunki? Jopa seitsemän metrin nietoksia: ”Tämä on jatkuvaa taistelua jokaiselle täällä joka päivä”

Etelämanner

Etelämantereella voi nähdä kauneimmat revontulet. 

Surffareiden unelma-aallot

Portugalissa Atlantin rannikolla sijaitsevassa Nazaréssa voi bongata maailman korkeimmat aallot, jotka kohoavat jopa 30 metrin korkeuteen.

Kalastajakylä Nazaré ei kuitenkaan elä huimapäisten surffaajien ja turistien ehdoilla. Uimarannan vierellä perinteisiin hameisiin pukeutuneet paikalliset naiset kuivaavat kalaa ja kauppaavat sitä.

Aallot voivat vyöryä ikään kuin vuorten korkuisina rantaviivaa ja majakkaa kohden, jonka reunan lähellä ei saa seistä. Aaltojen ainutlaatuinen raivo ja voima Nazaressa johtuvat meren pohjan rakenteesta.

Nazare

Nazaren jättimäiset aallot houkuttelevat surffareita. 

Nazarén jättiaallot muodostuvat syvän vedenalaisen kanjonin ansiosta. Paras aika niiden bongaamiseen on loppusyksy ja talvi, erityisesti loka- ja marraskuu. 

Tuoreimmat aiheesta

Lumi