Diktatuuri-asiantuntijan mukaan nykymaailmassa diktaattoreiksi voidaan lukea Venäjän lisäksi Pohjois-Korean ja Valko-Venäjän johtajat.
Tietokirjailija Leif Sundström kertoo, että diktatuurin lajeja on useampia.
Sundström mainitsee esimerkkinä monarkistisesta diktatuurista Saudi-Arabian.
Lisäksi on olemassa sotilasdiktatuureja, puoluediktatuureja ja persoonallisia diktatuureja. Venäjän presidentti Vladimir Putin edustaa näistä viimeisintä.
– Kyllä Putin aika tällainen persoonallinen diktaattori on. Hän on sitonut oman kohtalonsa ja Venäjän valtion kohtalon yhteen.
Sundströmin mukaan Putinia voi kutsua diktaattoriksi kahden muun johtajan ohella.
– Putinin lisäksi minulle tulee lähinnä mieleen kaksi: Valko-Venäjän (Alexander) Lukashenka, jonka taru alkaa nyt kyllä minun mielestä olla hiipumaan, koska hänen valtansa on niin sidottu jo Putiniin ja sitten Pohjois-Korean Kim Jong-un, Sundström pohtii.
Pienenä, köyhänä ja Venäjään verrattuna selvästi sivistymättömämpänä maana Pohjois-Korea olisi Sundströmin mukaan marginaalisessa osassa, jos sillä ei olisi ydinaseita.
– Venäjä on Putinista huolimatta merkittävä kulttuurivaltio, jossa on hieno, pitkä sivistys ja kansalaisilla on melko hyvä sivistys- ja koulutustaso, eli siinä mielessä Venäjä on aika eri luokkaa kuin Pohjois-Korea, Sundström sanoo.
– Mikä Putinista tekee niin traagisen tapauksen on se, että hänellä on käytössään valtavat luonnonvarat ja etukäteen ajatellen valtava sotakoneisto, joka nyt kuitenkin näyttää yskivän, Sundström jatkaa.
Yksinkertaisuudessaan diktaattori keskittää kaiken vallan itselleen tai elimelle, jota hän edustaa.
– Mikään ei toimi ilman diktaattorin päätöstä ja kaikki työskentelevät valtiossa diktaattoria kohti, yrittävät miellyttää häntä, Sundström avaa.
Katso koko haastattelu Tuoreimmat livet -osuudesta mtv-palvelusta!
1:23Katso myös: Nämä ominaisuudet erottavat Putinin diktaattorina Hitleristä, arvioi asiantuntija: “Hänet olisi voitu pudottaa matkan varrella monta kertaa”