Putin ja Zelenskyi ovat kuin yö ja päivä – nämä neljä asiaa kuitenkin yhdistävät heitä

Miten Volodymyr Zelenskyi ja Vladimir Putin ovat muuttuneet viimeisen vuoden aikana? Venäjän ja Ukrainan johtajat ovat kuin yö ja päivä, mutta heillä on ainakin neljä yhdistävää tekijää.

Ukrainan sota on vaikuttanut Venäjän ja Ukrainan presidenttien imagoon melko päinvastaisella tavalla: Volodymyr Zelenskyistä on tullut toimintansa ansiosta kansainvälinen sankari ja Vladimir Putinista päätöstensä myötä puolestaan ei-toivottu ja suurelta osin vihattukin henkilö Euroopassa.

Zelenskyin presidenttikauden alku ei ollut kovin vaikuttava tai mieleenpainuva. Entisellä koomikolla ja näyttelijällä oli vaikeuksia uuden presidentinroolinsa haltuunotossa.

– Huomionarvoista on se, mikä muutos Zelenskyissä tapahtui, kun sota syttyi. Se on maailmanhistorian merkittävimpiä roolinvaihdoksia, sanoi tietokirjailija ja sotahistorioitsija Mika Kulju perjantaina Huomenta Suomi -ohjelmassa.

Ennen sotaa Zelenskyi oli Kuljun mukaan "peruspresidentti puvussa", mutta kun hän vaihtoi puvun oliivinvihreään armeijan t-paitaan ja päätti jäädä Kiovaan taistelemaan, koko Ukrainan kansa lähti mukaan taisteluihin.

– Siinähän hän onnistui mestarillisesti eikä pelkästään saanut oman kansan taisteluihin, vaan koko Euroopan mukaan. Kyllä sitä voi pitää todella harvinaislaatuisena saavutuksena. Euroopan unioni ei ole koskaan ollut näin yksimielinen kuin mitä se oli helmikuun lopulla sodan syttyessä, Kulju kommentoi.

"Putinillakin on tunteita"

Venäjän presidentillä Vladimir Putinilla oli puolestaan ennen hyökkäystä Ukrainaan hyvin lämminhenkisiäkin tapaamisia ja suhteita.

Dosentti ja sotahistorioitsija Lasse Laaksonen sanoi Huomenta Suomessa, että Putin alkoi hyvin pian presidentiksi noustuaan eli jo vuonna 2000 haalia itselleen suurempaa valtaa.

– Taustalla näkyi Putinin pettymys Neuvostoliiton hajoamiseen ja KGB-kasvatus. Vallan vertikaalin mukaan hänellä on luotettu lähipiiri, mikä näkyy nykyään edelleen. Vuosi vuodelta Putin keräsi valtaa ottamalla median ja oikeuslaitoksen haltuun, Laaksonen kertoi.

Selvä käännekohta tapahtui Laaksosen mukaan vuosina 2011-2012, kun Venäjällä puhkesi Putinia vastustavia mielenosoituksia. Kolmannella presidenttikaudellaan Putin oli jo itsevaltias.

Krimin valtaus vuonna 2014 oli Putinin voitto, joka saavutettiin melko helposti ja pienin menetyksin.

– Putin ei ole tunteeton johtaja, on hänelläkin tunteita. Kun Krimillä saavutettiin voitto, siinä oletettiin, että seuraavalla kerralla, kun mennään Kiovaan, tapahtuu samanlainen voitto, mutta näinhän ei ole tapahtunut, Laaksonen sanoo.

Yrmeä äijä ja moderni johtaja

Verrattuna Zelenskyiin, joka on nuoremman sukupolven edustaja, Putin on Huomenta Suomessa vierailleiden asiantuntijoiden mukaan vanha "yrmeä äijä", joka katsoo menneisyyteen, kun Zelenskyi puolestaan katsoo tulevaisuuteen.

Zelenskyi harrastaa modernia viestintää, ja Ukraina on tuonut sodan eurooppalaisten kännyköihin. Putin ei käytä huhujen mukaan edes sähköpostia.

Mikä näitä presidenttejä sitten yhdistää? Ainakin etunimi, sillä Volodymyr ja Vladimir ovat sama nimi, toinen on vain käännetty ukrainan kielelle ja toinen venäjäksi.

Lisäksi molempien äidinkieli on venäjä, vaikka nykyään Zelenskyi pitääkin puheensa aina ukrainaksi.

– Myös juristin koulutus ja lapsuus Neuvostoliitossa ovat yhdistäviä tekijöitä. Heillä molemmilla on kokemusta siitä, mitä se totalitäärinen yhteiskunta voi olla, Kulju sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat